HN a doplatek na bydlení
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Příspěvek na bydlení
Dobrý den,chci se zeptat,zda budu mít nárok na příspěvek na bydlení,pokud budu mít byt 3+1 v osobním vlastnictví,budu tam bydlet sama s dítětem,a budu mít rodičovskou 7.600 a měsíčně na byt budu dávat 4.500.??? Děkuji za odpověd
- Citovat
- Upravit
Lidi s bytem v osobním vlastnictví nárok na příspěvky na bydlení nemají, považují se za majetné a movité zejména.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano mají nárok i vlastníci bytu, stejně jako vlastníci domů. Ale zároveň se musí snažit velký byt prodat a najít si menší a levnější. Jde taky o to, za co 4500 jsou jestli je to nájem je možné přispívat, jestli je to splátka úvěru tak ne. Započítávají se různé položky a to v různých dávkách. Tedy první je doplatek na bydlení na sociálce a pak teprve přichází doplatek na bydlení u HN, pokud sociálka nepřispěje, u sociálky se žádá čtvrtletně, u HN měsíčně a dokládají se všechny vydané částky, u sociálky jen el., nájem, voda, odpady… ale třeba to že koupíte dřevo už ne, neb sociálky má přepočetní tabulky podle toho kde a jak bydlíte… ovšem výpočtové programy se mění a ani na sociálce někdy nevědí co a jak.
- Citovat
- Upravit
přispěvek na bydleni
Dobrý den prosim vás o radu když bydlim v bytě s cizim člověkem s dvěma dětma kde obyvame jednu mistnost a jsme s okruhu společně posuzovaných zvlášt započitavaji se životní minimum na bydlení a existenční minimum protože nám to tak vycházi pánovi u kterého bydlím zustava existenční minimum 1500 je to možný a mne zustava min jak 7400 s dvěma syny ve věku 11a 12 let prosím vás poradte
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
čoko píše:
Dobrý den prosim vás o radu když bydlim v bytě s cizim člověkem s dvěma dětma kde obyvame jednu mistnost a jsme s okruhu společně posuzovaných zvlášt započitavaji se životní minimum na bydlení a existenční minimum protože nám to tak vycházi pánovi u kterého bydlím zustava existenční minimum 1500 je to možný a mne zustava min jak 7400 s dvěma syny ve věku 11a 12 let prosím vás poradte ješte jedná věc přispivam na bydleni Pánovi 600kč
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doplatek na bydlení
Ahojky,
mám podobný problém – platím nájem 7000, příjem 4000, takže mi s ním zatím vypomáhají naši – to ale nejde věčně!!
Proto bych ráda požádala o příspěvek na bydlení, ALE majitel si výslovně nepřeje, abych si tu zřídila trvalý a pobyt a navíc potřebuji i z jiných důvodů zůstat zatím hlášená ve svém rodném městě – minimálně do konce roku.
Zbývá mi tedy doplatek na bydlení, jenže se trochu bojím – když jsem si před lety žádala o příspěvek na živobytí, chtěli mi prolézt byt a zjišťovat, zda vlastním rádio, televizi apod. – je to děsně ponižující! Navíc když jste tu říkaly o sledování každého pohybu na účtě, vyděsilo mě to znovu!! Jak to tedy je? Musím v tomto případě dokládat placení nájmu 3 měsíce dozadu, nebo jen nájemní smlouvu a 3 měsíce zpět příjem?
A co když bych si našla něco levnějšího? Zůstane mi příspěvek? a pokud bych se v lednu přihlásila k trvalému pobytu v novém bytě, mohu si jít hned zažádat o příspěvek na bydlení?
Díky za radu a mějte se!
Kamča
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím zda ti poradím až zas moc se v tom nevyznám ale podle toho co všude píšou tak na příspěvek na bydlení se počítají všichni co mají v daním době nebo bytě trvalí pobyt. Píšeš že si majitel nepřeje aby jsi se hlásili hlásila trvalí pobyt ale pokavaď máš smlouvu tak stačí sojít na úřad a ta smlouva je braná jako souhlas.
Pro příspěvek hmotné nouze jsou dost velká kritéria a busou doopravdy chtít vydět výpis z banky a tak dále.
Pokavaď se po novém roce přestěhuješ a dáš si tam trvalé bydliště a budeš tam hlášená sama tak můžeš žádat příspěvek na bydlení až po 3 měsících dělá se to zpětně. a pokaždé dokládáš to že jsi zaplatila nájem a inkasa a kolik a kolik máš příjem, když se ti zvedne příjem nebo sníží nájem vše to má vliv furt se to kontroluje za ty jednotlivé měsíce a určitě i při tom příspěvku hmotné nouze.
