Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravá strava a cvičení to u mě zmírňuje, čerstvý vzduch, pitný režim, prostě taková ta klasika, zdravá životospráva, ta je lék na všechno, no.
Cokoli, co potlačí „estrogenovou dominanci“ - zadejte do vyhledavače. HA obsahuje i syntetický estrogen a ten určitě zvyšovat nepotřebujete.
Holky dekuji za rady, jsem aktivni sportovkyně stále. Dneska jsem objednala Macu, tak uvidíme, jak to pomůže. ![]()
Na mimčo se s přítelem ještě necítíme, i když už věk na to máme ![]()
Jen bych poopravila příspěvek, že je potřeba potlačit estrogenovou dominanci.
Jednak přispěvatelka vůbec nezná hodnoty tvého hormonálního profilu, a jednak v druhé polovině cyklu (po ovulaci a pak chvíli před menstruací) převažuje progesteron, nikoliv estrogen. Estrogen se tvoří hlavně do ovulace, s ovulací jeho hladina významně klesá, protože už není potřeba.
Přikláním se ale k příspěvku o zdravé stravě. Celkově omezit cukry a sladké, raději úplně vynechat kávu a alkohol. Ty rozhodně neprospívají.
Jinak já teda z PMS mívám jen bolest prsou, což je ale celkem normální, protože i prsní žlázy během cyklu prochází změnami (což se málo ví, chystají se na případné kojení). Nejsem náladová. Možná mám den dva před větší apetit, a taky den těsně před jsem víc akční, jako bych dělala věci na poslední chvíli a nejlépe všechno, včetně nákupů a úklidu doma.
Ono bohužel asi neexistuje nějaká pilulka, čaj nebo doplněk stravy, které stačí zobnout a PMS se odstraní. Takhle jednoduché to asi nebude, což asi sama tušíš ![]()
Můžeš si nechat od gyn. vydat žádanku na odběr krve na hormonální profil. Já, i s těmi bolestmi prsou a akčností, ho mám v pořádku.
@Birds
Samozřejmě, že hormony během cyklu výrazně kolísají. Ale jiný prúběh je během normálního cyklu a jiný během PMS. Že má PMS souvislost s dominancí estrogenu třeba tady https://vellena.cz/…k-ho-zvladat
WHO údajně už asi před 15ti lety stanovila, že přesnější pro zjištění stavu hormonů je odběr slin, v krvi se estrogen váže i na lipidy a to v poměrně velkém množství a testy ho tak nezjistí (viz kniha Doba jedová 4 - hormony)
Na bolest prsou mi myslím pomohlo vynechat mléčné produkty. Předtím jsem měla kolikrát prsa jak silikony a horký a bolavý. Říkala jsem tomu falešná březost 😁 Bez mléka vůbec nic.
Ahoj holky, co Vám prosím pomohlo na PMS a jaký mate Vy průběh? Cca 9-8 dní před MS jsem strašně naladova, mám úzkosti a cítím se tak nějak naprd. S Dr. jsem řešila, nabízela mi antikoncepci, bohužel s ni nemám dobré zkušenosti. Zkoušela jsem meruňku, po té jsem spala hezky, ale všechny obtíže zůstaly.