Holan - vyjádření k textu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20767
28.4.14 16:00

Holan - poezie

Ahoj holky, jsme tu s kamarádkou zoufalé :oops: Literatura nikdy nebyla mojí silnou stránkou a bohužel už si to ze školy nepamatuji. Jestli máte některá zálibu v poezii a trochu času, byla bych vám velice vděčná, pokud byste byly ochotné pomoci s vyjádřením se k textu :kytka:

http://kyklop.blokuje.cz/…nahravka.php

http://home.tiscali.cz/…c/ukazka.htm

Druhý odkaz nemusíte číst celý, její ukázka končí větou: Představ si konečnou stanici života…

Snad tu nikoho takovým dotazem nepohorším, ale už si nevíme rady, ráda bych jí nějak pomohla :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20155
28.4.14 16:11

A jak se máme vyjádřit? Chceš, abychom napsali, proč se nám ta báseň líbí či nelíbí, či abychom vysvětlili, o co v ní jde? Něbo něco jiného? Upřesni, prosím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22236
28.4.14 16:13

Z jaké je to básnické sbírky? Mám ještě z VŠ (studovala jsem čj) referát sbírky Bolest. Měla jsem toho určitě rozebraného víc, ale nevím, kde to mám uložené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
28.4.14 16:14

@Sluka Pardon, jde o to vyjádřit o čem báseň je, co tím chtěl Holan říci, pokud možno i proč to tak vlastně napsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
28.4.14 16:16

@cilly To bohužel nevím, učitelka jim dala jen ofocené úryvky, ani u toho nejsou názvy :pocitac: Zkusím to najít, ale už z toho mám hlavu jak balon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
28.4.14 16:21

Milostná báseň, platonická láska k nedosažitelné dívce. Úcta k poezii je metaforicky vyjádřena ostýchavostí a úctou k této dívce. Trošku bych to přirovnala ke středověkému trubadúrovi, který se nevyjádřil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
28.4.14 16:25

To druhé je Noc s Hamletem- lze vyguglovat

http://www.rozbor-dila.cz/…-k-maturite/

Třeba tady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767

@blecha72 Děkuju moc :palec: Když jsi taková šikovná, kdybys věděla něco k Jeskyni slov, byla bych moc šťastná :andel: Fakt závidím lidem, kteří tomu rozumí nebo je to dokonce baví :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9329

@radkka Já nevím, je to nějaký složitý, kamarádka studuje češtinu? Není to ten básník, co celý život strávil na penzi? Je to mimoň, těžký introvert, co si žije jenom vnitřně a venkovní život ho vůbec nezajímá. Zeptej se nějakého jemu podobného týpka - psychiatra, nebo psychoanalytika, nebo jejich pacienta, hérečky, nebo jinýho umělce. Nebo nějakého kámoše, co hodně hulí :-). Já si pamatuju, jak v Ulici Hejlovka dostala k narozeninám básně, myslím od právě od Holana a byla z toho úplně vedle, protože miluje ten jeho symbolický jazyk. TAk Hejlovce na fb :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
28.4.14 16:26
@blecha72 píše:
To druhé je Noc s Hamletem- lze vyguglovat

http://www.rozbor-dila.cz/…-k-maturite/

Třeba tady

Díky, tyhle stránky jsem vůbec nenašla 8o :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9329
28.4.14 16:26

Aha, tak už je to vyřešené :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22236
28.4.14 16:27

@radkka To druhé bude Noc s Hamletem. To jsem také někde měla rozebrané, ale najít to nemůžu. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
28.4.14 16:27

@Takyjedna Ne, je na střední, ale má střelenou učitelku, dala jim to na známky a jediné, co jim k tomu řekla bylo to, že je to hodně těžké a je zvědavá, jak to vypracují :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9329
28.4.14 16:29

@radkka TAk paní učitelka je teda drsná 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
28.4.14 16:30

Holky a mám tu ještě něco, u toho taky není název…

Seděla na rázku dříví a zpívala.
Bylo mi, jako bych se zranoval o něhu.

Bylo mi, jako by touha bez doufání,
jež pláčem pohrdá zároven jej hýčkala.

Bylo mi, jako by naslouchalo i slunce mezi mraky,
ten drozd s třešní v zobáku.

Bylo mi, jako by i ten potok vedle, plný pstruhů,
byl podběhlý tou její písní.

Bylo mi…Ale ona přestala zpívat a řekla:
„Nechod tam, je tam zima!“
A já jsem řekl: „Kde? Vždyt ji nevidím!“

• načítám...