Ale když to máš tak došla bych na úřad a zeptala se tam paní ať ti poradí a pomůže to vše vyplnit.
Jo a ještě na tu podporu v hmotné nouzi jestli máš dítě a to nemá otce v rodném listě tak jí asi ani nedostaneš páč první se starejí rodiče a pak stát.
TAk snad tu neříkám bludy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,
díky za radu:-) Potřebuji zůstat do konce roku hlášená v současném bydlišti, takže si budu moci trvalý pobyt nahlásit až pak.. Tak mě právě zajímalo, jestli si můžu zažádat ihned a dát jim účty z platby současného bytu, anebo musím čekat do března, než si o příspěvek na byt zažádám…
A co se týče toho doplatku na bydlení, o ten bych asi mohla žádat hned, ale nikde jsem neviděla podmínky a co je k tomu třeba - jen hafl formulářů a že 3 měsíce nazpět dokazuješ příjem. Ale jestli i 3 měsíce nazpět dokazuješ platbu nájmu, to jsem se nedočetla.. Tak se právě ptám:-)
Po úřadech běhám furt, zrovna včera jsem tam strávila celé odpoledne, páč jsem ještě řešila DPP a DPČ kvůli přivýdělku, ale toto jsem už nestihla.. už bych to hrozně ráda měla z krku a měla v tom jasno, ty ženské co tam pracují jsou děsně nepříjemné - je to tedy pro mě o dost příjemnější a přínosnější řešit takto s vámi, normákními smrtelníky:-p
Každopádně pokud mi zas budou chtít prolézat byt, aby zjistili, jak moc velký soc. případ jsem, tak nevím…
paa
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já HN řešila naposledy před 4mi roky, měli jsme jí 2 roky, nejdprve nárok na nic, změnila se pracovnice a vypočítala nám všechno možný. A nejdříve jsme bydleli u tchánovců-po svatbě- a byli jsme sami braný jako samostatná domácnost-bez rodičů, donesli jsme jejich doklady kolik platí za el. vodu atd… a udělala z toho nějakej doplatek nám. Pak jsme se přestěhovali, trvalý měli stále u svých rodičů, ale donesli smlouvu že bydlíme spolu (200km od trvalého bydliště) a nemuseli jsme určitě čekat 3 měsíce, důležité bylo změnu včas nahlásit, každý měsíc, to samé v příjmech atd… vždy přepočetla, a pokud vyšla jiná částka, tak přišlo vyrozumnění. Krom toho lítání byla dobrá domluva.
Nevím jak to chodí dneska, hodně se zpřísńovalo, ale platí asi pořád, záleží na jakou úřednici narazíš, jestli ti pomůže nebo spíš podrazí
my měli zrovna docela štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj, to máš asi pravdu. A to jste tedy brali doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení nebo příspěvek na živobytí? Asi doplatrek, když jste nemuseli mít trvalé bydliště, ne? a prolustrovávali Vám byt a účet? se to musí každé 3 měsíce dokládat, ne?
Prvně jsem z toho byla děsně znechucená, před cik. ny se tam úřednice klaněla a na mě se málem ani nekoukla…:-) od té doby je to pro mě noční můra:-/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kamilaplz píše:
Jj, to máš asi pravdu. A to jste tedy brali doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení nebo příspěvek na živobytí? Asi doplatrek, když jste nemuseli mít trvalé bydliště, ne? a prolustrovávali Vám byt a účet? se to musí každé 3 měsíce dokládat, ne?
