Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojda maminy,
jsem necelé 4 týdny po porodu a začaly mě zlobit hemeroidy. měla jsem s nima problém před těhu díky sedavému zaměstnání, v těhu dobrý a teď díky potížím se zácpou opět trpím i krvácením z konečníku. Začlo to bolestma, když mě to nutilo na stolici a te´d mám svědění, pálení a děsný krvácení - v záchodové míse mám hotová jezírka světlé krve. Čípky nezabírají a nevím, co s tím.
Dojít si na proktologii, většinou dají kortikoidovou mastičku a za 2-3dny se to uklidní. Jinak z lékárny dubový gel, po každé stolici omýt a namazat Bepanthenem a Duphalac (obsahuje lactulosu) 3-5 dní požít ráno na změkčení stolice, po týdnu zas a pak se uvidí. Není to návykové a smí se při kojení. Navíc kdyby mělo mimi zácpu, může ho i ono. Ale s takhle masivním krvácením a problémy bych si nechala raději poradit od lékaře.
O tom bych mohla napsat knížku… zlatej porod.....bohužel, asi jedině návštěva doktora, původně jsem měla domluveno, že po 6-ti nedělí půjdu na operaci, protože mě to začalo zlobit, ale fakt hrozně asi 14 dnů před porodem a potom to byla katastrofa. Za jedno bezbolestné vyprázdnění bych byla schopna dát cokoli…bohužel, léky, co mi dali před porodem jsem pak brát nemohla…pomohly až čípky z gastroenterologie, gel z dubové kůry, mazání a po každé návštěvě WC - i malé, jsem se sprchovala a mazala…přeju hodně štěstí, ať se to brzy uklidní…
Tak to abych si naplánovala na některej den návštěvu u dr. S naší malou to bude boj, ale snad to nějak zvládneme. Nekojím, protože malá moje mlíko nesnášela a tudíž na radu lékařky jsme plně na UM. Takže můžu jakýkoli lék. Pravidelně zavádím čípky a mažu mastičkou, ale mám to druhý den a nic. někdy se podaří krvácet jen trošku, ale jindy to je síla, že to obarví dočervena vodu v toaletě. Když jsem se mazala, nahmatala jsem vevnitř něco, co je velký asi jako bobule borůvky, lehce vystoplý a na pohmat to připomínalo stup, tak přemýšlím, jestli není možný, abych měla vevnitř nějakou masivní trhlinu a při každé stolici si strhnu strup a krvácím. No jsem z toho už na palici.Úplně se bojím chodit na toaletu,protože se děsím, jak hodně to zas bude krvácet. A pak přijde fáze šílenýho svědění a štípání. katastrofa.
Tak to je v tomhle možná lepší, že nekojíš - já před porodem brala Detralex, ten pomáhlal a čípky jsou Asacol. Právě jsem byla na rektoskopii a měla jsem tam trhlinu, která byla zanícená a při vyprazdňování ji to dráždilo…čípky Preparation a Faktu mi vůbec nepomohly…A u vaší doktorky tě nevezmou s miminkem přednostně? Zkus tam zavolat, třeba ti jen bude stačit doporučení k odborníkovi ![]()
Ahojky já měla mast Faktu kvůli kojení a Dr.řekla at si zkusím koupit i čípky a dávala jsem vždy jeden večer než jsem šla spát a myslím,že dobrý,ale bylo to taky hrozný úplně jsem se bála co to je abych nevykrvácela fakt to ze mě skoro teklo.A žádnou zácpu jsem neměla,možná taky trochu natrhlá.Jinak to můžeš mít i vnitřní hemeroidy.Já byla jen u obvodní Dr.kdyby to nepřešlo tak by mě poslala na chirurgii.No nekrvácím,ale bolí pořád hrozně břicho jsme po císaři tak to bude asi ještě s něčím spojený.
