Lze nepoznat autismus?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
23.12.24 09:33

Lze nepoznat autismus?

Ahoj, tady se dá najít snad vše. Tak prosím o radu nebo zkušenost. Mám jednoho syna, bude mu v únoru 5 let. Do školky chodí rád, kamarádí se s dětmi. V tom sociálním kontaktu je vše v pořádku. Trochu mě znervózňují jeho zájmy. Od roka miloval zavírání a otevírání vrátek, dvířek, co šlo. Od dvou let ho fascinovala abeceda a čísla. Tak se to naučil a rád to opakoval. A začala také fascinace stavebními stroji a dopravními prostředky. A od roka a půl cca až dodnes staví řady aut. Dále naučil se lehce sčítat a odčítat, číst kratší slova a fascinují ho opět písmena. Vyžaduje přepisování slov. Moc nekreslí lidi, ale tvary jako čtverce, obdélníky, zkouší krychle, kvádry. Hraje si hlavně ze silnicí, kolejemi a garáží a dopravními značkami. Kreslí si silnice na papír a a pak podle toho staví. A teď, jsem si všimla, že než začne, tak si všechno vyskládá a srovná.
Ještě se mu teď líbí kolejový svršek a trakční vedení. Mě to připadá trochu zvláštní.
Zároveň vyžaduje, aby bylo vše srovnané. Třeba boty nesmí být jedny patou do zadu a druhé špičkou. Běží to narovnat. Skříňky i dveře musí být zavřené.
Na druhou stranu, nemá problém se změnami, je flexibilní. Nemá nějaké záchvaty, ale vyžaduje vysvětlování. NE, nestačí. A pokud řeknu, že něco je nebezpečný, tak vyžaduje detaily, proč, co to způsobuje apod. Stejně jako, když jsem mu řekla, že bílej cukr ve sladkostech není dobrý, tak vyžadoval vysvětlit, proč a je v těch odpovědích hrozně náročnej. Už musím používat google, Chatgpt, ukazovat videa. Dokonce mi i sám řekne, když nevím, ať se podívám na internet. A pokud na odpověď nebo hledání není prostor, případně je jen jednoduchá, tak ho to šve.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9148
23.12.24 09:48

Autismus je videt hlavne na socialnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4931
23.12.24 09:56

Pokud nemá problémy v sociální oblasti, tak bych to neřešila… jestli je vse školce vše v pořádku, má kamarády, hraje si s dětmi.
Zvláštní zájmy má, bude asi chytrý, když už počítá a čte.
Já mám autismu (lehčí forma)…je právě hodně mimo v té sociální oblasti, proto jsem to musela řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.24 10:00

Ano, on je ve školce celkem oblíbený. Má teda takový zvyk, trvá na pravidlech. A upozorňuje na jejich porušování, ale to je asi tak jediné. A nechal si to vysvětlit, že to není dětem příjemné. Jinak ho děti i pani učitelky mají rádi. Víc tíhne ke klukům.

• Citovat
  • Upravit
11797
23.12.24 10:01

Spíš tam bude vyšší inteligence +má rád pořádek. Ale jestli dobře primia změny když se mu vysvětlí proč tak na autismus bych to neviděla. Spíš je to prostě chytrolin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
23.12.24 10:07
@Anonymní píše: Více

Nechces nic zanedbat ❤️

Je treba ted trosku atypicke dite, muze to být cokoliv, proste lidi jsou různi. Děti maji taky ruzny vývojový stadia, za rok to zas muze byt vse jinak.

Jinak neurodivergentnich lidi je mnohem vic, než si spolecnost připouští. Jen vetsina je vysoce funkcni a nauci se do jiste miry napodobovat zvyky ve společnosti, takže jsou diagnostikovani az treba v dospelosti.

Ale muzes samozrejme jit do nejake poradny, ale pokud mas zdrave spokojene dite, asi neni treba se tim zabyvat.

