Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych poradit, mojí dceři od roku vždy při rýmě, ale i mimo ní občas hnisají oči, začíná to slzením a pak se přidá hnis. Měli jsme různé oční kapky a mastičky, ale vždy se to za nějakou dobu vrací. Na průplachu jsme nikdy nebyli, u oční doktorky ano, ale nikdy nám průplach nedělali. Nevím, přoč se to pořád vrací a bojím se, aby neměla v pozdějším věku nějaké problémy, doporučíte něco?
Ahoj. Doporučím masáž slzných kanálků. U kořene nosu jemně stisknout. Mně to radili na očním, Anežka má se zánětem spojivek problémy odmalička, byla i na průplachu. Co je starší, je to snad trochu lepší. Pokud teče hnis, měla by se kapat ATB, ale jestli chodíte na oční, tak je to OK.
Tj, na očním Vám určitě poradí nejlíp… Maličká když se narodila, tak měla ucpané slzné kanálky a taky hodně hnisu, a tak jsme pořád vymačkávali a mysírovali a za pár týdnů v pohodě, fakt nám to pomohlo
TAk hlavně at jí to brzy přejde
![]()
jj také jsme si tím ted prošli… museli jsme kapat a masírovat u kořene nosu a ted už je to tak nějak fuč ![]()
Taky jsme meli obdobi, kdy mela ta starsi zanet spojivek snad pulroku - bylo ji tenkrat 1,5 - 2 roky. Neteklo ji teda z oci toho hnisu moc, ocni nam neustale psala kapky s ATB a nakonec nam ocni v nemocnici rekl, at to kapem klidne mesic Ophtalmo-Septonexem, pokud se to teda nejak nezhorsi, a ono se to opravdu srovnalo. Ted teda obcas zanet spojivek ma pri horsi ryme, ale verim tomu, ze to chce trpelivost a dite z toho casem vyroste.
Zánět slzného kanálku. Vybavuju si, že jsme byli na svatbě, já dokonce za svědkyni. Malýmu hrozně tekly a hnisaly oči. Byl synovec nevěsty, která ho měla hodně často na klíně, takže byl celkem středem zájmu … Hned v pondělí jsme byli u očařky. Doporučila masáž. Říkám, netuším, o co jde. Tak že mi to sestra předvede, a že si to mám před ní vyzkoušet taky. Vytáhla jsem své ruce a zjistila, že to nepůjde - v pátek jsem si před tou svatbou nechala dělat drápky na manikůře .....
No, šly hned po příjezdu domů dolu …
Malá má taky ten problém - od malička, neustále se to vrací - při rýmě, větrném počasí. Taky jsme byli na očním, průplach kanálku nebyl potřeba, kapeme kapky s ATB a masáž slzného kanálku, jak už tu bylo popsáno.
Kapky antibiotické mám, tak kapu a zkusím tu masáž kanálků, jsme zvědavá, jestli jí to pomůže, ale moc děkuji za rady ![]()