Školka problémy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11.12.24 23:52

Školka problémy

Dobrý den, prosím o zkušenosti a tipy. Co dělat? Dítě ve školce okousané nehty až má zahnisané prsty, poměrně často spodní prádlo pokakané, nechce nic jíst. Doma velký hlad, jí normálně, chodí samo na WC. Reakce paní ředitelky nulová. Po informacích od ostatních maminek. Neustále problém s jednou paní učitelkou. Dítě se prý adaptuje, je to běžné. Kousání nehtů, máme jít k psychologovi. Zbytek je prý chyba doma. Nemáme dítě ve 3 letech krmit a oblékat. Má to vše umět.
Doma ji samo, lžíce a vidlička, hrnek s uchem. Oblékne si kromě ponožek a bundy vše. Paní ředitelka říká, že ne a že je nesamostatné. U zápisu říkala, že podzimním dětem - jsou malé, se pomáhá. Státní vesnická školka - nikoho tím nechci nijak urazit. Sirup na odkašlávání po nemoci - má být doma. Jen proto že ráno zakašle - příchod ze zimy do tepla, doma zakašle jednou max.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3688
12.12.24 06:07

@smutnéočko řešila si to s reditelkou? Co říkají ostatní učitelky? Byla jsi tam v září s dítětem na pár dní na adaptaci/pozorování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8622
12.12.24 06:59

Ja teda žádný zásadní problém nevidím. Pokud ti dítě kašle tak, že musí dostávat sirup na kašel, tak ve školce opravdu nemá co dělat. Špinavé slipy… většina dětí se v tom věku neumí utírat, musí si zavolat učitelku. Nauč syna si říct o pomoc, není na tom nic špatného. A kousání nehtů, to bude asi z nervů, z nudy… pokud to doma nedělá. To se asi fakt musí postupne adaptovat, některé děti jsou uzkostnejsi. Kup lak na nehty proti kousání, popros učitelky, aby to hlidaly nebo aby mu „vnutily“ nějakou zábavu, aby neměl příležitost to dělat. Nicméně pokud tam máš dítě čtvrt roku a už sis stihla jít stěžovat až ředitelce, tak bych se bála, že nikdo nebude mít zájem s tebou něco po dobrém řešit a vyjít ti vstříc. Chce to trochu diplomacie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8849
12.12.24 07:13

Státní vesnická školka. Osýpky mám ještě dneska. Ze státní vesnické školy jsme děti po pár letech přendali do města. Zaplať Pánbůh za to. Nejlepší rozhodnutí a vyřešení situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21975
12.12.24 07:26

V půlce září jsi tady řešila, že máš dítě s infekční nemocí dlouhodobě doma a zatím nesmí do školky…. čili ten 3leták nastoupil poprvé do kolektivu před chvílí, zřejmě bez přiměřené adaptace.

Tak čemu se divis? U takhle malých dětí na tom není vůbec nic divného, že nástup těžko snáší - všechno, co popisuješ, jsou běžné adaptační potíže. Špinavé spodní prádlo může mít, protože se třeba stydí a zdržuje kakání… nebo se ještě neumí sám utřít, to je úplně běžné. Stačí se domluvit s učitelkou, třeba o té situaci vůbec neví. Nehty si kouše, protože je to pro něj zkrátka celé obrovský stres.

A pokud kašle natolik, že musí dostávat léky, nemá ve školce co dělat - buď ráda, že ho tam vůbec nechají a nevrátí ti ho rovnou mezi dveřmi domů :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22321
12.12.24 07:34

Ve 3 letech je na obecni skolku pripraveno jen 60% deti. Je to pro ty deti narocne. Je tam hodne deti a rezim. Ve skolce se deti chovaji jinak. Je dost mozne, ze ve skolce je nesamostatne. Je jine se oblekat doma sam s maminkou a nebo mezi 20 detmi. Ne kazde dite je skolkovy stadni typ, ze dela vse, jak ostatni. Nektere deti naopak koukaji vsude mozne a neoblekaji se vubec. Ano, detem se pomaha, ale zas tezko muzou 20 deti komplet oblekat od A do Z. Alespon neco by si ty deti mohly oblekat samy a mit snahu. A ano, dite, co bere leky na kasel, tak ma byt doma. Pak se nemaji ty nemoci ve skolkach sirit. Deti kaslaji vsude, ruce si poradne nemyji. Pak je nemocny i personal skolky porad dokola. Kazdy tvrdi, ze dite neni nemocne, ze je to v pohode. Pak pulka deti rukavy zanudlene az po lokty a utiraji to do hracek, druha pulka pri rannim telocviku kasle. Dite si kouse nehty z uzkosti a vubec to nemusi byt ucitelkou. Treba jen neni pripravene na velky kolektiv. Jesrlize se pokaka, tak to musi ucitelce rici. Ucitelka nesmi zkoumat detem spodni pradlo. Ta skolka neni povinna pro triletaka. Muzes ho davat jinam nebo mit doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.24 07:41

@truelly u nás je taková školka úžasná, mají velmi pestrý program, je jich tam méně, paní učitelky se jim hodně věnují, mají velkou zahradu a na procházky chodí do lesa a ne někde po městě po chodníku…vozíme tam dceru 8km a hodně rodičů tam vozí děti z okolí, že se jim jejich školky nelíbí…