Prvně jsem z toho byla děsně znechucená, před cik. ny se tam úřednice klaněla a na mě se málem ani nekoukla…:-) od té doby je to pro mě noční můra:-/
my měli příspěvky v hmotný nouzi, vzali naše příjmy (oba studenti-takže se nezkoumalo nic), a vzalo se kolik je životní minimum-existenční min., kolik máme nárok každá osoba do se sečetlo, pak jsme doložili nájemní smlouvu-kde byli i energie…ale to je nazajímalo víc, stačila ta smlouva, stejně nedali všechno ale podle těch jejich normativů vypočítali kolik, já ještě mám bezlepkovou dietu, takže nějakých 1700Kč jsem měla příspěvek i na ní, což bylo super. A před těmi cca 5-6ti lety nám to dalo nějakých 9tisíc to minimum, takže do těch 9ti tisíc nám dopláceli. Sečetli příjmy+přídavky na děti… všechno co člověk dostal, rodiče a co chybělo do té částky toho minima tak doplatili)Dneska nevím kolik jaké ty částky jsou. A neprolejzali byt (řešilo se to v místě trvalého bydliště ale bydleli jsme 200km od trvalého), jenom jsme vyplňovali papíry, že nevlastníme nic, jako studenti jsme fakt neměli vůbec nic, jen knížky do školy a jeden počítač-což se prej už tenkrát bralo za standart. Jo a pračku. JInak nic. Chtěli vědět i spoření atd…
Pak nastal problém, že manža přestal být studentem-víc jak 26let, takže už ho přestali počítat jako nezaopatřenou osobu a kvůli brigádám jsme se přestali vejít do jejich tabulek-a ještě si musel platit sám pojištění (to jsme přišli na to že na něj přepíšeme rodičák aby nemusel sám platit, z čeho že? já byla ještě student takže za mě platil stát, tak se to dalo takto obejít. No a zrovna jsme se museli odstěhovat z podnájmu jinam, a sehnali jsme dražší, a nevybavenej. Ten měsíc nám sebrali ty dávky z výše uvedených důvodů. Tak jsme žádali o tu mimořádnou pomoc v hmotné nouzi. A nechtěli to už řešit v místě trvalého bydliště, že to může řešit úřad kde bydlíme-tam se samozřejmně cukali a nechtěli to řešit a posílali nás do trvalýho bydliště. Já měla prolezlý všechny zákony atd… ohledně toho, takže jsem tam naběhla na co všechno máme nárok, už byla i malá na světě. Tak že to teda budou řešit, ale to už teda byla domluvená návštěva pracovnice že nám prohlídne byt. Tak přišli dvě, s papírama, do toho našeho holobytu, kde byli jen samý krabice věcí-po přestěhování, jeden stůl co byl v bytě, a jenom pro malou vše, měla postýlku, hračky, jídelní židličku… takže první co zkonstatovali bylo, že máme nádhernej byt na tu cenu, a že od města bychom nezískali levnější (tlačili jsme abychom mohli dostat městský byt). No a že v první řadě koukají na to aby bylo zaopatřený dítě, takže kdybysme potřebovali postýlku atd… to že je základ a na to přispívají v první řadě, že přispívají na bazarovou. Ale dítě že zajištěný máme po všech stránkách. No vyžebrali jsme od nich teda 4tisíce, na nové válendy-nutili nás do bazarových, ale manža dokládal že je astmatik a alergik na roztoče atd… takže jsme si mohli koupit nový dvě válendy do 4tisíc. A ještě mi paní druhý den volala že v nějakém obchodě zrovna mají akci za 1999Kč a že se do toho vlezeme, tak že si je máme zajet koupit a že nám je proplatí ![]()
a touto událostí jsme se sociálkou skončili a doufám že už nikdy potřebovat nebudeme. Pomohlo nám to překonat naše začátky a mohli jsme dostudovat, za což jsem vděčná a teď státu všechno postupně vracíme zpátky. ![]()
Ale těch nervů a hlavně teda odhodlání to všechno vylítat, ale když se člověk obrněl, opravdu to potřeboval, tak to pro nás stálo za to. Každý koruny jsme si vážily.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojki, chtěla jsem vás poprosit o radu. V listopadu jsem byla žádat hmotnou nouzi na městě, jsem sama s dítětem v pronajatém bytě. Pán mi vyměřil HN 1100kč, pak ale zjistil až jsem odešla z kanceláře, že mi to nevyjde, že mám malé příspěvky na bydlení a volal mi (kolem 23.)že se tam mám dostavit podepsat ten papír. Opomněl mi říct že tam mám dojít nutně do konce měsíce!
Malý mi onemocněl druhý den a týden jsem s ním byla doma, pak jsem tam došla v prosinci hned nazačátku a on že už je pozdě na ten doplatek že jsem to propásla.A propásla jsem ho na oba měsíce (listopad i prosinec)!! Takže mi jen sdělil že jsem se o dávky připravila tím že jsem na město nedošla papír podepsat v listopadu. A ted mám narůstající dluhy a finanční potíže. Co dělat? musí vás pracovník informovat o tom do kdy a podepsat papíry pro výplatu dávek? Nebo to není jeho povinnost ? mám 100 chutí podat stížnost na toho pracovníka! Má to cenu ? Co byste dělali vy ?