HO se školkovým dítětem

kocourGarfield
3.1.25 13:43

HO se školkovým dítětem

Jaké jsou vaše zkušenosti?

Celý prosinec byl v podstatě doma nemocný. Mezi svátky jen s rýmou, ale školka do pondělí zavřená.
Střídáme se s manželem kdo s nim je doma a nebo se mu věnuje, ale i tak je to šílený. Pokud je nemocný nezvládám pracovat v noci ( vyžaduje péči i v noci ). Nevydrží si chvíli hrát sám přes den. Už od otevření oči chce naší interakci v hraní, oblékání, při jidle. Samozřejmě chodíme ven ( dneska tam byl skoro 3 hodiny na kole a na výletě ) ale i tak. Doufám, že je to jen období.
Jak to děláte normálně vy?
Teď jsem slíbila i koupě nějakého krokodýla, když mě nechá hodinu pracovat a hodinu budu moci se soustředit.
Jo jsou mu skoro 4.
Kdy se to u vás zlepšilo? Jo a je to kluk. Žádná tichá, hodná holčička :)
Doufám, že ta potřeba interakce je jen období.
Jen povzdech :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
609
3.1.25 14:14

Oba s mužem pracujeme na plný home office už 3 roky (oba na plný úvazek), když je dcera nemocná a doma, je to peklo. Snažíme se střídat, v nejhorším (když měla horečky, neštovice apod) jsem prostě čerpala dovolenou, ale to nejde na každou nudli. Manžel podniká a mně se OČR nevyplatí finančně.

Jinak soucítím - máme hodnou holčičku ale tichá a klidná rozhodně není a pozornost vyžaduje pořád (jedináček, zvyklá od 1.5r chodit mezi děti, takže žádný domased co si bude 4 hodiny malovat).

V nejhorším - pohádka v televizi (na meetingy a tak), máme chůvu na 2h denně, která normálně vyzvedává ze školky a vodí na odpo kroužky, ta přijde při mírnější nemoci. Nějaké vystřidání s mužem + dodělávky v noci, brzo ráno a o víkendu - jako tak 5-6 hodin práce zvládnu, co jde odložím a máknu více, když je dítě zdravé. Ale jinak to je dost náročné, hlavně když je to teď v zimě fakt často.
Vyhlížíme jaro :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
3.1.25 14:25

@Veronika9870 on aktuálně nechce sedět ani sám u té pohádky. Vyžaduje abych tam seděla taky a koukala se.

• Citovat
  • Upravit
6381
3.1.25 14:34

HO s takhle malým se nedá. Můžeš mu pustit pohádku, být u něj a u toho ťukat do pc. Ale stejně to nebude mít dlouhého trvání.
Nejlepší by bylo, se někam zavřít, kde nebudeš rušena. Ale to předpokládám nejde.
Nebo ho dát do školky i tak. Pokud je ve stavu, že je akční a musíš s ním ven. Čemuž naprosto rozumím. Tak může do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
3.1.25 15:02

@Dollorres Ve stavu schopného je teď, ale školka má zavřeno - prázdniny -. V prosinci schopný do školky nebyl. Když byl a dala jsem ho tam byl tam jeden den a vyzvedla jsem ho s horečkou. Pak tam byl 3 dny před svátky.
Zavřít se mohu pokud tady nejsme sami a nebo nepracujeme oba na HO. Pak manžel má přednost, protože má hodně meet a na to úplně urvané dítě v pozadí není ideál. Ale dneska s ním byl ty 3 hodiny venku, což bylo super.

V létě jsem ho měla doma 3 týdny, protože školka zavřená a přišlo mi to výrazně lepší než ten prosinec.

Spíš mám pocit, že jeho věkem se to horší, místo aby to byla víc pohoda.
Nebo jestli je to jen období?
Tak mě zajímalo zda to někdo má podobně.

• Citovat
  • Upravit
14376
3.1.25 15:10

@kocourGarfield
Těžko říct. Syn byl odmala sice aktivní a společenský, ale u hraní je samotář a vydrží to hodiny. Byl takový od té doby, co začal chodit. Dcera to má úplně obráceně. V roce začala chodit a vyžadovala neustálou pozornost a trvá to do teď. Bude jí šest. Dle učitelek je stejná i ve školce, nejraději by je měla všechny pro sebe. U tabletu ale vydrží oba. Když potřebuji po noční spát, prostě jim ho vrazím. Ale funguje to jen ráno, odpoledne už jsou moc divocí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56092
3.1.25 15:18

Je malý. Nemůžeš pracovat třeba odpo od 4,až skončí muž?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
3.1.25 15:23

Pěkné peklíčko…když si vzpomenu na Covid, tak je mi na blití ještě dneska. Držte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.25 15:27