Ma treba nejakou silnou senzorickou precitlivelost? Zvuky, svetlo atp.?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.12.24 10:13

@andrasteia
Náš první Auti dotazník nevyšel asi o jeden nebo dva body. Musel se o půl roku opakovat. Ten byl pak v pořádku. Mezi rokem až 2 se bál vysavače a mixéru. Rád se koukal na pračku.
Teď mu vadí, vysoké tóny. Třeba když někdo piští, tak si zacpává uši. Když sedíme pod reprákem v nových autobusech, které ty zastávky taky pouští moc nahlas. Tak si je taky zacpává. Ale to má asi po mě. Mě ty zvuky, taky občas až “bolej”.
Sluníčko mu vadí a potřebuje brýle. Jinak umělé světlo je v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
1206
23.12.24 10:15

Mně přijde tvůj syn naprosto v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8656
23.12.24 10:16

Má jiné zájmy, bude si chytrý, ma rad pořádek, to ale přece není žádný ukazatel autismu. Tam bývá problém hlavně to sociálno, změny, ten mozek prostě funguje jinak a pozná se to na úplně jiných věcech, než je otvírání dveří, stavění autíček do rad a specifických zalibach. To jsou právě ty věci, co lidi pořád řeší, ale o tom to vůbec není.
Ale samozřejmě není PAS jako PAS. My jsme to u syna poznali snad až s nástupem do školy, do té doby to bylo vcelku pohodě, proste povaha, říkali jsme si. Ale čím je starší, tím je to horší a viditelnejsi. Teď mu bude 10, poznali to ve škole sami od sebe a my zvažujeme, že si konečně půjdeme pro ten oficiální papír, protože to začíná být k nevydrzeni.
Takže jo, klidně z toho PAS být může, ale taky vůbec nemusí. Pokud je zcela ok v sociální oblasti, tak bych se asi ničeho hrozného neobavala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.24 10:24

Anonym z důvodu diagnózy dítěte. K dotazu: autismus lze nepoznat, v našem případě bylo dítě diagnostikování relativně pozdě, protože jeho „sociálno“ a hra byla docela dlouho na relativně dobré úrovni, propadlo se to až tak nějak mezi 4-5 rokem, kdy mu vrstevníci ujeli o parník.

Jestli má PAS jakékoli konkrétní dítě se nedá poznat na internetové diskuzi. Máš-li pochyby, obrať se na klinického psychologa, hodne dlouho se na vyšetření čeká. To zakrývání uší a stavění do řad určitou pozornost budí, ale ta diagnostika je opravdu složitější a komplexnější. Může a nemusí to něco znamenat.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
23.12.24 10:25
@Anonymní píše: Více

Ono taky asi zalezi, kde jste na tom dotazniku byli. Tady jsem kdysi zaznamenala diskuzi, kdy se maminky shodly, ze v nejakem centru všem detem +- vychazelo, ze maji PAS. Coz mi prijde divny, protože jsme mela za to, ze je vypracovana nejaka jednotna metodika🤷🏻‍♀️

Zkus pohledat.

Jinak ja mam dva kamarady s vysokofunkcnim autismem, poznala jsem je az v dospelosti. Jeden nema v socialni oblasti prakticky zadne problemy, ale ma prave relativne velkou citlivost na „prostředí“ (zvuky, textury obleceni, textura jidla atp.), kdo to nevi, tak si toho nevsimne. Druhy ma problemy v socialni oblasti ale zase, vetsina lidi si to vysvetli jako introverzi, plachost. Oba maji zajímavé zájmy, obří smysl pro spravedlnost a „funkčnost“ (nevim, jak jinak bych to nazvala, proste potrebujou vedet, proc a jak co funguje a jeslti to nejde delat lip). Za me teda nemuzu rict, jak moc se musí prizpusobovat, ale oba normálně v životě fungují :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.12.24 11:10

Jedináček, že jo? :lol:

To není autismus, to je prostě chytré dítě s kladným vztahem k pořádku a s rodičema, kteří mají jen jeho, vidí na něm znaky výjimečnosti (nic proti) a hodně se mu věnují.

Buďte rádi, ve škole bývají takové děti úspěšné.

