Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Saabi jsem před těmi 17 ti lety vůbec netušila ze by to šlo rovnat nějakou helmickou. Od vázána jsem z toho taky nebyla.ze má tu placku.ale přijala jsem to stejne jako.ze má Hnědý oči.
@Saabi já do roku výlučně nosila, protože syn kočárek nesnášel a stejně má tu hlavu hodně podobnou jako je prostřední obrázek. Ne teda tak useklou, ale kulatou hlavu má geneticky danou, s tím prostě nenaděláme nic ani šátkováním
no a ![]()
@kaca35 píše:
@Saabi ja ti nevím. Jestli sama říkáš. Te to už není tolik.tak to pusť z hlavy. Holka má 17 let a nikdy ji teda zplostela hlava ne trápila ani si to snad neuvědomuje. Já to mám trochu taky tak je to asi taky genetika. Kazdej jsme nejakej.
Když si udělá culíka tak já to vidím. Ale pochybuji že někdo okolo by si to vůbec uvědomil.
A jsi si jistá? Mluvily jste o tom třeba někdy? Možná o tom fakt neví, ale možná to řeší, ale nevíš o tom ty. Moje máma má třeba víc zploštělou hlavu, než já a jednou, ještě když jsem byla dítě, prohlásila, že má trochu plochou hlavu, ale není to moc vidět, protože se tupíruje a že já jsem to po ní naštěstí nezdědila, že mám krásnou hlavičku. No a přitom já už tehdy jsem viděla naprosto zřetelně i její i svou plochou hlavu. Neříkala jsem jí o tom, že to vím, nebyl důvod, nijak zvlášť se tím netrápím. Ale jak jsem psala, řeším to při česání, tupíruju se, ne každý účes na mě vypadá dobře. Partner si tvaru mé hlavy taky všiml, ne že by mu to vadilo, ale ví o tom. Švagrová si zase myslí, že odstávající uši jejího syna pod jeho kudrnatými vlasy nejsou nápadné a přitom si nám synovec postěžoval, že mu ve škole říkají plachťák a až bude velký, našetří si na operaci.
@Hoa Mai tohle vnímání je dost subjektivní a je to hodně o tom, jak moc se má člověk rád a jaké má sebevědomí. Jako malá jsem také trpěla odstátýma ušima, ale protože jsem byla zakřiknuté, nesebevědomé a bojácné dítě. Už to neřeším vůbec. Na každém se může něco najít, větší nos, zahnutý nos, malý nos, tlusté prsty, dlouhé prsty… cokoli. Děti si vždycky něco najdou, když vycítí snadnou kořist. Naopak silné děti (psychicky) nebývají obětí těchto žertíků snad vůbec.
Já mám hlavu taky podivnou, culík u mě není tak pěkný jako u jiného tvaru hlavy, ale že by mě to nějak trápilo
každý jsme nějaký, nemusíme být všichni přes kopírák ![]()
Syn má krom kulaté hlavy taky srostlé prsty na nohou (druhý a třetí prst na obou nožičkách). To je podle mě mnohem zásadnější problém, ale četla jsem diskuze lidí, kteří to mají také a je to opravdu čistě o tom, jak se k tomu člověk sám v sobě postaví. Naprostá většina z nich s tím neměla problém a ti co měli, ho měli i v jiných oblastech (ne vzhledu)
Příspěvek upraven 05.10.16 v 09:41
@Any83 píše:
@Saabi já do roku výlučně nosila, protože syn kočárek nesnášel a stejně má tu hlavu hodně podobnou jako je prostřední obrázek. Ne teda tak useklou, ale kulatou hlavu má geneticky danou, s tím prostě nenaděláme nic ani šátkovánímno a
No je to zajímavé, taky si myslím, že ten tvar hlavičky úplně nesouvisí s tím, jak dítě leží. Já jsem u prvního syna zaregistrovala dočasné mírné zploštění v době, kdy spal výhradně na břiše v postýlce i v kočárku, plus byl taky dost nošený. Pak se to ale srovnalo v době, kdy z bříška přešel na bok - a to bylo po 8. měsíci, takže ta hlavička ještě určitě tvárná je. Teď má hlavu po partnerovi spíš podlouhlou dozadu, ale jak říkám, to zploštění měl fakt malinko, ne tak jako na obrázku.
@Hoa Mai mluvili jsme o tom když jsme prohlíželi fotky z dětství. Fakt si myslím. Ze je to to poslední co řeší. Stejně s tim nic neudělá. Hlavně že je zdravá.
@Any83 Nemusíme. To já neříkám. Já jsem se tě jen ptala, jestli si je jistá, že to neřeší nebo že o tom ostatní neví. Mně se třeba nikdo kvůli vzhledu neposmíval, ale vždycky mi bylo líto kamarádky, které se posmívaly kvůli předčasné vyspělosti, nebo spolužákovi, který byl taky ušatý. Máš pravdu, že děti, když se chtějí posmívat, vymyslí si okoliv - neexistující smrad, smyšlené vlastnosti apod. Ale třeba zrovna u té ušatosti vidím rozdíl mezi spolužákem, který tehdy asi ve třetí třídě absolvoval operaci uší a hrozně mu to pomohlo a svým synovcem a jeho otcem, kteří jsou oba ušatí, tváří se, že jim to nevadí, ale vnitřně s tím srovnaní nejsou. Placatá hlavička je ale samozřejmě něco jiného, tam se nedá počkat a domluvit se s dítětem, až z toho bude mít rozum, to musí rodič vyřešit sám.
Příspěvek upraven 05.10.16 v 09:49
Tady je vidět tvar našich hlav z profilu, Luki ji má vzadu takovou plochou a já ji mám protáhlou nahoru a pak taky plochou.
A Luki zepředu, jak ji má kulatou. Problém vidím ve střihu čepic, nesedí nám každá ![]()
@Hoa Mai hodně odstáté uši určitě mohou znamenat pro některé děti trauma táhnoucí se až do dospělosti, ale tvar hlavy, pokud není fakt extrémně jiný, to si myslím že ne
zvlášť, pokud má člověk jiný účes, než ježka ![]()
@Any83 No to je právě to, co musí posoudit rodič. Nevím, jak moc to má synek zakladatelky, ale u tvého syna bych si já osobně opravdu ničeho nevšimla, aspoň z fotek mi ta hlavička přijde normální, to už bychom se opravdu bavily o detailních nuancích. Ale třeba 14měsíční dcerka kamarádky to má opravdu hodně, z boku to vypadá, jako by měla uřízlou hlavu a to má hodně vlásků, jenže rovné a jemné, tak jí na tom temínku leží. A má to tak od narození, takže tam už bych o nějaké nápravě uvažovala (v jejím věku už asi ne, ale dřív), protože to fakt moc pěkně nevypadá.
Prvorozený měl šišku kvůli predilekci, sice je to lepší, ale šiška zůstala (je mu 8 let) a už nepočítám, že se to zlepší. Je to vidět, když je ostříhaný strojkem. Druhý měl taky řádnou šišku (už z břicha) a šli jsme do helmičky. Placka se krásně spravila. Šla bych do toho klidně znova, byl úplně v pohodě, ale je fakt, že byl mladší (4,5 - 8 měsíců).
@Any83 píše:
@Saabi já do roku výlučně nosila, protože syn kočárek nesnášel a stejně má tu hlavu hodně podobnou jako je prostřední obrázek. Ne teda tak useklou, ale kulatou hlavu má geneticky danou, s tím prostě nenaděláme nic ani šátkovánímno a