Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@terezaSt Ahoj,drž se. Takhle dlouho být v nemocnici musí být stresující, jsi ve vyšším tt že si tě tam nechávají? Já měla klidový režim doma a na pár dní jsem jela do nemocnice, protože jsem masivně krvácela a myslela jsem, že potrácím. U mě pak hematom zmizel - určitě do 15tt a mám krásnou holčičku (vložky a utrogestan jsem dlouho nemohla ani cítit)
. Když jsem si v té době hledala o tom nějaké informace, tak jsem nenašla jedinou ženu, která by o to vlivem hematomu přišla a na tom jsem stavěla - prostě to vydržet. Jenom v nemocnici počítali se vším a to asi znáš. Nic se neboj, já o hematomu dřív nic neslyšela a najednou to mají všechny těhule okolo mě. Napiš, jak to pokračuje, držím ti palce, je to běh na dlouhou trat. Ahoj
AHOJKY a díky za povzbuzení. Jsem 22+3a chtějí mě tu mít pod kontrolou aspoň do 24týdne. Krvácí to už od 20.ledna ale zlomilo mě to psychicky až 8února, kdy jsem teda nastoupila hospitalizaci. Právě mě zaráží, že všechno co čtu mají holky hematomy podstatně dřív a hlavně spíš se špiněním než krvácením. Oni tady v nemocnici vlastně celé ty 3týdny nemohli zjistit příčinu-UTZnic, krevní testyOK, stěry jak by smet.Ono to má u mě takový divný průběh-3-4 dny je klid a jen jemně to krvácí, další den se vyleje krev tak, že Alwayska je úplně plná a já pak letím na záchod a sedím tam i 10min., teče ze mě tenkým čůrkem krev a padají velké krevní sraženiny(asi jako kusy drůbežích jater).Omlouvám se za ten detailní popis ale třeba to někdy některé mamince pomůže. Na začátku jsem vždy myslela, že jsme o mimi přišli, teď už člověk ví, co asi bude tak je klidnější.
Teprve dnes, když jsem si stěžovala na bolesti v tříslech, mi v té oblasti našli hematom 6×3cm. Je ale možné, že by se z něj tak často a v tak velkém množství krev uvolňovala???
@terezaSt Ahoj, no já ho měla 5×3 a pořád se nezmenšoval. Čekala jsem na konec 3. měsíce abych mohla začít pít kontryhel. A zhruba po 14 dnech bylo po něm. Samozřejmě je taky možný, že by zmizel i bez toho, ale já ho pila na doporučení (taky od jedné mamči, která si tím prošla) a věřila jsem tomu. Možná bys to mohla zkusit, rozhodně tím nic nezkazíš, myslím, že se snad nepije až na konci těhotenství - to si najdi na internetu. Stačí, když ti ho někdo udělá každý den nový do termosky. Jinak mě při příjmu doktor s humorem sdělil, že nedávno odrodil mamču s hematomem. Mě polilo horko - tak dlouho jsem si to neuměla představit. Ty „kousky jater“ jsem taky měla a postupem času si na to člověk i zvykne. Krvácela jsem pořád, ale hnědě. Ještě ted je mi blbě, když si na to vzpomenu. Docela dlouho a permanentně jsem zvracela, takže jsem byla věčně skloněná nad mísou a s rukou mezi nohama, abych tím tlakem příliš nekrvácela. Moc ti držím palce, najdi si nějakou zábavu, třeba zkus háčkovat deku pro mimčo:) no ono toho v nemocnici moc dělat nemůžeš, ale jednou tě pustí. A ještě jednu dobrou zprávu - prý tohle vydrží jen mimča holky. Měj se hezky a občas napiš, na tom jsi. ![]()
Hezké dopoledne ![]()
musím reagovat nejprve od konce-u mě už je asi na 100 procent jasné, že to bude chlapeček
takže snad silná povaha, že to chudák drobek zatím snáší. ![]()
Kontryhel už stojí spařený v termosce na stolku vedle postele a přesně jak píšeš- musím věřit, že pomůže. Hned jak jsem to včera objevila na netu tak jsem navigovala manžela, přivezl termosku, pytliky a už to pojede.Fakt jsem ochotna udělat cokoli, abych tomu maličkému pomohla a taky mohla domů. Snášet se to dá, mám tu laptop, knížky, sudoku i TV, tak nereptám. To je to nejmenší, hlavně aby to krvácení ustalo. ![]()
Tak ještě jednou díky moc za podporu, moc si toho cením, vím, že na tohle člověk velmi rád zapomene. Časem dám vědět, co a jak. ![]()
@terezaSt Ahoj, tak to bude silnej bojovník
a on je asi výjimka, která potvrzuje pravidlo
. Držím palce, at je ten červenej vetřelec brzo pryč a ty aby sis konečně začla užívat bříška. Ještěže to snášíš ten pobyt dobře, na mě padaly deprese. Měj se a dej vědět. Ahoj
Ahoj. jsem na začátku těhu a dr. mi našla hematom 16×9 mm nad isthmem jak to může ohrozit mimi? říkala mi, že to budeme sledovat a uvidíme a že můžu špinit. je nějaká šance, že se třeba vstřebá? jak jste to měli vy?
