Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Poradte prosím. Hoppediz darjeeling nebo girasol 12? Hledám univerzální šátek na celé nosici období.
Příspěvek upraven 23.10.15 v 08:59
@alfonza Mám Girasol 5. Je po švagrové, která v něm odnosila tři děti, já v něm teď nosím druhé. Mám jen ten jeden a používám ho od miminka po chodící dítě. Jsem s ním naprosto spokojená, je dost nosný a vůbec na něm není vidět opotřebení. Na to, že je deset let starý, je v perfektním stavu. Ale nemám srovnání s jinými šátky, nikdy jsem v jiném nenosila.
Díky za příspěvky. Oba by měly mít gramaz 200. Hopp je zakar, girasol kepr..jaký je v tom rozdíl?
@alfonza Co vím teoreticky, tak žakárová vazba je měkčí, lépe se dotahuje, ale šátek je méně nosný a tím pádem se může zařezávat do ramenou, pokud nosíš těžší dítě, třeba batole. Osobní zkušenost s tím nemám, ale vím, že mi více známých, co nosí, říkalo, že už to nošení později není tak pohodlné a přešli většinou na nosítko.
Keprová vazba je oproti tomu tužší, méně poddajná, šátek je potřeba víc zanosit. Proto je lepší ho kupovat buď z druhé ruky, nebo ho před použitím několikrát vyprat, dělat na něm různě uzly a zase rozvazovat, aby se trochu „ošuchal“. Zase je nosnější, takže v tom uneseš i těžší dítě a nebude se ti zařezávat do ramenou. My máme ten náš vyzkoušený i na dvacetikilovém pětiletém dítěti (synovec si na výšlapu vyvrtnul kotník, tak jsme ho v tom zbytek túry odnosili). Prý nejsou úplně vhodné pro začátečníky, což nemůžu úplně potvrdit, já jsem ho jako začátečník měla a pracovalo se mi s ním dobře, a to nejsem nijak extra šikovná, ale je pravda, že já už jsem ho dostala jako dost zanošený, hezky měkký, má takový flanelový omak. Jaký byl jako nový, těžko říct.
@alfonza píše:
Díky za příspěvky. Oba by měly mít gramaz 200. Hopp je zakar, girasol kepr..jaký je v tom rozdíl?
Tak to je malo. Pokud mají opravdu 200 gramáž tak to je dobré tak do roku. Pak to není moc pohodlné. Ja měla hoppediz Toulouse gramáž mel nějakých 280 nosný byl dost. Ale špatně se vazal.. Ale určitě by unesl i těžší dítě. Myslím ze sanami cervanek ma gramáž okolo 210 a ten Teda je to roku bych řekla, krásně se váže, ale bohužel neunese.
No vlastně vim jiste jen ten Hopp, ten ma 200, ten girasol jsem přesně tohle číslo nenašla, ale dle inzerátu je dobře nosný. Tak jsem to asi napsala blbe. Jsou oba z druhé ruky. Holky co myslíte, je lepší koupit teď měkčí šátek a po roce nosnejsi nebo se to da zvládnout s jedním, v tomhle případě asi tím girasolem?
Ja bych koupila teď tenčí šátek, bude se ti lépe navazovat, dobře se s nim naučíš. Třeba tě pak omrzí a ještě si ráda koupíš další nosnejsi. Když se o šátek dobře staras prodas ho pak za stejnou cenu co jsi ho koupila. Takže bys na tom neměla být ztrátova.. Myslím ze u jednoho šátku nezustnes. ![]()
@alfonza Záleží, jak to nošení pojmeš. Zvládnout s jedním se to určitě dá. Jak říkám, já žádný jiný nemám, nosím v tom od novorozeněte, nosítko jsem si sice pořídila, ale až batolecí, na chodící dítě, abych se nemusela šmodrchat se šátkem venku a batole mi zatím někam zdrhlo. Jinak v něm staršího syna pohodlně unesu ještě teď ve skoro dvou letech. Švagrová taky žádný jiný neměla a ani neměla hluboký kočár, pořizovali až golfky. Já teda kočár mám a šátek mám tak půl na půl s kočárem.
Jestli toho budeš chtít vyzkošet postupně víc, tak bych klidně koupila ten Hoppediz nebo oba a pak prodat, šátky se prodávají dobře.
Holky dík, tak asi vyberu ten hezčí
. Hlavně jsem zvědavá, jak se to naučím vázat..