Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lil Kitkatt píše: Více
To lékařka na pohotovosti vyloučila. Že by měla krusty? Ji to spíše mokvá.
Aby to mohlo zaschnout, musí to nejdřív mokvat, jinak nemá zaschnout co
.
Nevím no, jako obyčejný opar to nevypadá. Poslala bych fotky pediatrovi a domluvila se s ním. Podle mě to bude infekční. ![]()
@Lil Kitkatt píše: Více
No to jo, ale to na té pusince má od úterý a říkala, že už by ty krusty měla.
Nevim, nesetkala jsem se ještě s ničím z toho.
Nicméně raději pediatra zkontaktuji, děkuji ![]()
Na sedmou nemoc nesedí také to, že se nejdřív měla pupínky a až pak horečku. Vevnitř v pusince něco má?
Jinak u dcery sedmá nemoc vypadala takto. Okolo pusy jí to dost mokvalo. Měla to také hodně v oblasti pleny. Na dlaních a celkově horních končetinách vůbec. Afty také neměla. A to impetigo - také si myslím, že už by dávno měla krusty.
7 nemoc jsme měli nedávno. Ale takhle teda to nevypadalo. Dcera měla pár aftů na jazyku. A prstech ruky několik malinkých puchýřků. Sem, tam po pažích a stehnech. Bylo jich ale opravdu málo. Do dvou tří dnů začali mizet a horečku žádnou teda, ani zvýšenou. Ale ona všechno projde bez velkých obtíží.
Osobně bych se spojila s pediatrem, ať něco vymyslí! Jako další možnost mě napadla alergie. Neteř měla jako batole alergii a čokoládu a kakao. Většinou měla zapálený flek kolem pusy.
@Janča6 píše: Více
No právě jsem četla, že těch kmenů 7. nemoci je více a ta jedna napadá právě pusu a zadeček.
Také tam psali, že může být vyrážka dříve, jak horečka ![]()
V pusince vyloženě afty nevidím, ale rozhodně ji pusa bolí.
No je to záhada, dneska tam jdeme, tak uvidíme ![]()
@Anonymní píše: Více
U alergie by asi neměla horečku.
K pediatrovi jdeme, jen mě to zajímalo, než tam dojdeme, kdyby někdo věděl a snad opravdu něco vymyslí, takhle ani nevim, jak to léčit.
Máme zkušenosti se 7.nemoci, impetigem i herpesem, přesto nedokážu říct, co by to mohlo být. Rozhodně něco infekčního.
@Anonymní píše: Více
V tom případě, pokud může být horečka až po vyrážce, by to sedmá být mohla. Dcera to tedy měla okolo pusy, na zadku, na dolních končetinách, hodně na chodidlech, pod nehty na nohou, i na uchu. A ano, kmenů je víc. A určitě nemusí být vždy zasaženy všechny „části názvu“ - ruka noha ústa.
Ještě k té alergii - dcera jednou měla rýmu, kašel, červené oči, horečku a po několika dnech červenou vyrážku prakticky po celém těle. No takže jasné spalničky, že. I když na ně dcera byla očkovaná. Zavolala jsem doktorovi, zrovna měl dovolenou a zastupovala ho jiná doktorka. Měla jsem s ní již několik špatných zkušeností (a zdaleka ne jen já), ale co se dalo dělat. Pozvala si nás mimo ordinační dobu, aby dcera nikoho případně nenakazila, což jsem samozřejmě kvitovala. A verdikt doktorky - alergická reakce na jídlo nebo prací prostředek. To byl absolutní nesmysl, neměla žádné nové jídlo, prací prostředky jsme neměnili, nové oblečení neměla. A jak jsem psala, s doktorkou jsem měla špatné zkušenosti.
Tak jsem s dcerou přišla domů rozladěná. No a asi hodinu po našem návratu se úplně stejně osypala mladší dcera, která žádnou rýmu, kašel, teplotu apod. neměla. Nakonec jsem přišla na to, že to mají z jahodového kefíru určité šarže. Pily ho často, už měsíce předtím, a nikdy nic. Jen tato šarže. To jen k tomu, že i k alergii mlže být horečka, která má třeba jinou příčinu, ale prostě je tam časový souběh. A ono to vlastně souvisí i s tou sedmou nemocí. U té nemusí být horečka vůbec. A třeba ji Tvoje dcera měla z jiného důvodu.
Každopádně dej vědět, co říkala doktorka.
@Janča6
Tak nakonec to není nic z toho. Údajně se to stalo proto, že ji rostou špičáky a hodně slintala. Udělaly se ji oděrky na pusince a do toho pak už dostala infekci, která se dostala i do pusy a těla ![]()
Takže doporučení je mazat genciánou až do úplného zahojení.
Maminky, kdo už jste si tím prošly..

dcera od úterý měla kolem pusinky malé pupínky. Myslela jsem si, že to má po ovoci.
V pátek ráno se probudila s tím, že to měla kolem pusy fakt rudý. Večer se pak přidaly horečky.
V sobotu už to vypadalo jako puchýřky. Nechtěla vůbec jíst a když už do něčeho kousla, začala hrozně plakat.
Jeli jsme s ní včera odpoledne už na pohotovost, protože 2 hodiny nepříčetně brečela a byla hoooodně neklidná. V noci i ve dne dokázala spát max 20-30m v kuse. Tam nám řekli, že je to asi herpes (u dětí se tak projevuje opar).
Ne, že bych chtěla zpochybňovat lékaře, ale dneska už to má i na ramínkách a tříslech. Tak trochu mi to připomíná 7. nemoc, ale na dlaních a nohách nic nemá. Horečky dnes už nejsou. K pediatrovi prý už nemusíme, ale já nevim no. Ráda bych věděla, co to fakt je
Je možné, že by se to projevilo takhle?
Se 7. nemocí ještě zkušenost nemám a s herpesem také ne. Údajně se herpes může také rozšířit jinam, ale podle fotek z internetu to vypadá trošku jinak