@Anonymní píše:
Ahoj. jsem na začátku těhu a dr. mi našla hematom 16×9 mm nad isthmem jak to může ohrozit mimi? říkala mi, že to budeme sledovat a uvidíme a že můžu špinit. je nějaká šance, že se třeba vstřebá? jak jste to měli vy?
Ahoj mě dr. našla hematom v 7 týdnu cca 2×2 cm. Dala mi utrogestan a ascorutin, za týden KO. Hematom tam byl pořád, ale nezvětšil se. Říkala, že je naproti od placenty, takž emimi neohrožuje. Další Ko za 14 dnů. Pak vše stejné, miminku se dařilo dobře a rostlo, ani jsem nešpinla a na další Ko za měsíc ve 14 týdnu a už byl fuč!!! Takže se vstřebal a nic neudělal. Dr mi doporučila klídek, hlavně nic těžkého netahat aby se „neutrhl“ a při krvácení sebou nevzal i miminko. Utrogestan jsem brala do 12 týdne. Takže u mě tak. Odpočívej a nic netahej! ![]()
@Eiculinka píše:
Ahoj mě dr. našla hematom v 7 týdnu cca 2×2 cm. Dala mi utrogestan a ascorutin, za týden KO. Hematom tam byl pořád, ale nezvětšil se. Říkala, že je naproti od placenty, takž emimi neohrožuje. Další Ko za 14 dnů. Pak vše stejné, miminku se dařilo dobře a rostlo, ani jsem nešpinla a na další Ko za měsíc ve 14 týdnu a už byl fuč!!! Takže se vstřebal a nic neudělal. Dr mi doporučila klídek, hlavně nic těžkého netahat aby se „neutrhl“ a při krvácení sebou nevzal i miminko. Utrogestan jsem brala do 12 týdne. Takže u mě tak. Odpočívej a nic netahej!
Ona mi právě nic nezakázala akorát, že to budeme hlídat a ani žádné léky mi nedala. ![]()
@Anonymní píše:
Ona mi právě nic nezakázala akorát, že to budeme hlídat a ani žádné léky mi nedala.
Mě ty léky nasadila okamžitě, i ty proti krvácení, i když říkala, že mi to nejspíš neodkrvácí, že ho mám daleko od děložního hrdla… Ale prý pro jistotu. Ten ascorutin je volně prodejný…
@Anonymní píše:
@Eiculinka a sex vám zakázala?
Jo jo, i ten, řekla pohlavní styk. Pak jsem se jí ptala jestli jako „jen“ styk, nebo raději vše, tak prý vše, že při orgasmu se děloha stahuje a to by mohlo škodit! Tak nic nebylo… raději.
Hezké odpoledne, taky jsem měla hematom v 5 týdnu, měla jsem nařízený klidový režim a za 3 týdny úplně vymizel bez krvácení. Měla jsem ho přímo nad mimčem a doktorka moc nevěřila tomu, že to dobře dopadne, dopadlo a dnes mám zdravé miminko. Měla jsem jen utrogestan.
Ahojky já přidám svojí zkušenost a moc dobrá teda není v 10tt zjištěn hematom velikost 5×4cm myslím bylo to po tom co se ze mě vylila krev měla jsem jí až pod kolenama
takže mě hospitalizovali dali utroš a ascorutin a ležet po třech dnech jsem šla domů do 14tt klid hematom se ohraničoval a vypadalo to že se vstřebá od 14tt každý týden hospitalizace kvůli velkému krvácení z hematomu od 18tt jsem krvácela každé 3 dny s 10cm velkýmy kusy sraženin v životě jsem si nemyslela že by tohle ze mě mohlo vylézt ve 20tt mi dělali potrat pro neustálé masivní krvácení řekli mi jen že už to nemá smysl prodlužovat že ta krev co ze mě odchází oni jen dolévají a neví jak by to vypadalo dál
museli dělat císaře a když mě otevřeli tak zjistili vrostlou placentu + hematom 20×20cm primář prý to v životě neviděl
Takže jsem přišla o zdravou holčičku na hystologii nám řekli že byla zcela zdravá
. A další zkušenost jsem měla loni byla jsem v 8tt začala jsem špinit takže do nemocnice kde zjistili hematom 1,1×0,9cm to byla vidět srdeční činost mimo hematom ok druhý den už bez srdeční akce a už se to tam celé rozpadalo. Takže já už dnes hematom opravdu neberu na lehkou váhu
@Anonymní píše:
Ja mela hematom na zacatku tehotenstvi 3×. Nikdy to nastesti nic neznamenalo. Potreti jsem dostala jen utrogestan, ale ani jsem nespinila. Pry se to udela z toho, jak se nejak odloupne to vajicko a vznikajici placenta a ta dutinka mezi tim se vyplní krví. Vzdy se to do dalsi kontroly za 14 dnu vstrebalo a to jsem ani nedodrzovala klidovy režim, s malym ditkem to moc nešlo.
Ohrozit to muze miminko, pokud je to hodne casne tehotenstvi, ze zacne krvacet a vezme ho s sebou, ale take zalezi na velikosti a kde je.
Drzim palecky.