Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, včera večer měl malý 38,3°C horečku. Ručičky a nožičky měl teplé, tak jsem mu udělala vlažnou sprchu a srazila na 37,9. Ráno jsem mu naměřila 37,5. Rýmu nemá. Já sama jsem už od pátku slabá, mám rýmu, bolí mně v krku a dnes i manžel si stěžoval, že má návaly horka. Nevím, co zas to může být? Kdy nejlíp začít srážet teplotu? Celou zimu jsem mu dávala Oscilococcinum a přestála dávat v březnu, teď si říkám, že jsem mu to raději měla dávat dál.
Ahoj.Naše doktorka říká,že teplotu je potřeba srážet,pokud vyleze nad 38 stupňů.Pod tuto hranici ne,tělo bojuje s infekcí a tvoří si obranné látky..
Jestli je to viroza nebo infekce Ti po netu nikdo neřekne.Neřekne Ti to ani lékař na první pohled.Nejpřesnější je krevní test.Musíš počkat,co se z toho vyvine.Naše dr.,pokud nevidí příznaky infekce a horečky nejsou moc vysoké - nad 39,doporučuje 2 dny srážet,když horečka neustupuje,dělá CRP případně další testy.U miminek dělá CRP hned.
Můžu Tě uklidnit,naše Emička je nemocná prakticky od září.Trpí na opakované záněty průdušek,mezitím měla neštovice a oboustranný zánět středouší.Vždy byla týden,dva zdravá a pak horečky nanovo.
Podle všech vyšetření má imunitu v pořádku.
Ahoj, zatím bych to nechala být, je dobře, že nesrážíš chemicky. Jsou nemoci, který začínají horečkama a až třeba 3. den se objeví další příznaky nemoci. Oscilo bych rozhodně takto nedávala. Vyvoláváš proving - tzn. přivodíš si potíže, který by měl lék léčit…
Malý bojoval od září lonského roku s rýmou a kašlem. Rýmu měl vždy dva týdny, týden nic a zas znova. Teď už celý měsíc byl zdravý, tak jsem jásala, že virózy už jsou za náma a opět zas něco
.
Holky, jak tak malé děti se snažíte při horečkách udržet v posteli. Když měl jednou 39, tak ten den přespal, ale u té nižší teploty je čilý. Momentálně jsem mu pustila pohádky.
Andrejka1 píše:
Holky, jak tak malé děti se snažíte při horečkách udržet v posteli. Když měl jednou 39, tak ten den přespal, ale u té nižší teploty je čilý. Momentálně jsem mu pustila pohádky.
pokud nechce ležet, nenutím
Holky, ještě jsem se chtěla připtat na srážení vysokých teplot lékama. Narazila jsem na článek ve kterém stojí : "Nikdy léky nekombinujte, lze kombinovat čípky a sirup či tabletu, ale nikdy druh přípravku! " . Jak je to mýšleno? Já jsem při horečkách u malého kombinovala čípky Nurofen s čípkama Paralen.
Já taky kombinuju Nurofen s Panadolem - lék na bázi ibuprofenu s paracetamolem.Upřednostňuju sirupy,nesnáším čípky,rozpustí se mi to v ruce dřív,než to zavedu.
Na pohotovosti i naše dětská dr.říkala,že se to může.Je to běžná praxe i v nemocnici.Od podání léku musí uplynout nejméně 4 hodiny.
Nedělala bych to u dítěte s teplotou 38,ale teploty kolem 40,jaké mívají moje děti se prostě srážet musí.
Tak včera měl nejmladší (17 měs.) taky horečku, nejvíc 39. Nesrážela jsem, dávála jsem hodně pít a hodně spal. Odpoledne to kleslo na 38 a večer měl zase 38,8. V noci jsem mu dávala pít a pil občas i sám. Ráno měl jen 37,1.
Je vidět, že tělo s něčím bojuje…
Já sama se snažím nesrážet, určitě ne chemicky. Když už to pak leze přes 39,5 tak lehce schlazuju vlažnými obklady.
Zizalko, jak často měříš teplotu? Dáváš obklady na zápěstí? Vždy se těch teplot bojím večer, že tvrdě usnu a malý bude hycovat.
Přes den občas. V noci jsem vůbec neměřila. Poznám to i na dýchání. Když je hodně vysoká, tak dýchá hodně zrychleně. Bylo podle toho pak poznat, že mu klesala, protože se mu ten dech trošku zpomaloval.
Když měl v říjnu horečky kolem 39,7, tak jsme mu dávali i takové vlažné spíše lehce teplé obklady na bříško a občas na lýtka.
ahoj holky,
já bych aji teplotu nechala samovolně srážet, ale jak je to nad 38,5 mělo by se to řešit čípkem a sprchování vlažnou vodou…a dát čípek proti křečím, které hrozí u tak vysokých teplot..
nám je deset měsíců, máme poprvé takové teploty, já celé dny zvracím, protože jsem na začátku těh. tak jsem z toho mimo ![]()
včera večer měl malý 39,3°C horečku. Ručičky a nožičky měl teplé, tak jsem mu udělala obklad a dala čípek na radu doktorky. Ráno jsem mu naměřila zas a zas čípek,mezi tím 1 v noci. Rýmu nemá. Ráno jsem byla u doktorky ,vzala krev s prstíku a podle hodnoty 21 je to viróza.Co jsou to ty krevní hodnoty?
jani09 píše:
včera večer měl malý 39,3°C horečku. Ručičky a nožičky měl teplé, tak jsem mu udělala obklad a dala čípek na radu doktorky. Ráno jsem mu naměřila zas a zas čípek,mezi tím 1 v noci. Rýmu nemá. Ráno jsem byla u doktorky ,vzala krev s prstíku a podle hodnoty 21 je to viróza.Co jsou to ty krevní hodnoty?
Kopíruju…
C-reaktivní protein (CRP) je ukazatelem zánětlivého procesu v lidském těle způsobeného bakteriální infekcí (angína, zánět slepého střeva, zánět obličejových dutin, zánět středního ucha, zánět ledvin, …).
Měření CRP pomáhá zabránit zbytečnému podávání antibiotik u pacientů s virovým onemocněním. Vyšetření se provádí odběrem kapky krve z prstu a výsledek je k dispozici do 2 min.
Hodnota 21 je mírně zvýšená…
Zizalka píše:jani09 píše:
včera večer měl malý 39,3°C horečku. Ručičky a nožičky měl teplé, tak jsem mu udělala obklad a dala čípek na radu doktorky. Ráno jsem mu naměřila zas a zas čípek,mezi tím 1 v noci. Rýmu nemá. Ráno jsem byla u doktorky ,vzala krev s prstíku a podle hodnoty 21 je to viróza.Co jsou to ty krevní hodnoty?Kopíruju…
C-reaktivní protein (CRP) je ukazatelem zánětlivého procesu v lidském těle způsobeného bakteriální infekcí (angína, zánět slepého střeva, zánět obličejových dutin, zánět středního ucha, zánět ledvin, …).Měření CRP pomáhá zabránit zbytečnému podávání antibiotik u pacientů s virovým onemocněním. Vyšetření se provádí odběrem kapky krve z prstu a výsledek je k dispozici do 2 min.
Hodnota 21 je mírně zvýšená…
Dík.