Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kocourGarfield píše: Více
Dite je ve skolce 6-15 a to je 9 hodin, coz je strasne moc prakticky na vsechny trilete deti.
@Oriseka To je hrozně moc. Nebo na některé děti to je moc. Je to pro ně obrovská změna ….
Naše učitelka je fajn, poměrně empatická, ale jak sama říká, jsou to prťata a oni najednou chtějí režim, úkolují je a bez mami 5 dnů v týdnu … A je tam sama na 20 dětí. Řekla bych že fajn bylo těm 3 l v té soukromé ke dna těch max 10 dětí a byly 2 tety. To mi přišlo tak akorát. ![]()
@kocourGarfield píše: Více
A nekteri chteji ten konfort v obecni skolce, kde je az 28 deti na 1 ucitelku. Ta ucitelka se nerozkraji. Chteji skvete postarano za 1 tisic za mesic v obecni skolce.
Ahoj zakladatelko, chybí mi tady informace, co tvoje dítě říká doma o školce - jestli říká, že se mu tam líbí, jestli si tam s někým hraje, co paní učitelky atd.? Jak je tam spokojený? Některé děti už prásknou vsechno možné
Tady ses dočkala hodně negativních reakcí. Nicméně vždycky záleží, jaká je dána učitelka a jaká je ředitelka… Tyto ve vaší školce zřejmě moc empatie nemají. Vím, co ti vadí - možnost probrat to s nimi jako s odborníky. Slyšet laskavé slovo, aby tě třeba nějak nasměrovaly, jak bys to mohla řešit. Takto tě jenom odbydou, že to je adaptace a tečka. Holt ti nezbývá nic jiného než získat nějaké informace od tvého syna a kdyžtak sama pátrat a zkoušet, třeba toho psychologa atd. Nicméně devět hodin byt ve školce - to je na triletaka opravdu hodně.
@Giovanna1 Nevýhoda je, že najít dobrého odborníka ( psychologa, PPP, atd…) není za týden. Ty čekačky tam jsou v řádů měsíců.
@Giovanna1 já to vím, že je tam dlouho, ale bohužel musím do práce a babičku tu nemám na hlídání. Chodí ze školky a kolikrát se mi ve verande sesune na zem, že je hotová a pláče že má hlad. Když jsem se ptala na jídlo, tak mi řekli, že moc nejí, ale ne že nejí nic. Je to těžké, ale když se ptám jinde, tak říkají, že pomáhají s jídlem a nebo mi tedy musí říct, já tam nejsem a budu si muset hledat jinou práci a brát si ji po obědě. Ale musím to vědět. Do hlavy nikomu nevidím a jsem pro řešení. Školku má ráda a i tam ráda spinká. Tedy říká mi to, ale jsou ji 3.
I toho psychologa jsem ochotná a už jsem se ptala. Čekací doba dlouhá a dětská doktorka se divila proč. Že nevidí problém v dítěti. Každé dítě je nějaké a třeba jen na začátku potřebuje víc pomoct a nehledat co mu jde a nejde. Když jim to nejde, tak ať dají šanci jít jinam, kde to jít může.
@smutnéočko A co chceš přesně vědět? Musíš si to komunikovat s vaší školkou. Jinak oni po odpočívání chodí svačit, pokud v 15.00 vyzvedáváš, tak musí být po svačině poměrně čerstvě …
Nebo hledat školku; kde budou dítě krmit a pro dítě bude příjemnější.
Jinak u nás nekrmí. Je tam 1 na 20 děti, občas s něčím pomohou, jako vyškrábat talíř.
Ale třeba si sami chodí přidávat a talíř si mají nosit, atd…
Příspěvek upraven 13.12.24 v 14:49
@smutnéočko píše: Více
Takže je evidentně problém jen jídlo. Ptala ses dítěte, proč tam nechce jist?
Ale doma jí sama normálně. Chodí na WC včas a nehty nekouše. Tak já nevím proč tam je to obráceně a ptám se a nic mi nikdo neřekl. Já se snažím komunikovat. A říká, že jí to nechutná a někdy že chutná. Fakt nevím co se děje. První měsíc mi sama ukazovala jak tam chodí na WC kakat a kde chodí na jídlo. A teď i hůř mluví a strká si ruce do pusy. Tak jestli tam je někdo menší a má to okoukané. Nevím. Nejde mi přeci, aby snědla vše, ale aby jedla aspoň něco - polévku. A ne že se mi sesune k zemi a i hubne
@Midaku píše: Více
Ti by vidělà diplomacii, že by z toho nespaly. Řešila bych to sice jinak, ale diplomatický by to tedy nebylo. Z toho si nikdo nic nedělá. Napřed rozhovor s učitelkou a ostatními rodiči, pak ředitelkou, pak zřizovatel a pak trestní oznámení. Podle toho, co bude třeba.
Jako první zkušenost se školkou, jsem opravdu slušná, ale zklamaná a odbýt to adaptací. Je to asi snadné a ještě mi ředitelka řekla, že jinde to jiné nebude. Neházela bych všechny do jednoho pytle. Spolužačky vůbec takové problémy nemají a mají děti i 5 leté a pomáhají jim s oblíkáním a neříkají maminkám, že to neumí. Dokonce jednomu nechutná pečivo, tak má lupínky s mlékem. Tak proč to jde jinde, že?
@Vada píše: Více
Trestní oznámení za co? Že dítě nejí a pokakává se? Je tak 9 hodin.
@smutnéočko píše: Více
Evidentně není na tento typ školky a takovou dobu v ní zralá, bohužel. Víc už ti to najevo dát nemůže - nejí, kouše si nehty, pokakává se.
Co zkusit nějakou dětskou skupinu poblíž tvého zaměstnání. Zkrácený úvazek?
Já mám zkušenost dobrou. Mam citlivé dítě, které nemluví. První rok chodilo do soukromé školky, kde bylo málo dětí a byl tam opravdu individuální přístup a i ta adaptace byla super. Samozřejmě pak ve státní školce, kde ta učitelka je sama na xy dětí to je už jiné. U nás pomáhají, ale nejde aby nějak přemlouvala k …., plně oblékla ( dítě se musí aspoň snažit ), atd.
Ono hodně bude záležet na konkrétní školce.
Snažila bych se domluvit si schůzku s učitelkou, když nebude mít za zadkem xy dětí. Probrat možnosti a najít nějaké řešení, společné.
Jako obrovskou nevýhodu vidím, že ty očekáváš a ony musí, protože ty musíš pracovat. Nemusí. Ta spolupráce by měla být vzájemná.
A pokud se nedomluvíte, tak ty by jsi měla hledat takové řešení, které tomu dítěti bude vyhovovat ( jiná školka, jiný přístup, jiná doba ve školce …).
Ve 3 letech jsou to prostě pořád prdělové, kteří do teď byly zvyklý na mamku většinu času. A ne každému dítěti vyhovuje být najednou 6-7 hodin ve školce. Na některé je to prostě moc.

Jako pokud syn se oblékat doma umí, tak bych ho motivovala ať to dělá i ve školce … Tu odměnu si můžete nastavit i vy doma.
A nehty - proč si je kouše? V jakých situacích to dělá? Doma to nedělá vůbec?
Jídlo, proč nejí? Nechutná? Nebo to neumí?
Za mě to působí na nevyzrálé dítě na které je prostě v adaptaci 6 hodin ve školce hodně …. Ale tak to být nemusí. Komunikovala bych hlavně s tou školkou. A pokud není společná řeč a synovi to nevyhovuje, tak hledala jiné zařízení. Třeba s menším počtem dětí.