Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kazdy autista je jiny, ne kazdy autista rad rovna veci do rad. To, ze tvoje dite dela neco, co nekdy byva priznak autismu, z nej nedela autistu
kdyz nema problemy v zadnem jinem smeru, vubec bych to neresila ![]()
Tohle má do nějaké poruchy daleko. Můj syn (4 roky) srovnává peřinu z rohu do rohu postele, nesnese ji mít zmuchlanou, stejně tak se na gauči nepřikryje dekou, pokud není srovnaná. Když hrajeme pexeso, hromadu času stráví tím, že si ty kartičky furt urovnává a přepočítává je. Dlouho trvalo, kdy k jídlu používal pouze jednu specifickou lžíci a lžičku, pokud jsem mu dala jinou, byla z toho hysterická scéna a nejedl. Spoustu věcí už automaticky dělám tak, jak vím, že ho to nerozčílí, ale upřímně nikdy mě nenapadlo, že je na tom něco špatně.
Není. Jen puntičkář ![]()
Autistu mám, má normální intelekt, ale chování je hrůza děs, kolektivy naprostá katastrofa. ![]()
Jestli tě to uklidní, tak mám pubertální dceru s těžkou formou Aspergerova syndromu, a té dělá dobře chaos a nepořádek. Speciálně zanáší veškeré volné prostory hromadami nesourodých předmětů. Každý autista je zcela jedinečný.
Rovnání předmětů může uklidňovat i zdravého jedince nebo osobu trpící OCD. Podle těchto zastaralých klišé typu rovnání předmětů, absence očního kontaktu bych se vůbec neorientovala. Spousta autistů je schopno mít různé typy očního kontaktu atd.
Ahoj holky,
Syn 3,5 si rovna autíčka do rady bud za sebou nebo vedle sebe. Je zajimavy, ze to dělá jen s malyma, velkyma to nedělá. Nebo hrajeme pexeso a to co najde si rovna. Naboje do pistolky musi vsechny vystridat a rovnat je kdyz je vystřelí. Pritom jiny hračky ma v chaosu, pořádnej opravdu není, ted ma v posteli ty maly auticka a nema je srovnány. Ale dost casto si hraje ze proste neco rovna do řady. Hlavně ty autíčka. Ale umi si hrat i v chaosu 🤣 s jeho starsi sestrou si hraje a normalne si jedou ruzny pribehy. Ale jak si neco vyrovna a hrabnem mu do toho tak je zle. Jinak je komunikativni, mazlivej, s detma v pohode, ji vsechno, je empatickej… porad vysmatej, pohybove zdatnej. Nema problém zaclenit se mezi deti. Do skolky chodi rad a rád jezdi na návštěvy. Ke kamaradkam co maji děti nebo k babickam.Asi je blbost bat se aspergra jen kvuli razeni auticek. Je teda na me dost fixovanej. Ale jinak je sice trochu zivejsi ale hodnej kluk. Hledaly byste zatím něco? Hodně se mluvi o to řazení věci ve spojitosti s Aspergrem. Ale přijde mi že jiný příznaky nevykazuje.