Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ne, nechod´s ní ven, drž ji spíš v klidu. horečku nad 38,5 srážej, pokud by i přes čípek, nebo Paralen sirup v kombinaci s Nurofen sirup stoupla nad 39,5,tak teplotu srážej již s pomocí zábalu, nebo koupele. Za mě je nejlepší vlažná vana a pomalu přidávat studenou. A měřit teplotu. Za cca 7 min obvykle teplota krásně klesne.
Kdyby měla horečku i zítra, jedˇk lékaři, at´malou prohlédne.
Obecně-doma nepřetápět, spíš chladněji, at´malá pije. To je základ.
@peli pokud má takhle vysokou horečku, návštěvou dr nic nezkazíš. Může to být od zubů, mohla nastydnout - v tomhle období nic nenormálního. šestá nemoc - pohybujete se v dětském kolektivu? pokud ano, šance je, pokud né, tak není, kde by to chytla. Jinak čípek, po půl hodině kontrola, nesrážet o víc jak půl stupně, kvůli teplotnímu šoku. Ona ta teplota má svůj důvod
zábal můžeš dát (osobně dávám jen na ruku).. Jinak ven s horečkou rozhodně ne - dítě spíš udržovat v klidu.
Dávej malé hodně pít, jestli kojíš tak kojit klidně i častěji. Ven s horečkou určitě ne, spíš doma v klidu. Klidně bych s ní šla zítra k doktorce. Teplotu hlídat at nevyskočí extra moc jinak můžou hrozit febrilní křeče. Přeju at se ti malá co nejdřv uzdraví ![]()
Za mě- v noci raději čípek- lépe se dítě vyspí, než když bude rozhrcané z koupání, nebo zábalu. Zábaly někdy pomůžou, někdy moc ne. Já mám v koupelně takovou zimu, že by tam ještě dítě prochladlo. A taky na jedno mé dítě zábaly fungují, na druhé skoro vůbec.
K doktorovi se většinou chodí až tak 2. den, ten první na dítěti stejně nic moc neuvidí. Leda by byly nějaké jiné problémy ( zvracení, průjem, vyrážka, nepil by, nemočil, citlivost u uší,…)
Ano, teplota má svůj důvod. Ale když mi malý zvrací od 38 st., tak tu teplotu nenechám vyskočit. ( zvracívá fakt hodně ještě tak hodinu po poklesu teploty, pak už klid do nového vzestupu). Když má 37,5 tak jej často měřím, jestli teplota nestoupe, protože 100% vím, jak to dopadne. U holky je to jiné, ta má horečku a můžu jí dát něco až fakt při vysoké.
Moje rada- řiď se citem. Dělala jsem rok na dětské pohotovosti, jsem v tomhle aspoň trošku zběhlá. Ale doma u mých dětí je to jinak. A strach budeš mít pořád. Možná bude někdy o trošku menší, ale bude to tvoje dítě i ve 20 letech.
To chce klid. U takhle malýho mimča bych už asi při 39 (po odečtu) čípek nebo něco na sražení dala. U svých dětí (2 a 4 roky) jsem nepoužila nic na sražení teploty snad rok nebo ještě dýl. Teploty a horečky měli (hlavně ten starší, ten měl zrovna včera 39), ale vždycky se s tím zvládli poprat sami. Starší prcek je dneska už bez teploty (teda byl, měřila jsem ho před cca dvěma hodinama). Ale záleží na tom, jak to dítko snáší.
Hezky je to napsaný tady:
Maminky potřebují prosím radu, pomoct… jsem mladá maminka a nemám kdo by mi poradil, uklidnil, vysvětlil proto moc prosím poraďte. Děkuji.
Naše dcera 5měsíců měla v noci horečku. 39,dala jsem ji čipek a bylo to už po hodině dobre. Neměla jsem počkat a srazet horečku zabalama? Teď spí a když jsem na ní sáhla, tak je zase horká. Má ji dat zase čipek nebo srazit zábalem? Můžou to byt zoubky nebo něco jiného? Horšího? Kdy jít k doktorovi? Jinak ji, hraje si, spí tak po těch 2 až 3 hodinách, směje se, jen má teď často studené ruce a dlouho nevydrží si s něčím hrát, poslouchat. Je možná trošku protivnejsi. Jinak Vypadá zdravě a normálně, hlídam ji hodně a ničeho jsem si nevšimla. Slinta a věci do pusi si dává už tak měsíc… Dcera je normálně ockovana, jednou po očkování měla taky horečku, opět jsem dala čipek. Může to byt nějaká ta šestá nemoc? Nebo tu dostávají děti až když jsou starší? Mužů s ní chodit ven, když má horečku? Mám hrozný strach a někdy si říkám, že to nemuzu zvládnout. Jsem vůbec zralá vychovat miminko? Jsem šťastná, že ji mám, nic bych nemenila, jsem šťastná. Jen se pořád skrachuji, aby byla zdrava, aby nebyla nemocná po očkování, nejakej ten autismus neboněco jiného, abych ji vychovála dobre… jsem teď hodně uzkostliva, má m šílený strach. Pořád ji hlidam. Změní se to? Co mám dělat?
Moc děkuji za vaše názory a rady. Moc to pro mě znamená. Děkuji.