Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, co dáváte na večeři předškolákům? Když přijde syn ze školky je hladový, tak jí co jsem vařila k obědu, pak do večeře sní ještě jogurt, ovoce a na večeři většinou chléb, nebo rohlík a na to šunku, sýr, někdy vajíčka, rybičková pomazánka, džem, med..a tak dokola..ale většinou chléb se šunkou..Ráda bych dělala i pomazánky, jaké mají vaše děti rády? Budu ráda za recepty ![]()
Syn nevzal do ust zadnou pomazanku. Je mu 12 a nikdy tomu neprsel na chuť, i kdyz je doma delavam. Ale dame si jen s muzem, syn obligatni maslo sunka syr, obcas vezme za vdek pastice nebo tavenaku, ake to uz musí bejt ![]()
Dávám všechno co nám, náš malý by nás sezral
ve školce si 2× přidá obed, cestou ze školky sni svačinu a po navratu domu si de dat druhy oběd se mnou
do večera ještě neustále hledá něco na zub a k večeři má proste to co my, většinou pečivo s něčím, tousty, vajíčka, někdy dělám krupicovou kasi, palačinky, někdy odpol vařím třeba na druhy den, tak si daji teple jídlo co mám na druhy den k obědu.
Jinak ja delavam k veceri casto polevky, je to pro me zdravější, udelam roho hrnec na dva dny, jeste si vezmu do prace ![]()
Tak třeba mu chleba až tak nestačí, radši bych uvařila polívku, zapekla brambory/těstoviny, vajíčka na různé způsoby.. nezabere to tolik času.. z pomazánek měly holky rády jen rybičkovou, vajíčkovou a pak medovou (máslo s medem), ale to mi přijde spíš na svačinku, ne na večeři, když třeba teď hodně roste a má hlad…
a místo šunky můžeš za 10 minut hodit na kostičky na pánvičku kuřecí prso (buď přírodně, nebo trochu zeleniny pod to), k tomu sáček rýže a najíte se všichni.. ![]()
taky měly rády různé zapečené sendviče/tousty, je to teplé a vděčné, sendvičovač koupíš klidně za pětikilo, u nás je to častý pomocník ![]()
Moje ma rada na vecu tortily s kecupem nejake lupeni a tunak nebo kureci.
Nejsem úplně vyvářecí typ, ale dělám občas palačinky, volské oko, zapečené toasty se šunkou, sýrem, kečupem… děti mají rádily tuňákovou pomazánku, kupuju Rio Mare se zeleninou, přidám do toho pomazánkové máslo pepř, sůl a malilinko tatarky nebo majonézy… Pak třeba celerovomrkvová pomazánka je taky super…
Na večeře typu “šunka, sýr” už jsem alergická, jednu dobu holky chtěly jen to. Jíme pomazánky (avokádová, vajíčková, rybí, pažitková), zeleninu, polévky (vývar, brokolicová), vajíčka na různé způsoby (nejčastěji míchaná vajíčka nebo svítek - ano, samotný svítek bez polévky, celá rodina ho miluje). A pak třeba noky s lučinou a pršutem, kuřecí maso se zeleninou, nebo dojídáme oběd. Někdy mají děti k večeři jen jogurt nebo ovesnou kaši.
U nás jsou spíš teplé večeře. Když dám dětem chleba s pomazánkou, tak si myslí, že to byla další svačina a čekají na večeři.
Ale třeba v létě ani to nevadí.
Teď v zimě jsou to polévky, pak různé druhy těstovin( s pestem nebo omáčkou), kuskus se zeleninou nebo s kousky kuřecího masa, zapečené brambory nebo těstoviny, rizoto, domácí pizza, tousty, lečo..a další. Mají rády i pečenou špagetovou dýni s česnekem a bylinkami nebo zapečenou cuketu s kuskusem. Když se chceme rozšoupnout, uděláme domácí hamburger.
Skoro ke všemu je nakrájená zelenina nebo i pečivo.. Dělám spíš věci, co jsou lehčí a rychle hotové. Co zbyde, je další den nebo ke svačině. Maso s přílohami a omáčky a sladká jídla dělám spíš k obědu, ale i k obědu máme občas něco lehčího.
@Molu Já vařím teplou večeři, jednak si myslím, že pečiva mají děti za celý den až až (a že je to i jeden z důvodu, proč jsou rychle hladoví-rychlé cukry). A jednak bych se z chleba nedoplatila. V předškolním věku teda až tak ne, ale teď v 5, 8 a 10 letech by zbodli klidně cely velký bochník. Takže dělám normální plnohodnotné jídlo, většinou s malým množstvím masa nebo bez masa, husté polévky apod.
@sarusa4 píše:
U nás jsou spíš teplé večeře. Když dám dětem chleba s pomazánkou, tak si myslí, že to byla další svačina a čekají na večeři.Ale třeba v létě ani to nevadí.
Teď v zimě jsou to polévky, pak různé druhy těstovin( s pestem nebo omáčkou), kuskus se zeleninou nebo s kousky kuřecího masa, zapečené brambory nebo těstoviny, rizoto, domácí pizza, tousty, lečo..a další. Mají rády i pečenou špagetovou dýni s česnekem a bylinkami nebo zapečenou cuketu s kuskusem. Když se chceme rozšoupnout, uděláme domácí hamburger.Skoro ke všemu je nakrájená zelenina nebo i pečivo.. Dělám spíš věci, co jsou lehčí a rychle hotové. Co zbyde, je další den nebo ke svačině. Maso s přílohami a omáčky a sladká jídla dělám spíš k obědu, ale i k obědu máme občas něco lehčího.
Máme velmi podobný večerní jídelníček.
U nás je u předškoláka nejoblíbenější jídlo k večeři kaše: kukuřičná, kaštanová, pohanková, krupičná… na to nasypu kokos, mleté oříšky trochu kaka a mražené ovoce (borůvky, maliny, jahody). Moc toho nejí tak jsem ráda za tohle. Ta kaštanová je top
U nás se střídá pečivo, polévky, rychlá jídla typu míchaná vajíčka, občas třeba batátové placky, bramboráky, ovesná kaše, noky s pestem, tousty. Nebo teplá večeře, když jsme s manželem doma a děti obedvaji ve škole, tak my máme oběd v poledne a dětem dám totéž teplé jídlo k večeři.