Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ish píše:
Ministerstvo zdravotnictví k tomu už před měsícem a půl vydalo vyjádření, kterým se řídí pojišťovny, že IUI je IUI a IVF je IVF. Takže vás v CAR pěkně okrádají
Fakt? No super. Jestli někoho v CARu okrádají netuším. Já na inseminaci byla naposledy před 2 roky. Jen vím, že se něco v zákoně změnilo a jednu dobu si to pacientky hradily samy. Musím se na to zeptat, ale díky, dobře vědět!
@Anais píše:
@ish já počkám na jednoznačnou odpověď od pojišťovny. Paní zatím komunikuje, tak snad nebude problém
https://www.emimino.cz/…rankovani/2/ zhruba uprostřed stránky máš vyjádření Revírní bratrské…
@Lajka09 píše:
Fakt? No super. Jestli někoho v CARu okrádají netuším. Já na inseminaci byla naposledy před 2 roky. Jen vím, že se něco v zákoně změnilo a jednu dobu si to pacientky hradily samy. Musím se na to zeptat, ale díky, dobře vědět!
Dobře - tak vás chtějí okrást, když vám říkají, že si IUI máte zaplatit sami. Protože jim to normálně proplatí pojišťovna.
@Anais píše:
@Lajka09 já chodím do CAR v Brně na Obilním trhu. Mám Revírní bratrskou pokladu, a toto je odpověď, kterou mi poslali:
Nevím z toho vůbec nic, asi si to vytisknu a vezmu to s sebou na konzultaci.
Našla jsem si tu vyhlášku a podle toho je inseminace hrazena 6× za rok pojišťovnou, je to ten poslední dokument a vyhledej si inseminace
Aspoň tak tomu rozumím já.
http://www.mzcr.cz/…1_999_3.html
Tak z toho fakt nejsem chytráodpověd o ničem a přijde mi, jako by byl rozdíl v idikaci inseminace.
A asi jsem už úplně blbá v těch novelách jsem to nenašla. Poslední dokument je přeprava pacientůTam to asi nebude…ALe díky. Asi to taky pořeším přes pojišťovnu, než ze mě v CARu začnou tahat peníze. Jinak jsem u 205.
1.) dle zákona č. 48/1997 Sb., v platném znění, z veřejného zdravotního
pojištění hrazené služby zahrnují zdravotní péči poskytnutou na základě
doporučení registrujícího poskytovatele v oboru gynekologie a porodnictví v
souvislosti s umělým oplodněním, a to nejvíce třikrát za život, nebo bylo-li
v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy pouze 1 lidské
embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy, čtyřikrát za život, a to ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů ve věku od 18 do
39 let a ostatním ženám ve věku od 22 do 39 let.
To, že se zdravotní péče poskytnutá v souvislosti s mimotělním oplodněním
hradí ze zdravotního pojištění, neznamená, že je zcela zdarma. Léky k
hormonální stimulaci jsou s doplatkem klienta a řada výkonů, které zvyšují šanci na úspěch, je ze zdravotního pojištění nehrazena. Rozhoduje také
zdravotní stav každé klientky. Nejlépe Vás budou informovat v centru, které
bude IVF provádět.2.) podmínky pro provádění inseminací hrazených z veřejného zdravotního
pojištění jsou stanoveny podle vyhlášky č. 134/1998 Sb., v platném znění. Z
Vašeho dotazu nevyplývá, o který typ inseminace a o jaký druh sterility se
ve Vašem případě jedná. Doporučuji, aby jste se obrátila na Vašeho
registrujícího lékaře v oboru gynekologie a porodnictví, který má Vaši
zdravotní dokumentaci a zná Vás zdravotní stav.
Tak z toho fakt nejsem chytrá, Zní to, jako by na to, zda pojišťovna uhradí iseminac měla vliv indikace ![]()
A tendokument v novele o inseminaci jsem nenašla
asi jsem slepá, nebo blbá. Poslední dokument je o přepravě pacienta
a to asi není ono. Nevadí, stejně díky!
@ish píše:
Dobře - tak vás chtějí okrást, když vám říkají, že si IUI máte zaplatit sami. Protože jim to normálně proplatí pojišťovna.
@Lajka09 otevři si dokument seznam výkonů a jdi na stránku 291 - beru stránky číslované v dokumentu, ne jak je má uvedený prohlížeč, nebo si dej vyhledat slovo inseminace, pokud umíš hledat v pdf, tak to je hračka ![]()
Taky jsem to chvíli hledala..
@Lajka09 píše:Vůbec nerozumím tvé odpovědi, která mi přijde trošku agresivní.
Já opravdu netuším, jestli ve Fertimedu někoho okrádají, protože jsem inseminaci podstoupila naposledy v roce 2011 a nehradila vůbec nic. Jen jsem si všimla, že jednu dobu tam visel lísteček, že doporučují pacientkám si iseminaci hradit, porotože jinak přijdou o pokus IVF.
Napsala jsi: takže v našem centru doporučují si ji (inseminaci) plně hradit, jinak přijdem o pokus IVF
Na to já píšu, že tímpádem hezky okrádají své pacienty, po kterých chtějí platit hotově péči, která je normálně proplácená ze zdravotního pojištění zdravotní pojišťovnou. Nic k nepochopení na tom není ![]()
@ish PO novele zákona to tak opravdu bylo. Asi je nepochopení na obou stranách, kašli na to! Jsou horší věci ![]()
@Lajka09 zatím odpověď od pojišťovny nemám, ale jak mi napíšou, tak se určitě ozvu. Jinak zatím držím palečky ![]()
@Anais Díky moc,
zítra jdu do CARu, tak jsme zvědavá, jak pochodím
@Lajka09 budu čekat na zprávy, co jsi se dozvěděla a jak budete pokračovat ![]()
Dostala jsem naprosto „vyčerpávající“ odpověď z pojišťovny:
při řešení Vaší záležitosti doporučujeme, aby jste se obrátila na Vašeho registrujícího lékaře v oboru gynekologie a porodnictví.
Takže zase nic nevím, ale domluvím se v CAR. Tam mi snad dají víc informací ![]()
@Anais píše:
Dostala jsem naprosto „vyčerpávající“ odpověď z pojišťovny:
při řešení Vaší záležitosti doporučujeme, aby jste se obrátila na Vašeho registrujícího lékaře v oboru gynekologie a porodnictví.
Takže zase nic nevím, ale domluvím se v CAR. Tam mi snad dají víc informací
A jak přesně zněl tvůj dotaz na pojišťovnu? ![]()
@Anais
Jsem úplně blbá a zapomněla jsem se na to zeptat, tolik jsem toho měla na srdci, že na to nejdůležitější jsem zapomněla
Ale když jsem se o inseminaci bavili, o přímé platbě nebyla řeč. Ještě mi říkal, že je to šetrnější jakk pro tělo, tak pro peněženku.
Takže na další navštěvě si to zapíšu za uši a zjistím.