Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý den. Koupila jsem si poprvé v životě kuchyňského robota a nějak si nevím rady s hnětením těsta na vánoční cukroví. Hnětací nástavec mám správný, ale když robot zapnu, tak se po chvíli hnětení stane, že se akorát těsto nalepí na strany a nespojí se. Samozřejmě opakovaně stěrkou odlepuji směs ze stran nádoby, pak zapnu a za minutu, je to tam stejně nalepené a nespojené. Zkoušela jsem nejprve na 1-2, pak jsem dala i rychlejí hnětení na 5 a výsledek stále stejný. Poradíte mi prosím, co dělám špatně? Těsto dělám stále stejné a ručně mi jde zpracovat v pohodě, ale v robotu ne. Díky moc za rady. PS: Napište mi to prosím po lopatě, robota mám prvního a nemám žadné předchozí zkušenosti, pouze jsem občas na šlehání používala ruční mixér a na omáčky používám tyčový mixér, ale robota mám prvně.
Mne se toto stává, když tam dám všechny suroviny najednou. Stačí je přidávat postupně, většinou je i v receptu uvedeno, jak. A máslo dávat teplé a na malé kousicky.
A dáváš mokré suroviny dolů a na ně pak suché? Já loni v robotovi udělala všechny těsta a bez problémů.
A jaky máš ten nástavec? Mě se tohle v robotu nikdy nestalo, ale záleží jaký tam dám ten nástavec no.
Takže jak správně dávkovat? Nyní jsem tam dávala mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a máslo. Žloutky jsem přidala až po chvíli hnětení. Máslo jsem přidala na kousky nakrájené, bylo změklé, ale nikoli teplé (vyndala jsem ho večer z lednice a nechala při pokojové teplotě do rána změknout. Nemá se třeba ta kovová miska namazat olejem, aby se to nelepilo? Fakt nevím.
@Lucie008 píše:
A dáváš mokré suroviny dolů a na ně pak suché? Já loni v robotovi udělala všechny těsta a bez problémů.
Ne, dala jsem nejprve mouku, cukr, vanilkový cukr a pak až máslo. Myslela jsem, by se nezadělala ta mísa. Takže přesně obráceně? Nejdřív tedy máslo, a pak až sypké suroviny? Oni to všude píšou jinak ![]()
Já první dávám žloutky a máslo pokojové teploty na kostičky do mísy. Pak na to mouku a cukr. Zapnu a nechám robota kouzlit
@Kriss Tina píše:
A jaky máš ten nástavec? Mě se tohle v robotu nikdy nestalo, ale záleží jaký tam dám ten nástavec no.
Mám normálně ten nástavec na hnětení, takový kovový hák.
@gechitka píše:
Ne, dala jsem nejprve mouku, cukr, vanilkový cukr a pak až máslo. Myslela jsem, by se nezadělala ta mísa. Takže přesně obráceně? Nejdřív tedy máslo, a pak až sypké suroviny? Oni to všude píšou jinak
Já mám i v návodu, že mokré suroviny dolů.
@gechitka já dávám dolů mouku, cukr, pak do toho máslo, vejce atak a v pohodě se mi to zapracuje, takže to asi nebude přímo pořadím surovin, stejně tam ta lopatka jednou hrabne a všechno převrátí ![]()
@gechitka ten hák je spíš na kynutá těsta, taková řidší, tím mi to taky nejde.
@gechitka píše:
Mám normálně ten nástavec na hnětení, takový kovový hák.
Nema někde ostrou hranu? To by pak nebyl na hneteni, ale na sekani, krájení… a logicky by to udělalo to, co píšeš. Já mám na těsto plastovej nástavec.
Na vánoční cukroví dávám nástavec na tekutá těsta.
Teď jsem dělala na ořechy těsto, prvních 5 min vše nalepené, nechám to bejt a ono to časem samo odpadá při hnětení.
@Kriss Tina píše:
@gechitka já dávám dolů mouku, cukr, pak do toho máslo, vejce atak a v pohodě se mi to zapracuje, takže to asi nebude přímo pořadím surovin, stejně tam ta lopatka jednou hrabne a všechno převrátí
Mně se to zkrátka nalepí na stěny a pak se točí jen ten hák skoro naprázdno. Napadlo mi, není to třeba tím, že je tam toho těsta málo? Já jsem zvyklá dělat vždy z jedné dávky těsta. A můžete mi poslat prosím postup? Pořadí surovin, jak dlouho hnětete, na jaký stupeň, jak často odlepujete z těch stěn a tak?
@Anix píše:
Na vánoční cukroví dávám nástavec na tekutá těsta.
Teď jsem dělala na ořechy těsto, prvních 5 min vše nalepené, nechám to bejt a ono to časem samo odpadá při hnětení.
Tady je šlehací nástavec (podobný ruční metličce např. na šlehání šlehačky, pak právě hák na hnětení těsta a nakonec taková kovová metla, kterou nazývají míchací metla. Možná, že vypínám moc brzo, takže 5 minut nechat jet a nevšímat si?