Mám dvě děti, 4 a 3 roky. Možnost HO v době jejich nemoci mám, ale nevyužívám. To se nedá, i kdyby bylo doma jen jedno dítě. Mám náročnou práci, na kterou se musím soustředit a hodně u ní přemýšlet, a byť se mi doma děti i zvládnou zabavit nějaký čas samy, hrozně řvou nebo prostě ten ruch okolo nich, jak mluví, zpívají si atd., mě strašně ruší a pracovat nemůžu. A i tak, představa, že 8 hodin pracuju a děti se mi tady jen tak poflakují, ne děkuji. V práci to dělám tak, že věci, které mám rozdělané, dodělám doma po večerech a včas odevzdám, aby to za mě nemuseli dodělávat kolegové, ale nemůžu řešit rychlé úkoly, které mi během dne chodí, proto HO odmítám. V práci si vzájemně vycházíme vstříc a zatím to funguje. Radu tedy nemám, jen píši svoji zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
609
3.1.25 15:35
@kocourGarfield píše: Více
:( Když je dcera nemocná, tak taky musím sedět u pohádky často s ní - to lze tak vyřídit maily a slack.
U nás se to bohužel nelepší… je jí teď 4,5 roku… ještě k tomu dcera jak ví, že jsme doma oba tak si vydupává zásadně rodiče, který v tu chvíli nemůže.

Teď půjdu na mateřskou s druhým, tak si v tomto alespoň trochu ulevím na nějakou dobu. Pak to ale asi bude peklo x 2 :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
3.1.25 15:35

Já mám taky pocit, že ve věku 2,3 let nebyl tak náročný na interakci a pozornost, jako ve věku 4, 5 a máš pravdu, že se to spíš horší. Je to náročnější.
Jinak naše firemní školka, která je prakticky zadarmo. Tak funguje i o prázdninách.
Od soukromých a drahých školek bych čekala teda lepší servis. Například pokrytí prázdnin, a delší provozní dobu.
A nemáte v práci, třeba na centrále babyfriendly office? Nějakou herničku, alespoň?
Ještě mě napadá, herna s hlídáním, jako Timeout. A jít pracovat třeba do kavárny. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
3.1.25 15:48

To mame ted a to ti reknu rovnou. Pohadka a modleni se :roll: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10979
3.1.25 16:53

@kocourGarfield jestli myslíš, že hodná, tichá holčička nevyžaduje péči, tak jsi na velkém omylu - pořád nevím, kde se tento mýtus bere.

Každopádně školka je vzdělávací zařízení, žádná hlidarna.
Takže to co s nimi dělá školka, přechází na rodiče v jiném režimu.
HO nemam trvale, mám ho pouze k nemocnému dítěti a úplně normálně litam jak urvana.
Mezi prací, kontrolami, dítětem a školou - to je věc další, na to se připrav, budeš vše bez milostí shánět a dohánět a jsou to jeste úplně jiné povinnosti.
Já se ještě třeba doučila matematiku Hejného, jinak by naše dítě první třídu snad muselo opakovat. Naštěstí už je to zdraví s druhou tridou o dost lepší.
Hodně se snaží i manžel, aby to nebylo na me práci poznat.
Abych nedělala chyby, aby vše bylo, jen třeba s pár hodinovým posunem.
Vůbec by se mi nevyplatilo být na OČR už jen proto, že sehnat práci v mém oboru je náročné, vládne v něm konkurence a nikoho má situace nezajímá, takze děláme co můžeme.
U staršího dítěte už jsme toto období nějak preskakali a teď jedeme druhé kolo.
Když nešel HO, tak se platila slečna na hlídání, ale pro nás vždy bylo důležité udržet si práci, i když šly platby na ni.
Na OČR jsem byla možná tak jednou.
A znám to tak u všech, kteří pracují na HO a zůstane jim nemocné dítě doma. Že je nemocné, tak neznamená, že nezačne mít jiné potřeby.
Ba naopak, násobně se návrší.
A až začnete se školní docházkou, tak ráda budeš vzpomínat na školkové lelkování.

No a pak si tedy rozmyslet, zda pro vás bylo dítě vhodná volba a do dalšího se případně nepouštět.
Prostě je to těžké období, co k tomu chceš víc číst.
Ale je to vaše dítě, tudíž vaše radost, ale dost často i starost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.25 16:57
@kocourGarfield

A on někdo má tichou holčičku? Já mám spíše zkušenost, že holky nezavřou pusu a naše starší je ještě pohrkaná…mladší možná bude větší kliďas, uvidíme…

• Citovat
  • Upravit
2248
3.1.25 17:03

Roky. Po nocích, o víkendech a odpoledne, když je ten druhý doma. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat