Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky,
mám dotaz na ty, které řešily u svých dítek miminek placatou hlavičku. Mám osmiměsíční, vzadu placka, která se lepší, ale zepředu je vidět, že je hlavička vzadu širší (viz prostřední obrázek). Pořád mi všichni říkali, že se to zlepší - pediatra, paní na Vojtovku, rodina a kamarádi. Zlepšilo se to, ale trochu šišatá je pořád. Takovou tu helmičku nechci, ale kdyby nebylo zbytí.. Zas mám strach, abych tu možnost nepromeškala úplně.
Mohly byste mi prosím napsat, jestli měla vaše dítka šišatou hlavičku jako je naše a jak se to časem zlepšilo/nezlepšilo? ![]()
Děkuji moc
@Saabi
Kamarádky dcera to má též, taky placka…
Nezlepšilo se to, jsou ji přes 3roky a má to skryté pod vlasy.
A jak to vypadá? Jen o tom víte nebo je to poznat i přes ty vlasy? Dík
@Saabi dcera mela taky tenhle tvár..vzadu placku. narostly ji vlasy a v pohodě. Není nic poznat.
@Saabi
No culík nebo splihle vlasy a je to poznat - bohužel. Ale má velké lokny tak má super maskování.
Vaši situaci bych probrala s odborníkem - radši
Než si později vyčítat že jste něco zanedbali
Syn to má též, myslím, že je to částečně i dědičné. Na polohování hlavičky jsme si dali záležet. Z manželovy strany je tento tvar hlavy obvyklý.
Prostě hlava, vůbec bych to neřešila
nejsme všichni jak přes kopírák
![]()
@Saabi Osobní zkušenost nemám, ale kamarádka má 14měsíční holčičku s placatou hlavou, ze předu to teda poznat nejde, ale z boku to jde vidět dost a to má na svůj věk hodně vlasů. Já bych to asi řešila, sama mám trošku placatou hlavu, jen mírně a naštěstí hodně husté a vlnité vlasy, ale i tak si je musím vzadu tupírovat a ne každý účes na mě vypadá dobře. Ne že bych z toho měla nějaké trauma
, ale kdybych hlavu placatou neměla, byla bych rozhodně radši.
Syn měl taky vzadu šílenou placku. Taky se řešila helmička, ale nakonec sme to riskli bez ní. Teď je mu 18m není skoro nic vidět. Když se hodně soustředíš a víš že tam něco máš hledat, tak ano. Ale žádná tragedie, běžné oko nic nepostřehne. A to je blonďák a má sakra málo vlasů.
Ahoj, taky jsem to u dcery hodně řešila, jen měla šisatou hlavicku i trošku z boku (kvůli predilekci). I o helmicce jsem si sbírala informace, měla to fakt hodne, navíc asymetricky
nakonec jsem to nechala svému osudu… Ted má 3 roky a vidět není vůbec nic i presto, ze vlasů má málo, ani při mytí vlasů si toho nevšimnu. Asi ji zachránilo to, že po roce začala spat výhradně na břiše
jinak můj muž má přesně ten typ co na obrázku (ne teda tak moc), ale vidět je to asi jen díky tomu, ze vlasy už prostě nemá
a nijak blbe to nevypadá - každý máme jiný tvar hlavy, na chlapech co si lebku vyholují je to dobrě videt
anonym kvůli muži.
Obe moje děti maji dolichocephalicky tvar hlavy..diky tomu predilekci, protoze, jak vysvetlovala fyzioterapeutka, je obtizne na te „uzke zakladne“ ležet.. Starší mel k te predilekci a slezele hlavicce na jedne strane jeste hlavu vytvarovanou dle lopaty kulycelni, krivou hrozně.. Uz v 9mesicich nebylo nic poznat- kdyz koukam na fotky a ted ve 2.5 letech mu hezky tvar hlavicky lidi spontanne chválí. Mladsi ma slezelou hlavu hodne, ma predilekci, cvicime, ale zatim holt na zadech travi hodně casu a i kdyz se snazim hlavicku polohovat, stejne se vrati k te pohodlne straně. Uvidíme, jak ti dopadne, ale věřím v příznivý výsledek..