• Citovat
  • Upravit
6381
12.12.24 07:42

Změň školku. Tady je ochota 0. Nebude to lepší, spíš horší. Vím o čem mluvím, u prvního syna jsem to se školkou podělala. A má z toho trauma dodnes. Ve škole se mu ulevilo, ale říkal mi, jak byl ve školce často smutný, jak ho ty učitelky ponižovaly. On má dyspraxii- tj. Je nešikovný, ale nemůže za to. Takže se ještě v 5 nedokázal obléknout, bojoval, byl pomalý. U jídla se pobrindal, polil. A ty učitelky místo toho, aby mu pomohly a podpořily, tak buď řvaly, a nebo to nevhodně komentovaly. A já věřila, že je v dobrých rukou, že mají přece adekvátní vzdělání, pedagogické zkušenosti; dostatek empatie, jsou to pdbornice. Bullshit….
Výbirej pořádně a nikomu hned nevěř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16921
12.12.24 07:54
@smutnéočko píše: Více

Ahoj,

to s tou nemocí nenemocí zažívá snad 90% rodičů. Taky se mi kdysi stalo, že sotva jsem došla domů a tam zmeškaný hovor ze školky (neměla jsem s sebou mobil, bydlíme ve stejné ulici jako je školka) a měla jsem si pro dceru urychleně dojít, že je nemocná. No světe div se, při přechodu z tepla do zimy a zase do tepla ji stekla nudle! Jako kdyby nám dospělákům nestekla nudle - my ji jen rychleji zachytíme, dětem je to šumák.
Toto je neustálý boj ve školkách - jasný, taky jsem pracovala ve školce a 15 z 25dětí se zeleným oschlým soplem přes půl obličeje je dost blbý, ale…

To co píšeš by mi vadilo. Já jsem lehce bojovala se školkou právě kvůli tomuto - volali mi kvůli každé blbosti - dceru bolí hlava, bolí břicho, má nudle, apod. doma pak běhala a byla uplně v pohodě, prý chtěla být s maminkou - rychle na to přišla :lol:

Můžeš školku změnit. Okousané nehty do lůžka jsou stres, to že je pokaděný je stres a strach - na druhou stranu, ty záchůdky jsou uplně bez soukromí a ty děti to vnímají. Vždy jsem měla nějaké dítě, které nechtělo se vyprazdnovat před ostatníma - vždycky se nějaké dítě našlo, každý rok. Takže jsme měli domluveno, že jakmile tam bylo to dítě, já stála u dveří a hlídala, že mu tam nikdo nepůjde :nevim: jinak to nešlo, prostě by se pokadil, nebo zadržoval co by to šlo a to není zdravé :nevim:

Promysli to, prober ve školce své pocity a kde není chuť ke komunikaci a změnám ve prospěch tvého dítěte, tak bych školku změnila :nevim: Ono jasný, ted je ještě hájený adaptací, ale to neznamená, že si dítě okouše nehty, nevyprázdní se a nenají a nenapije právě, aby nevyměšovalo - to je stres. A ukládání stresu, proč? Kvůli školce?

Na druhou stranu je to poprvé co je dítě bez tebe - takže pokud máte velmi silné pouto, tak může takto reagovat v jakékoli školce, protože to není školkou, ale tím, že je bez maminky a bez bezpečného prostředí… To si musíš taky ujasnit v sobě. Každopádně bych školku před dítětem nedémonizovala, ale naopak chválila.

Rodiče tedy názor na školku mají jaký???

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
12.12.24 08:03
@truelly píše: Více

U nás široko daleko nejlepší vesnická státní školka. Děti od dvou let, třídy rozdělené podle věku, předškoláci jsou zvlášť, kteří mají každodenní přípravu do školy. Učitelky nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8849
12.12.24 08:11
@ibis píše: Více

Buďte rádi za tu zkušenost. Moje dcera na střední zjistila, že má dvě spolužačky z naší vesnice, co tam nikdy nechodily ani do školky, ani do školy…takovou má školka a škola pověst!!! A těch děti bude nejspíš daleko více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.12.24 08:19

Ostatní rodiče názor také špatný, ale nic ve školce neřeknou, bojí se že bude hůř. Aspoň tedy ty co jsem oslovila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.12.24 08:24

Snažila jsem se s paní ředitelkou hledat řešení, ale jen mi řekla, ať si dojdeme k psycholožce a že je to adaptace. Představa, že od 6 hodin skoro nic nejí a v 15 hodin by snědlo dům. To není pro bříško tak malého nic dobrého. Že ve školce nic nechce dělat - oblečení nebo jíst, nevim proč, čekala bych pomoc ze strany zkušených učitelek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
12.12.24 08:26
@Dollorres píše: Více

Mluvíš mi z duše, školka i škola u nás na vesnici děs běs. Straší jsme museli dát, ze školy pryč a už se teším až menší půjde pryč ze školky. Jak píšeš neochota něco řešit. Straší děti, křičí na ně. V týdnu za mnou malá přišla, že se bojím že umře. Když bude jíst sníh, že to říkala paní učitelka. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
12.12.24 08:32
@smutnéočko píše: Více

Já bych ho dala pryč. Taky jsem dlouho váhala u starší dcery. No měla jsem to udělat dřív. Teď si to vyčítám. Moje by teď do školy chodila i o víkendu a to školu nesnášela. Jinak teda asi nepopulární názor, ale já měla obě holky doma do 4 let. Ve 3 nebyly ani jedna na školku zralé, myslím statní. Kdybych tenkrát věděla, dala bych je do soukromé školky, ale ne to ja blbá slepě věřila státní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí