Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám před sebou další výsledky alergologického testu mé 5 leté dcery. Nově roztoči, pes, kočka, jarní trávy. Vidím hodnoty a vidím, že jsou nad normou, ale zajímalo by mě, jak poznám, zda je alergie silná nebo jen mírná.
Čtu, že norma je do 0,35 a třeba psa má 7,58, kočku 51,70, břízu 63,60 a ty roztoče 70,20, lískové ořechy 2,81 a bojínek 1,79. Celkové IgE 125 (norma do 0,9). Pak ještě krevní obraz - Imunoglobulin-E- hodnota 203 a norma je do 75.
Máme skvělou alergoložku, ale na toto jsem se zapomněla zeptat. Jsou ty hodnoty vysoké? Nebo kolik to může až být? Nemám to s čím porovnat ![]()
děkuji, hezký den Monika
@monkrc To poznáte podle toho jak dcera reaguje při setkání s alergenem, ne podle čísel. Ty jen pomáhají v diagnostice, ale neurčují sílu reakce člověka. Porovnávat s ničím nemá cenu někdo má protilátky hraniční a reaguje silně, někdo má IgE velmi vysoké a žádné příznaky nemá. Také např. u zvířat nemusí reagovat na všechny stejně-jedna kočka vyvolá astma, druhá nic. Pozor hlavně na ty oříšky-jsou téměř všude jako kontaminace a pokud způsobuje reakci, může to být velký problém.
@monkrc tak jak pise @BaMaK, krev Ti nic nepovi presne. Ja mam IgE jen 0,2 nad normu a tezkou alergii, dalsi veci jsem uz netestovala, sama vim nejlip, co mi dela dobre a co ne. A bacha na stopy orechu v jidle, treba sladkostech, jsou vsude a ja mam na ne tezkou alergii,
Podle té hodnoty 0,35 bych si tipla, že to bude standardní RISA. Hodnocení jednotlivých tříd pak vypadá takto:
Nicméně jak psaly dámy výše - hladina protilátek v krvi bohužel zdaleka nemusí odpovídat intenzitě reakce člověka. Proto existuje několik druhů testů (např. kožní, testy bazofilů, různé bloty,…), a pak se to všechno zamíchá a dá dohromady s anamnézou pacienta a voila! - máme verdikt. (Což je patrně mimo jiné důvod, proč spousta alergologů dává nerada pacientům k nahlédnutí laboratorní výsledky, aby si z toho chudák pacient neudělal bez dostatečných znalostí úplně špatný závěr.
)