Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda těhule,
jsem ve 37.tt a mám vážně asi hloupou otázku, ale jsem prvorodička a nějak si nevím rady, co je a co není OK. Až do začátku 37.tt jsem užívala na příkaz lékaře magnézium, takže to mělo omezovat stahy dělohy, apod. I přesto jsem trpěla na docela ošklivý poslíčky. Jsou to asi 3 dny od vysazení magnézia a dnes mám vážně jiný bolesti a já nevím, jestli je to jen odezněním účinků magnézia a jsou to stále poslíčky a nebo se naší berušce začíná chtít ven. Od rána mě děsně zlobí tlak v tříslech a mám přes celý den pocity jako při MS, ale vysloveně žádné křeče do břicha. Občas pobolívají záda a hůlavně jakmile si sednu nebo dýl chodím, tak mě chytnou děsný bolesti do spodku, jak když se mi to tam snad všechno trhá. Ráda bych využila možnosti zkusit horkou koupel, ale ještě není dodělaná koupúelna a v tuhle chvíli máme provizorní koupání v obřím škopíku, kde praktikujeme sprchu. Takže prostě celý den dumám nad tím, jestli jako už nebo ještě ne a nevím nic. Aspoň na pár dní doufám, že je to stále jen poslíčkování. Já vím, že se malá může s klidem narodit a bude v pořádku, ale ráda bych ještě vydržela, než jí všechno stihnu dopřipravit…
no, nechci tě strašit, ale mě se právě takto ohlásil u Klárky porod. spíš to byly právě ty bolesty v tříslech jskoby menstruační a bolest vystřelovala do kříže. zkus si měřit, jaké máš intervaly mezi bolestma a jestli se to bude zintenzivňovat a budou pravideln, asi bych zajela do porodnice. jinak i sprcha je na rozehnání poslíčků dobrá.
Já už jsem začala zvažovat, jestli nemám až manžel za hodinu přijede domů, jet do porodky. Jenže aby na mě nekoukali jak na blbce. Včera jsem byla na kontrole a doktor mi říkal, že se zatím vůbec nechystám k porodu, čípek tuhý a nezkrácený, plně uzavřený, na monitoru jen jedna silnější kontrakce, ale dneska si říkám, jestli náhodou není možný, že by se to tak rychle rozjelo
Na malou se moc těším, pokud to bude ono, budu ráda a definitivně v klidu, protože už je v pořádku, ale spíš mi psychicky nepřidává ta nejistota, jestli jo nebo ne. Přijdu si jak blázen.
Záleží na tom, jak je to pravidelné.Já osobně jsem začátek porodu taky nepoznala, nebyla to nijak zvlášť velká bolest, jak říkáš ty jako při menstruaci,navíc jsem měla potřebu stále chodit na záchod,do porodnice jsem přijela, když ta bolest byla po 5ti min.otevřená na dva prsty, ani ve snu mě nenapadlo, že už rodím a do hoďky a půl byl malej na světě.Taky jsem brala magnezium,ale po vysazení jsem žádné odeznívající účinky neměla.Jela bych do porodky se nechat zkontrolovat,nechat si udělat monitor atd.,protože nikdy nevíš… ![]()
v pohodě. oni tam už těch planých poplachů zažili
a absolutně není problém, aby se to rozjelo takto rychle. mám kamarádku, která byla dopoledne na kontrole, kde doktor konstatoval, že to na porod ještě ani náhodou nevypadá a večer byla malá na světě. a jak časté máš kontrakce? je to pravidelné? určitě je lepší jet několikrát zbytečně než něco podcenit. od toho tam v porodnici jsou a ještě jsem neslyšela, že by některé mamince vynadali.
Já jsem byla taky u doktora ráno, řikal, že nic k porodu se nechystá a odpo jsem už začala rodit, takže nějakej tuhej nezkrácenej čípek se může změnit z hodiny na hodinu.Být tebou tak jedu do porodnice, za to nic nedáš a jako na blázna se na tebe koukat nebudou, to buď úplně v klidu!