Syn má od narození (i v těhotenství) ten třetí typ. A musím říci, že mu to sluší. Jen o něm jednu dobu říkali, že je to pěkná holčička
. Nikdy jsme nic neřešili. Mladší dítě má „běžnou“ hlavu a od určitého věku nosí i větší čepice jako starší.
Ahoj záleží na tobě, nemyslím že u holčičky to bude moc vadit. Kamarádka má u dcery podobnou placku, ale má krásně husté vlásky tak není nic vidět - i když maminka to pořád vidí
já mám za sebou osobní zkušenost s helmičkou. Syn měl hlavu slehlou ze strany a navíc kluk takže jsme to řešili, u nás úžasný, hlavičku jak makovičku za dva měsíce, ale my začali už ve 4m a měl to fakt hodně. Ze zkušenosti jak jsme chodili na kontroly vím, že už v 6m se růst zastavuje natolik, že děti které s helmou začaly později ji měli mnohem dele a zas až takové zlepšení se nekonalo. Kdyby tě něco zajímalo, klidně se ptej ![]()
@Mollify83 píše:
Ahoj záleží na tobě, nemyslím že u holčičky to bude moc vadit. Kamarádka má u dcery podobnou placku, ale má krásně husté vlásky tak není nic vidět - i když maminka to pořád vidíjá mám za sebou osobní zkušenost s helmičkou. Syn měl hlavu slehlou ze strany a navíc kluk takže jsme to řešili, u nás úžasný, hlavičku jak makovičku za dva měsíce, ale my začali už ve 4m a měl to fakt hodně. Ze zkušenosti jak jsme chodili na kontroly vím, že už v 6m se růst zastavuje natolik, že děti které s helmou začaly později ji měli mnohem dele a zas až takové zlepšení se nekonalo. Kdyby tě něco zajímalo, klidně se ptej
Díky. To se právě bojím, ze když uz bych si ji vyvzdorovala bojem s manželem tak už by to šlo stejne hodně pomaličku a málo. A měla by ji šest měsíců…
No, už tři měsíce spinká na boku a přes den je na bříšku hodně. Když odpočívá na zádech, tak jí dávám polštářek a místo kočárku hodně nosím. Tak snad to bude stačit a zlepší se to.. na jedné straně to měla o dost víc a to už se srovnalo. Takže placka alespoň už rovnoměrně a trochu už se zakulatila. Takové to seseklé už to taky není.. tak kéž by ![]()
@Saabi ja ti nevím. Jestli sama říkáš. Te to už není tolik.tak to pusť z hlavy. Holka má 17 let a nikdy ji teda zplostela hlava ne trápila ani si to snad neuvědomuje. Já to mám trochu taky tak je to asi taky genetika. Kazdej jsme nejakej.
Když si udělá culíka tak já to vidím. Ale pochybuji že někdo okolo by si to vůbec uvědomil.
@kaca35 píše:
@Saabi ja ti nevím. Jestli sama říkáš. Te to už není tolik.tak to pusť z hlavy. Holka má 17 let a nikdy ji teda zplostela hlava ne trápila ani si to snad neuvědomuje. Já to mám trochu taky tak je to asi taky genetika. Kazdej jsme nejakej.
Když si udělá culíka tak já to vidím. Ale pochybuji že někdo okolo by si to vůbec uvědomil.
To je asi pravda. Je mi 31 a do této doby jsem se nikdy ani nezamyslela nad tim, proc mame kazdy jinou hlavu a mozna ani ze ji máme vlastne jinou. Poprosila jsem par pratel o skutečně nezaujaty nazor a rikali neresit. Nechci to ale samozrejme nechávat rozhodnout druhé, je to má zodpovědnost..no tak asi si ji prisiju na zada nez zacne sedet a lézt
![]()