Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mému 4-letému synovi byla dnes stanovena tato diagnoza, o víkendu horečky 40.
Jaká je pravděpodobnost, že to chytne i moje 9-měsíční dcerka? Máte někdo zkušenost? A jak u vás nemoc probíhala?
Ahoj nam tiez najskor Dr. povedala ze herpeticka angina, dala ATB a nakoniec sa s toho vyklula 5.choroba. Robili vam dake testy?
Moja mala mala cele hrdielko (ustnu dutinu) taku akoby puchyre… a do dvoch dni, sa vyhadzala na chodidlach a dlaniach… Zaujima ma ako vam to zistili?
Riziko přenosu je dost vysoké
. Průběh nemoci je tak nějak jako chřipka. 2-3 dny horečky, pak děti vypadaly, že jim nic není.
@langos píše:
Ahoj nam tiez najskor Dr. povedala ze herpeticka angina, dala ATB a nakoniec sa s toho vyklula 5.choroba. Robili vam dake testy?
Moja mala mala cele hrdielko (ustnu dutinu) taku akoby puchyre… a do dvoch dni, sa vyhadzala na chodidlach a dlaniach… Zaujima ma ako vam to zistili?
Proč dala dr. na virovou anginu ATB?? ![]()
Ahoj, herpetickou angínu prodělala mladší dcerka na jaře. V sobotu začala horečka, v neděli jsme byly na pohotovosti a dostaly hned diagnozu. Horečky přetrvávaly asi 4dny. A hned od pondělka začal výsev oparů a aftů v celé pusince
, nejhorší to bylo asi do čtvrtka - nechtěla vůbec jíst, sem tam snědla pribináčka. Ale naštěstí hodně pila - jenom brčkem. Na to pití kladla důraz pediatrička kvůli dehydrataci.
Ptala jsem se co starší dcerka, dle dr je to dost infekční, ale naštěstí to starší dcerka nakonec nechytla. Okamžitě jsme oběma začaly dávat vitamin B a té mladší jsem pusinku stříkala tantum verde.
Ať je brzy líp, bývá to hodně bolestivé ![]()
No bolo to cez vikend a boli sme u sluzbukonajuceho Dr. (pre dospelych) tiez som sa tomu cudovala, ale neodvazila som sa mudrovat…v pondelok nam ich nasa pediatricka vysadila…
Antibiotika jsme nedostali. V sobotu měl malej horečku 40, ale nic víc mu nebylo a na nic si nestěžoval(je to ten tip, co má 39,5 a vypadá, jak jiné dítě při 37,2).
Dnes jsem ho vzala k doktoru, a ten to hned poznal podíváním se do krku, má tam v hrdle takové malé puchýřky, ale už vypadá docela zdravě…Taky mi řekli, že se může vyrážka objevit i na ploskách rukou a nohou, ale zatím nic…
Hrozně se bojím, že mi to malá chytne, má totiž astma a na jakoukoliv nemoc zatím reagovala obstrukcí průdušek. A to máme před dovolenou…ach jo ![]()
@langos píše:
No bolo to cez vikend a boli sme u sluzbukonajuceho Dr. (pre dospelych) tiez som sa tomu cudovala, ale neodvazila som sa mudrovat…v pondelok nam ich nasa pediatricka vysadila…
Tak to já bych asi dost protestovala
. Na pohotovost jezdíme opravdu málokdy (taky nám ordinovali ATB ještě než se na dítě podívali).
Ale hlavně, že je malá v pořádku.
Dcera je taky astmatička, kupodivu herpetická angina jí nic neudělala.
@ivodička tak sme mali potom presne to iste…ako pises ty, 2. dni horucky okolo 39 prve 2 dni len tie puchyrky v hrdielku a neskor na nohach a rukach male cervene vyrazky…ako sa vyhodila vyrazka uz bolo lepsie, horucka ustupila a v hrdielku sa to postupne hojilo…Inac my sme to mali od minuleho piatku a dnes uz je celkom fit, akurat ma na nozkach este par fliackov, ktore uz beleju…
@Brusiinka* ja som prvy den tiez presne nevedela, co ma…a tak som ani moc neprotestovala, mala horucky, hrdielko cele cervene, bola som v tom, ze to bude daky zapal mandli, alebo klasicka angina…ale ked sa vyhadzala a doma som skumala hrdielko, uz som vedela, ze to nie je len klasicka angina…Aj preto som v pondelok rano mazala k pediatricke a hned som na nu vyklopila, ze mam podozrenie, ze berieme ATB zbytocne…Ved som od nej dostala aj patricku pochvalu
, co dost potesilo ![]()
Může být tahle herpetická angína bez horeček? ![]()
jedno dvojče má lehce červený krk, chraptí a na rtech má nějakou vyrážku co vypadá jako afty…
@peggy.sl píše:
Může být tahle herpetická angína bez horeček?
jedno dvojče má lehce červený krk, chraptí a na rtech má nějakou vyrážku co vypadá jako afty…
Peggy, tak to nevím, nám právě mudra řekla, že ty horečky jsou typický příznak a pak se objeví ty puchýřky a afty ![]()
@cimbík píše:
Peggy, tak to nevím, nám právě mudra řekla, že ty horečky jsou typický příznak a pak se objeví ty puchýřky a afty
Tak to jsem zvědavá co se z toho vyklube… ![]()