Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
Je možné, ze mám hormonální nerovnováhu?
Tento rok někdy na začátku jsem vysadila HA, brala jsem něco přes 2 a půl roku, možná už tři.
Bylo to z důvodu, ze jsem už nechtěla do sebe cpát chemii a hlavně mi to vlastně vůbec v nicem nemohlo
.
Už si popravdě nepamatuju jakou menstruaci jsem měla před HA, ale nepamatuju si, ze bych kromě typických menstruačních bolesti trpěla čímkoliv jiným. Vlastně jsem vždycky byla veselá, bez problému holka.
.
Jak jsem začala užívat HA tak se mi hodně zhoršily úzkosti, teď jsem vysadila a musím říct, ze většinu mesice vpohode, ale před menstruaci a před ovulaci je to silene.
Jako fakt jsem takové úzkostlivé stavy s depresi, intrusivnima myslenkama, derealizaci, pocitem, ze se zblaznim NIKDY nezažila
.
Zároveň mám menses dost nepravidelnou a stává se mi, ze během cyklu krvacim jen tak zničeno nic. Taky se mi zvětšila žláza v prsu - byla jsem s tím aj na sonu. Prý stres.
Nemate někdo nějaký tipy jak zase nastolit rovnováhu? Klidne nějaké bylinky, leky, kromě hormonu budu rada za všechno.
Jinak dost cvicim, chci ještě začít jist v kalorickem deficitu a zdravé
. To by tomu mohlo taky pomoct doufám.
@trisanda10
To jsou poměrně časté účinky HA jak při užívání, tak při vysazení. A ano, HA může způsobit hormonální nerovnováhu. Proč tomu tak je je poměrně složitý mechanizmus a moc hezky je to popsané v knize „Doba jedová 4 - hormony“. Nejlepší je asi nechat si udělat test na hormony v těle. Přesnější je test ze slin, test ze séra nemusí být zcela vypovídající, protože až 90% estrogenu se v séru může navázat na tuky a test je pak nezjistí a je tedy nepřesný, dokonce i WHO už asi 20 let doporučuje jako přesnější test ze slin, proč tomu tak u nás není nevím. S výsledky testu Vám přijdou i doporučené hladiny od - do. Pokud nechcete využít rady nějakého odborníka, zadejte do vyhledavače „estrogenová dominance“ tam jsou rady, co s tím. A spousta rad je i ve jmenované knize. Pokud se dominance potvrdí, potřebujete prostě posílit tvorbu progesteronu a potlačit množství estrogenu. Každopádně to nějak řešte, protože estrogenová dominance způsobuje hromadu jiných problémů, v krajním případě i rakovinu.