Moňďas píše:
Ahojky já měla mast Faktu kvůli kojení a Dr.řekla at si zkusím koupit i čípky a dávala jsem vždy jeden večer než jsem šla spát a myslím,že dobrý,ale bylo to taky hrozný úplně jsem se bála co to je abych nevykrvácela fakt to ze mě skoro teklo.A žádnou zácpu jsem neměla,možná taky trochu natrhlá.Jinak to můžeš mít i vnitřní hemeroidy.Já byla jen u obvodní Dr.kdyby to nepřešlo tak by mě poslala na chirurgii.No nekrvácím,ale bolí pořád hrozně břicho jsme po císaři tak to bude asi ještě s něčím spojený.
Taky jsem po SC a hrůza. Pokaždý když jdu na wc, tak se děsím, kolikrát si říkám, že snad musím vykrvácet, no hrůza. Ale je to vždy jen při stolici a pak ok. No, kde jsem k tomuhle přišla, kdo ví. Zkusím zajít k dr, i když tam tenhle týden není. Snad se to do příštího nezblázní, nejlépe kdyby to polevilo.
Já jsem zjistila, že všelijaké volně prodejné mastičky a koupele jsou k ničemu
Zajdi si k dr, já jsem byla u gastroentorologa a ten navrhne další léčení, mě tam vyléčili a víc než rok už mám pokoj. ![]()
Taky mam problemy s hemeroidy jsem 7 mesicu po porodu a nebylo to tak hrozne jako tedka…boli to sedim na zachode hodinu…krvaci mi to :/stydim se jit k doktorovy ani nevim jak takove vysetreni probiha a co dal…
Mám stejný problém
poradte, jak vypadá vyšetření jak následná léčba?
No nezbývá nic jiného než se přemoci a k tomu lékaři zajít. Taky se mi nechtělo, ale ta bolest byla ke konci tak nesnesitelná, že bych snad místo toho šla znova i rodit.. Lepší dřív než později - vyšetření nejsou jedna z příjemných, to opravdu ne, ale tragédie to taky není. Jak vypadají, to záleží na tom, jestli vám najdou h. vnitřní nebo vnější… Já byla na menším ambulantním zákroku a od té doby mám klid ![]()
Budeš muset k doktorovi. Asi to není nic příjemného ale když není jiná možnost. Přece se nebudeš trápit. Já na to taky trpím, ale nejdřív jsem zkusila dubovou kůru, hespidin gel a kupodivu zabralo. Sice každá návštěva záchodu je má noční můra, ale už můžu aspon sedět. Jestli se mi to zhorší tak jdu taky k doktorce.
Je tu někdo, kdo už u dr s tímhle byl a je ochotný popsat jak to probíhá?.)
Kamarádka na tom byla-neni po porodu jen se jí udělal prý jeden hnusnej hemeroid. A byla u proktologa a ten jí to prý vyřízl, prý to nebolelo a od té doby má pokoj. Určitě si tam zajdi, 100% ti poradí co s tím. Jinak mě se osvědčila mast Factum(jmenuje se tak myslim)a ta mě pomohla po porodu…jenže mě zmizel sám po tý masti…
To ale hrozně záleží, podle toho, jaký druh ti případně zjistí. Já šla napřed k obvoďačce, ta mě léčila nějakými prášky, které sice zabraly, ale jakmile jsem je přestala brát, bylo vše zpět. Pak mi teda dala doporučení na gastro. Tam mě prohlídl pan doktor, zjistil vnitřní hemeroidy, objednal mě na zákrok. NEsměla jsem před ním jíst, den předtím večer a ráno jsem si doma dělala yal. U dr. mě navlíkli do takových trenýrek s dírkou na zadku, napustili do mě vzduch, zavedli kamerku, potvrdili se vnitřní h. a rovnou na mě vzal takový nástroj a těmi je odstranil. Celou dobu na mě mluvil, nutil mě odpovídat, takže zákrok jako příjemnej nebyl, ale dalo se to vydržet. Pak jsem si trošku poprděla, protože ten vzduch se musel dostat ven a normálně jsem odešla a od té doby nemám jediný problém.
Jinak jsem taky zkoušela samoléčbu, dubovou kůru, faktu mast, ale nic z toho nepomohlo