Jako blázen si opravdu připadat nemusíš. Chápu, že máš strach, aby si poznala tu pravou chvíli. Rozjet rychle se to klidně může, kamarádka taky když rodila poprvé, tak to málem nestihla do porodnice, každá to máme jinak. Zkus si stopnout ty intervaly mezi bolestma a uvidíš. Pokud bys nevěděla, tak zajeď i do porodnice, tam ti naměří monitor a řeknou a hlavně budeš v klidu. I když já byla na monitoru, kde byly kontrakce po 7 minutách, ale bolesti sem neměla, tak šup se mnou domů. No a v noci jsem to měli tak tak.
Jinak pohodový porod a hodně zdravíčka Vám oběma. ![]()
Rozhodne bych jela do porodnice…
drzim palce, at je vse ok! Treba uz budes mit malou v naruci co nevidet…
![]()
Já ležela v nemocnici na riziku, protože reálně hrozil předčasný porod (35TT), od rána zkracující se kontrakce a vzhledem k tomu, že se jednalo o druhé dítě, já byla přesvědčená, ŽE JE TO TU. Doktoři tvrdili, že ani omylem. Že jsou to poslícčci a že si snad ty „strašné“ bolesti vymýšlím. Kdo měl pravdu a kdo po 16 hodinách přivedl na svět dítě????
Takže tě chci „uklidnit“, že v mém případě ani doktoři nebyli s to určit, že fakt rodím … bohužel teda to skončilo císařem, páč bych „klasicky“ neporodila, ale to je vedlejší .....
Radím, dej na své pocity, nikoli na rady druhých a „zkušených“. Bolesti jsou různé, někoho bolí záda, někoho břicho, někdo má pocit, že má zácpu jak hrom … teoreticky asi platí jen to, že intervaly mezi bolestmi se postupně budou zkracovat (klidně po půl hodině, na konci cca minuta) a samostné kontrakce budou čím dál tím delší a bolestivější - začíná to na cca 15 - 30 sec, na konci už to bude okolo 2 min a to už snad budeš na sále … až to bude po 15 minutách, bu´d připravena vyrazit. Oni sice říkají na „deseti minutách“, ale jistota je jistota. V nejhorším se vrátíš domů.
A´t všechno dobře dopadne!!!
![]()
Ahoj luciasku,já jsem ještě pořád na magnézku,mám ho nařízené do konce 37tt tak jsem taky zvědavá co bude následovat potom
Tak se drž a kdyby tě pustili domů,tak písni co ti řekli
Držim palečky a přeji pohodový porod,jestli to už je ono ![]()
taky bych radši jela ať se na vás podívaji. Jinak za mě.. Takhle mi taky začínal porod! Tak hodně štěstíčka!
![]()
luciashek píše:
Já už jsem začala zvažovat, jestli nemám až manžel za hodinu přijede domů, jet do porodky. Jenže aby na mě nekoukali jak na blbce. Včera jsem byla na kontrole a doktor mi říkal, že se zatím vůbec nechystám k porodu, čípek tuhý a nezkrácený, plně uzavřený, na monitoru jen jedna silnější kontrakce, ale dneska si říkám, jestli náhodou není možný, že by se to tak rychle rozjeloNa malou se moc těším, pokud to bude ono, budu ráda a definitivně v klidu, protože už je v pořádku, ale spíš mi psychicky nepřidává ta nejistota, jestli jo nebo ne. Přijdu si jak blázen.
Kamardce take rekli,ze se nic nechysta a jeste tu noc porodila.Oni ani doktori nejsou vsevidouci.Ja bych tam zajela v nejhorsim te poslou dom.Moje druha kamoska byla takhle v porodce 3× ![]()
Ahoj tak ja sem mela taky takovy bolesti jako pri MS no a musim rict ze to zaclo vecer a v 5 hodin rano uz to bylo k nevydrzenii takze sem jela do porodnice a tam mi rekli ze to rozhodne na porod nevypada ze mam jed domu a dat si horkou vanu
pritom sem si ju dala nez sem jela no tak sem dojela dom a zacla mi odtikat plodovka takze sem jela zase zpatky a 4 hodiny byl Tadeášek na svete takze to ze doktor rekne ze to na porod nevypada na to bych se nespolihala ![]()