Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Cau, mam takovy zajimavy postreh. Je to takove docela divne a nevim, co s tim. Ale mam docela divny pocit z toho, jak polykam. Prijde mi, ze to jde hrozne slyset a hlavne, kdyz je naproste ticho. Nechapu, ze nekdo polyka naprosto neslysne. Kdyz piju nebo jim, tak mi to prijde prirozene, ze jde polknuti slyset, toho si vsimam u spousty lidi. Ale jak to, ze nekdo polyka sliny uplne neslysne? Max se mu pohne ohryzek. tomu nerozumim. Mam pocit, ze je to fakt trapne a nejak to nedokazu ovladat, i kdyz to jde „ztlumit“. Mate nekdo podobne postrehy? Jeste jsem to nikomu nerekla, tak proto anonymne, docela se za to stydim. Neni to divne? Asi bych se na to mela vykaslat, ale stejne mi to vrta hlavou. Diky:)
možná se ti tvoří moc slin. protože já si neuvědomuju, že bych vůbec polykala, když zrovna nejím nebo nepiju ![]()
@JayLee píše:
no ja teda neporadimale pobavilo me to to přiznávám
nejak si nedokazu predstavit hlasite polykani
![]()
![]()
Tak ono to neni nejak silene MOC hlasite, ale stejne mam pocit, ze to jde slyset a ze je to trapne, treba v divadle v uplnem tichu nebo tak:-D Ale tak jsem rada, ze jsem te pobavila ![]()
Jéé
Teď jsi mi připomněla jednu příhodu, kdy jsem byla na návštěvě na oběd a ať jsem se snažila sebevíc, polykala jsem strašně nahlas, jakoby hltala. A bylo mi to trapný, tak jsem zkoušela po menších dávkách, zapíjet,… ale stejně to bylo hlasité. Jinak polykám snad potichu a sliny často neslyšně, ale někdy i hlasitěji. Opravdu netuším, proč toto…
Ale zajímalo by mě to
Já si teda nikdy nevšimla, že by někdo hlasitě polykal… spíš mě vytáčí hlasitý žvýkání, což dělá moje matka a i přítel. A to vždycky zuřim. ![]()
Když jsem si to přečetla, pokusila jsem se polknout a taky polykám nahlas
Ale jinak si stejně jako @jajda32 neuvědomuju, že bych vůbec polykala ![]()
@jajda32 píše:
možná se ti tvoří moc slin. protože já si neuvědomuju, že bych vůbec polykala, když zrovna nejím nebo nepiju
No, to ja si uvedomuju moc dobre, nejak jsem se asi na to zacla moc soustredit ![]()
@Anonymní píše:
Cau, mam takovy zajimavy postreh. Je to takove docela divne a nevim, co s tim. Ale mam docela divny pocit z toho, jak polykam. Prijde mi, ze to jde hrozne slyset a hlavne, kdyz je naproste ticho. Nechapu, ze nekdo polyka naprosto neslysne. Kdyz piju nebo jim, tak mi to prijde prirozene, ze jde polknuti slyset, toho si vsimam u spousty lidi. Ale jak to, ze nekdo polyka sliny uplne neslysne? Max se mu pohne ohryzek. tomu nerozumim. Mam pocit, ze je to fakt trapne a nejak to nedokazu ovladat, i kdyz to jde „ztlumit“. Mate nekdo podobne postrehy? Jeste jsem to nikomu nerekla, tak proto anonymne, docela se za to stydim. Neni to divne? Asi bych se na to mela vykaslat, ale stejne mi to vrta hlavou. Diky:)
hele a nepřijde to jenom Tobě? Přece jenom člověk sám sebe vnímá jinak, klidně bych se na to zeptala někoho v okolí, ale upřímně myslím, že pokud by to tak bylo, tak by Tě na to už někdo upozornil ![]()
@mejdylko píše:
Já si teda nikdy nevšimla, že by někdo hlasitě polykal… spíš mě vytáčí hlasitý žvýkání, což dělá moje matka a i přítel. A to vždycky zuřim.
Asi proto, ze se na to moc nesoustredis (a zase se soustredis na mlaskani a zvykani - to mi btw taky vadi). No a ja asi jak se na to zameruju u sebe, tak se na to zameruju i u druhych a pozoruju je:-))
Já myslím, že to může být nějaká psychická porucha a že se na to víc soustředíš, jsi nervózní a může se ti tvořit i víc slin
jako někdo má fóbii z mluvení na veřejnosti, tak toot je něco podobnýho
ale jednou jsem si všimla, že Alena Záribnická když mluví o počasí, tak je to polknutí někdy slyšet i v tv
![]()
@jun píše:
hele a nepřijde to jenom Tobě? Přece jenom člověk sám sebe vnímá jinak, klidně bych se na to zeptala někoho v okolí, ale upřímně myslím, že pokud by to tak bylo, tak by Tě na to už někdo upozornil
Jednou jsem se na to ptala kamaradky ve skole, jestli to jde slyset a ona ze jo a smala se u toho a jednou mi rekla segra, ze to delam a ze to dela mamka taky a ze ji to vadi. Tak asi me to tim padem ovlivnilo a od te doby se na to soustredim. ![]()
@Tarinka píše:
Já myslím, že to může být nějaká psychická porucha a že se na to víc soustředíš, jsi nervózní a může se ti tvořit i víc slinjako někdo má fóbii z mluvení na veřejnosti, tak toot je něco podobnýho
ale jednou jsem si všimla, že Alena Záribnická když mluví o počasí, tak je to polknutí někdy slyšet i v tv
![]()
No, asi uz jsem si neco takoveho vytvorila pomalu, protoze jsem byla dycky nervozni z mluveni nejakeho proslovu na verejnosti a z nutnosti mezi vetami polknout, ze to bude slyset. A docela mi to zacina komplikovat zivot.
To chce psychologa, aby jsi to sním probrala. Tohle už hraničí s fobií a psychický to bude. Tady to nepořešíme, ale vykecat by ses z toho někde mohla. ![]()
@mejdylko píše:
To chce psychologa, aby jsi to sním probrala. Tohle už hraničí s fobií a psychický to bude. Tady to nepořešíme, ale vykecat by ses z toho někde mohla.
Na terapii chodim kvuli vztahum, ale tohle se proste stydim probirat. Stejne nevim, jak by mi asi pomohla, to musim sama, prestat to tak resit asi:)
Teď už se chodí k psychologovi kvůli každýmu prdu, tak proč ne s polykáním? Když tě to tak trápí, tak to sama nezvládneš. ![]()