Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, potřebovala bych poradit ohledně spermiogramu…
Vím, že je hodně špatný. Ale spíš jsem z těch jejich jednotek nějak vedle. První, co nám dělali ve fakultce počítali na miliony. Což je pro blbečky, takže jsem pochopila i já, co znamená 3 mil., 30% kvalitních. No a v CARu počítají jakés zorné pole. POslední permiogram byl 2-3 spermie na jedno zorné pole, 15% pohyblivost (vím, že je to špatné). Laborantka nám nějak nebyla schopna vysvětlit, kolik je vlastně norma (ať víme, čeho se chytit), nebo jsme ji nepochopili. Čemu se rovná zorné pole?
Vzhledem k tomu, že u nás je velmi obtížná ICSI a i přes kvalitní vajíčka jsme měli jen dvě C a D embryjka, takže 2.IVF nevyšlo. Padá u nás doma často slovo dárce. MYslíte, že je možné podstoupit inseminaci dárcem? Já jsem zcela zdravá. Proč si drtit zase tělo hormonama pro neejistý výsledek?
Díky moc za odpovědi!
Myslím, že tohle by jste měli probrat v caru a tam by vám určitě řekli, že třeba doporučují dárce, protože jinak máte malou, nebo žádnou šanci ![]()
Zorné pole by měli opravdu zodpovědět v CARu, stejně jako zhodnotit celkový výsledek a jeho šance. IUI s dárcem samozřejmě technicky možné je a je to dost běžná záležitost - pokud ty jsi OK a srozuměná s tím, že oproti IVF to může být (časově) dost běh na dlouhou trať, ale zase jak píšeš - pro tělo (a peněženku) výrazně nižší nápor.
@Lajka09 ano, inseminace s dárcovskými spermiemi se běžně dělá.
http://www.prolekare.cz/pdf?…
@Lajka09 tomu taky moc nerozumím, ale první výsledek 30% nebo i 15% pohyblívých je dobrej ne? teda záleží ještě jestli máte nějaké prograsivně pohyblivé, ikdyž ty k ICSI nejsou třeba a pak je důležitá morfologie.....co máš v té zprávě napsáno jaký výsledek či doporučení? Myslím, že máme horší spemio a o dárci nikdo nemluvil…
Díky moc za odpovědi, samozřejmě, že je to dotaz na CAR. Jdu tam ve středu, takže se určo zeptám. Jen jsme myslela, že mi to pomůžete rozlousknout. Na zorné pole jsme se už ptali, ale nějak jsem to od nich nechopila. A nikdo z mých známých mi nebyl schopen poradit, protože jednotku zorné pole, taky slyšeli poprvé. Inseminace je sice běh na dlouhou trať, ale další, 3.IVF, můžeme podstoupit za půl roku. Tak zvažujeme, jak ho využít.
@len22 - náš poslední spermio. těsně před ICSI: 2-3 spermie na zorné pole, 15% pohyblivost. Celkem ze dvou vzorků, z celého vzorku nalezeno 12 vhodných spermií k ICSI, ta težko proveditelná. Výsledek, embryjka horší kvality, výsledek / na testu.
Ahoj, můj muž měl opakovaně špatný spermiogram(asthenozoospermie), možnost přirozeně otěhotnět prý vůbec v tomto případě není, rovnou nás poslali na IVF (ani se neuvažovalo o IUI) - byli jsme už objednáni, že se to bude řešit…ani jsme tam nebyli, protože jsem otěhotněla - přirozeně
, a pak ještě jednou - taky přirozeně
- jenom chci říct, jaký taky může být výsledek špatného spermiogramu - dodneška to nechápu
![]()
@Lajka09 akorát jsem našla, že typicky jich bývá v zorném poli tak 20......teda tak to našli opravdu málo a ještě teda asi nebyly tak kvalitní
…inseminaci klidně postoupit můžeš, v tobě není problém jen potřebuješ dobré spermie..
@tadama závidím, závidím a měli jste alespoň nějaký progresivní?
![]()
@Lajka09
Ahoj, my máme podobný problém, manžel má azoo a ani při TESA/ MESA se sperimie nenašly, takže jediná varianta je dárce. První IVF nám nevyšlo, bylo to sice s dárcem, ale skončilo to jen biochemickým těhotenstvím a teď nám v CAR sami nabídli IUI s dárcem. Určitě se na tuto variantu poptej, vyplníte jen dotazník a necháte notářsky ověřit prohlášení a souhlas partnerů s oplodněním dárcem. Za dárcovské sperime jsme platili cca 2500 CZK.
Taky to upřednostňuju před IVF, souhlasím s tebou, že ty hormony jsou docela drastické a pokud je tato možnost, tak to chci vyzkoušet
Hodně štěstí ![]()
Příspěvek upraven 20.09.12 v 11:53
@len22 progresivní - myslíš dobrý výsledek spermiogramu? Neměli. Dokonce mám tenkrát řekli, že je to fakt HODNĚ špatný, že přirozenou cestou dítě prostě mít nebudeme. Tenkrát jsme se objednávali do nějakého centra v Praze, ale muž měl angínu, tak nám řekli, že máme trochu počkat, že ty spermie budou oslabený nebo co. No a to jsem zrovna otěhotněla. TAk bylo všechno proti, a přesto se to povedlo a pak znova…
@Lajka09 Ahojky..také jsem měli velmi špatný spermiogram a první IVF s ICSI nevyšlo. Zůstalo jen jedno oplodněné a né moc kvalitní embyo… do dalšího IVF se spermiogram ještě zhoršil tak jsme nechtěli riskovat a zaplatili si PCSI a měli jsme 3 embrya špičkové kvality a dvě o malinko horší.. Ted jsem těhotná. Embryolog říkal že to bylo díky PCSI, protože vybrali z toho hodně mála dobrých spermii ty nejlepší.
@tadama no většinou se uvádí:
celkový pohyb min.40%( v tom jsou ty co se pohybují, ale třeba jen na místě - takže nikam nedojdou,
progresivní pohyb min 25% - tohle jsou ty rychlé co se pohybují dopředu…tak mě zajímá jestli jstě měli alespoň třeba 2% těchto? ale to asi nevíš cooo?
@MakysekM teda tak to se raději poptám na to PICSI, díky za radu a gratuluji k mimču ![]()