Moje dítě se projevovalo podobně, ovšem kromě toho záchvaty vzteku několikrát denně ještě v sedmi letech, venku, doma, všude (té ostudy, toho hluku!),nerozumí svým emocím a neumí si s nima poradit. Sociálno - bída největší, nerozumí lidem, nechápe společenská pravidla, neumí to s lidma. V šesti letech jí vyšlo porozumění emocím a soc situacím na úrovni dvou let (a její chování tomu teda odpovídalo). Jí jenom to, co zná. Obsedantne lpí na tom, aby všechno bylo „fér“. Potřebuje tabulky, harmonogramy, predvidatelnost. Mluví specificky, těžko se to popisuje.
A stejně jí při diagnostice PAS nevyšlo, jen autisticke rysy. (zároveň má IQ 130+, ve škole jí to velice jde a miluje to tam, mají teda svatou ucitelku. Hodně čte. Když má náladu, už to s ní celkem ujde, tak poslední rok)

• Citovat
  • Upravit
494
23.12.24 11:10

Písmena a číslice začali ve třech letech, teď je mu tři a půl a jedem si v tom pořád, fascinuje ho vesmír, dinosauři, včera jsem vysvětlovala střídání ročních období, chtěl to strašně podrobně. Nejlepší na tom, že si to pamatuje a je schopen to reprodukovat dál. Má rád pravidla, na jejich nedodržování upozorňuje. Má rád pořádek ve věcech, schované a srovnané hračky. Sociálně OK, ve školce v pohodě. Dle učitelek velmi chytrý. Má to spíš po tatínkovi, ten je takový systematik, já jsem chaotik, ale zase mám IQ 139 dle Mensy, tak se mu to nakombinovalo…
Na druhou stranu známí mají devítiletého a ten dostal diagnozu autismu loni - Asperger. Kluk chytrý, ale neskutečně neempatický, bouchal děcka kolem sebe kvůli blbostem, křičel, neuměl komunikovat, neměl kamarády. Měl zvláštní libůstky, kdy neměl rád cizí doteky, nedej bože sáhnout mu na jídlo, to pak nejedl, napít se po někom neexistovalo.
Takže pokud je u něj sociálno OK, bude možná nadaný a ty děti bývají takové své ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.24 11:11

Se synem (4 roky) resim neco podobneho. Dle meho je velmi inteligentni, zaroven ma svoje hry, zvyky, silny smysl pro poradek a rad.

Jelikoz je ale v socialni oblasti plne funkcni, tak na zadnem vysetreni nikdy nebyl. Dotaznik PAS v roce a pul vysel dobre. Nema strach ze zvuku, svetla aj. Myslim, ze kdyby byl nejaky problem, urcite by nas upozornily i pani ucitelky ve skolce.

Pokud by se v budoucnu vyskytl problem v socialni ci jine oblasti, samozrejme bych situaci okamzite resila, ale nyni neni duvod.

Divam se na to trochu jinak. Mam radost z velmi inteligentniho syna, se kterym se da krasne domluvit. Mit takove dite ma navic mnoho vyhod. Jeho „odlisnost“ mu nedovoli, aby venku sel jinde, nez po chodniku. Nikdy neprejde silnici bez radneho rozhlednuti. Nedela blbosti na schodech. Nikdy si nezapomene po prichodu domu umyt ruce. Atd., atd., atd…

Nekdy si preji, aby i dcera byla jako syn. :D :D :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.12.24 11:22

K tomu socialnu bych vlastne jeste doplnila, ze syn si nejvice rozumi se starsimi detmi, ktere uz chodi do skoly (dejme tomu tak prvni stupen). Jako co si budeme, deti ve veku 4-5 se casto chovaji dosti divoce a pro nekoho, kdo ma rad pravidla a rad tohle neni…

Pripadne si take rozumi s mladsimi detmi, u kterych chabe a bere, ze mladsi dite je proste „hloupe“. :D :D

Ale opet, ze si syn rozumi vice se starsimi detmi nez s vrstevniky za problem nepovazuji, spis to ukazuje na jeho vyspelost…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML