helma do vozíku za kolo

168
22.3.09 08:31

helma do vozíku za kolo

Ahoj,
pořídili jsme malýmu vozík za kolo a chtěla jsem se zeptat, jestli by v něm měl mít helmu nebo jestli to není nutný. Jasně, asi by to bylo lepší, ale jak to děláte vy? Případně kde jste koupili helmu pro tak malý dítě?
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18651
22.3.09 10:24

osobní zkušenost nemám, ale známí vozí dětičky ve vozíku i s helmou. A mi pořizovali maličkou helmu v cyklosportu a nebyl problém. Dokonce VZP přispívá 500kč na helmu pro děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21655
22.3.09 10:48

helma se kupuje normálně v cyklosportu a podle obvodu hlavičky. určitě bych ji dala i do vozíku. my teda máme cyklosedačku a tam je helma ještě důležitější. nám na ni pojišťovna ministerstva vnitra taky přispěla 500,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
22.3.09 16:39

Ahoj,
z hlediska zákona o pozemních komunikacích do vozíku helmu dávat nemusíš -
1. vozík za kolo pro přepravu dětí zákon nezná,
2. dítě musí mít helmu, když jede na kole, a to dítě ve vozíku nejede

• z hlediska bezpečnosti - nevím, co máte za vozík, já mám zkušenosti s Azub Tom, Croozer (535, 737, kid for 1, kid for 2) a Chariot Cougar 2(neboj, neměníme vozíky dle počasí, jen máme půjčovnu :-), ale ani do jednoho bych helmu povinně nedávala - nehrozí v nich nebezpečí pádu na hlavičku - výše jmenované vozíky jdou překlopit pouze v případě, když jedou jen po jednom kole a to zhruba v úhlu 45 stupňů, což se Ti při jízdě na kole určitě nestane a i kdyby (překlopení vozíku jsme zkoušeli na zahradě ne za jízdy), tak Ti dítě visí v těch pásech a je pořád chráněno tou konstrukcí vozíku - i proto jsou vozíky mnohem bezpečnější než sedačky na kolo.
    Pokud se rozhodnete pro koupi helmičky, tak si s sebou vemte jak dítě,tak vozík - abys viděla, jestli a jak bude helmička ovlivňovat posazení dítěte - doporučuji co nejkulatější :-)
     Jana
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
22.3.09 19:17

Máme Chariota a helmu nedáváme, dětem se tam pak špatně sedí. Helmu jsme pořídili až na sedačku a odrážedlo. Manžel jednou Adélu „položil“ ve vozíku (jezdí jako blázen, já u toho nebyla :x ) a nic se jí nestalo, jak psala Jana, děti jsou připoutané a konstrukce vozíku je chrání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.3.09 20:59

Helma se do voziku za:,–(ne doporucuje.
Pevnost konstrukce voziku se neda srovnat s pevnosti konstrukce auta.
Ono nejde jen o nejake preklopeni, ale o to, co se stane v pripade opravdove nehody…
Me dite helmu pouziva, a to i ve voziku :wink:

• Citovat
  • Upravit
2257
22.3.09 21:12

Tak nám nikdo zá:,–(ně helmičku do vozíku nedoporučil, kupovali jsme ho v Dvě plus dvě a tam nám řekli, že helmu mít dítko nemusí. Osobně si myslím, že je to pro dítě nepohodlné, zvlášť, když ve vozíku spí. Toť můj názor :wink: a my ho kupovali právě kvůli pohodlí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
23.3.09 06:46

Milá (milý) anonymní,
v případě srážky vozíku s autem (i v rychlosti nějakých 40 km/hod) jsou následky i s helmou fatální - vozík není stavěn na srážku s autem. Šance na přežití má větší dítě ve vozíku než dítě v sedačce na kole - i když obě by tuto srážku určitě nepřežili. Co můžu říct je, že když jedu na kole, tak mě auta neobjíždí, jedou těsně vedle mě, div mne nesrazí do příkopu, ale když jedu s vozíkem, tak jsou ochotné zajet i do protisměru. Takže tak.
Srážce s autem je lépe předcházet - tzn. jezdit mimo frekventované silnice.
Helma pro děti, které jsou dopravované na kole není povinná proto, aby se předešlo následkům srážky s autem (takhle si to dost lidí vysvětluje), ale hlavně proto, že když spadne kolo, tak dítě padá také, což se Ti u vozíku stát téměř nemůže a i když se to stane, tak je chráněno kostrukcí vozíku.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
23.3.09 07:30
Anonymni píše:
Helma se do voziku za:,–(ne doporucuje.
Pevnost konstrukce voziku se neda srovnat s pevnosti konstrukce auta.
Ono nejde jen o nejake preklopeni, ale o to, co se stane v pripade opravdove nehody…
Me dite helmu pouziva, a to i ve voziku :wink:

No já myslím, že když už by k nedejbože došlo k havárce, jakou má asi anonym na mysli (když srovnává konstrukci auta a vozíku), tak ta helma na hlavě už bude stejně k ničemu :?

My vozíme bez helmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
23.3.09 07:32

Omlouvám se, Jana mě předběhla :wink: (neaktualizovala jsem si včas diskusní příspěvky :wink: )
A s tím objížděním vozíku a kola auty mám úplně stejnou zkušenost - vozíku se vyhýbají podstatně větším obloukem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
23.3.09 10:17

Ahoj!
Tady (Nemecko) se helma do vozicku doporucuje, at uz od ADAC, TÜV nebo samotne policie. Ale povinnosti take neni. To s tim, ze kdyz se stane nehoda s autem, helma nepomuze, je nesmysl. Ze helma ve vozicku je na nic? Doporucuji navstevu detskeho urazoveho oddeleni nejake vetsi nemocnice…
Ja bych sve deti jen pro trochu pohodli (ma dcera si na helmu ale nikdy neztezovala, bere to jako samozrejmost) zbytecnemu riziku nevystavovala. :roll: Ono spolehat se na to, ze ta hlavicka pri preklopeni voziku na nic nenarazi, nebo jak tu bylo psano, ze se mi ta auta vyhnout obloukem :roll: 8O no nevim…
Ja vim, ze bez to je jednodussi, ale tolik namahy a penez to zase neni :wink:
Takze muj hlas PRTO je pro helmu :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
23.3.09 19:41

Prťo,
rozhodnutí zda pořídit či nepořídit helmu je na Tobě a viditelně jsme Ti moc nepomohli - co matka, to názor :-)
Jak už jsem psala, zákonem to u nás upraveno není, hledisko bezpečnosti či nebezpečnosti si musíš přebrat sama.
Za sebe - Vítka jsme ve vozících croozer a azub vozili v létě 2006 - když ještě nebyly právní analýzy zákona - bral to v pohodě. Jen u Azubu mi přišlo, že ho ta helma táhne dopředu (ale to je tou jejich sedačkou mají ji téměř do pravého úhlu).
Ondráška jsme vozili ve vozíku od 3 měsíců - tzn. ani kdybychom mu chtěli helmu dát, tak by to dost dobře nešlo.
Teď helmu nedáváme ani jednomu - nemyslím si, že bychom je tím nějak ohrožovali (jezdíme převážně po cyklostezkách a nefrekventovaných silnicích).
Ohledně bezpečnosti vozíků jsem opravdu přesvědčená - stejně tak jak nedávám klukům helmičku do kočárku (který má těžiště vyšší než vozík a také by mohlo dojít ke srážce s autem nebo případný pád z kočárku i s kšírami by mohl být také nebezpečný) nebo při chůzi po schodech. Ale tímto se nechci nikoho dotknout - možná jsem příliš benevolentní :?
Zákazníkům řeknu svůj názor, ale pokud chtějí helmu půjčit, tak jim ji samozřejmě půjčíme (máme firemní helmičky).
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
23.3.09 19:46

Díky moc za vaše názory. Asi helmu zkusíme, když nebude malýmu na hlavě vyloženě vadit.
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Enduro

• (4.7) + 13 recenzí

Chodítko DJ