Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den, chtěla bych se zeptat zda je nějaká maminka těhotná a má nález na čipku či si tím prošla. mám nález od března 2014 a ted jsme otěhotněli a doktor mi řekl že minimálně každe 3 měsíce budu muset do nejaké specialní poradny a mě by zajimalo co mě tam čeká, zda budu moci rodit přirozeně a co mě bude čekat po porodu. děkuji
Na tohle ti nejlépe odpoví v té speciální poradně. My tu nikdo nevíme, jak na tom jsi.
Právě porod sám o sobě často pomůže. Protože čípek se jakoby „rozbije“ Určitě ti to tam všechno řeknou..
Když máš nález od března 2014, byla jsi na konizaci čípku? Dělal s tebou gynekolog něco po objevení nálezu? To budeš asi chodit každý tři měsíce do onkoporadny na ty kontroly.
Tam ti budou dělat stěry a vyhodnocovat, co je ještě neškodný nálaz- prekarcinom a nebo to už postoupilo někam dál.
Doktor vždy jen řekl že mi uděla kontrolní stěry a tak to chodilo do ted poslední mi dělal cca před 14ti dny a jelikož má dovču tak vysledky budu vědět až kolem 10.2.
My máme ve skupině také jednu maminku, co měla nález na čípku. Otěhotněla, chodila na kontrolní stěry do té poradny, pak uplně normálně porodila a tet dál chodí na kontrolní stěry a zatím jí to nechávají také bez konizace a jen kontrolují v jaké fázi to má ten čípek.
@tess90 budou dělat jen cytologii, nějaký zákrok, jen kdyby došlo ke zhoršení. A porod určitě normálně, tím se to totiž může zlepšit.
@tess90 .. Ahoj, ráda se s tebou podělím o svůj příběh!
V únoru 2007 mi potvrdili špatné cytotesty (4)! Jelikož jsem s přítelem plánovala naše první společné mimi (z předchozího vztahu jsem měla 6-ti letou dceru),rozhodla jsem se to vyřešit po svém! Začala jsem na internetu hledat info o této nemoci a narazila jsem na stránky, kde byla diskuze s onkologem z Apolynáře, který zastává názor, že nejlépe, jak je těchto předrakovinových stavů může žena přirozeně zbavit je otěhotnět a spontánně porodit. V dubnu téhož roku jsem otěhotněla! Můj gynekolog mi doporučoval potrat, že prý se to může při porodu rozlézt po celém těle! SAMOZŘEJMĚ TO BYLA HOVADINA, jak mi po sléze vysvětlil onkolog, ke kterému jsem se sama zapsala hned poté, co jsem otěhotněla! Vyměnila jsem gyndaře a chodila jsem celé těhotenství k němu pouze na těhotenské prohlídky, k onkologovi na onkologické prohlídky (3× za těho). Onkolog mi vysvětlil, že gynekolog ma specializaci gynekologii a proto onkologickým problémům nerozumí a už vůbec by je neměl řešit!!! Velmi důležité je, aby se v době těhotenství nedělaly žádné štěpy z čípku, žádné prohlídky, které by mohly ten čípek rozdrážit (kvůli předčasnému porodu).
A jak to dopadlo? Dceru jsem nakonec přenášela 8 dní, po šestinedělí jsem šla na onkologii, kde mi doktor potvrdil, že 80% odešlo samo při porodu, těch 20% mi vyřízli bez narkózy..za 3 týdny jsem volala na výsledky= vše v pořádku, jsem naprosto zdravá, není potřeba být dále sledovaná, mohu mít další děti a skartovali mi kartu!… Momentálně jsem v 9 tt
![]()
Já jsem zase 20.1 prodělala konizaci a 22.1 jsem zjistila že jsem těhotná a ještě jsem přenášela ale lepší je tu konizaci nechat případně až po porodě. Každopádně na žádné onkologii jsem nebyla takže tak…