Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ovulace se dá poznat kontrolou progesteronu z krve cca týden po ní. Dost často bývá kompletní hormonální profil složen ze dvou odběrů - první 2.-5. DC (estradiol, LH, FSH) a druhé cca týden po ovulaci (progesteron). Zvýšený prolaktin může mít na ovulaci negativní vliv, proto je ho třeba udržovat v normě. A bacha, musí se kontrolovat minimálně tři hodiny po probuzení. Taky je vhodné v rámci hormonálního profilu nabrat hormony štítné žlázy (FSH a fT4).
minimalne 3 hod od probuzeni?? ted to nechapu.. Kdyz vstavam v 6 hod tak mam jit na krev treba v 7 hod nebo az po 9 hod?? mam delsi vedeni.. Doufam, ze v tech 7 je spravne, protoze tak sem to mela i minule..
Pokud jsi vstávala v 6 a odběr byl v 7, bylo to pouhou hodinu po probuzení a to je docela normální, že je hladina prolaktinu o něco zvýšená.
takze jsem na ty odbery sla spatne a mela sem jit az po 9 hod??
Ano, mě tuhle nechal doktor dřepět skoro hodinu na chodbě, že dřív jak za ty tři hodiny je to pro něj nevypovídající
Ale fakt je, že pak mi to brali i jinde, kde byly odběry v sedm, tak jsem byla připravená prskat, kdyby tvrdili, že je to zvýšené, no tak sice bylo o dost (17, oproti odběru v devět, kdy bylo 9, norma je 20), ale furt se to těsně vešlo do normy, tak byl pokoj. Ale pokud jsi to měla zvýšené jen mírně, tohle by mohla být jedna z příčin. Pokud to bylo zvýšené opravdu hodně, asi by to pak stejně o moc nekleslo…
mela jsem to pry zvysene 2× a mela jsem k tomu vytoky z prsou a o tom jiti na krev az po 3 hod od probuzeni slysim fakt poprve..
teda ani nevim, jestli u nas berou krev jeste kolem 9 hod ?? ![]()
Tak jestlis měla i jiné příznaky a dvojnásobné zvýšení, tak to ten prolaktin opravdu bude. Ono na to dost doktorů kašle, ale opravdu i v odborných publikacích je to důrazně doporučováno.
o.k. dekuju moc za radu, v tom zari tam teda pujdu pozdeji, protoze si myslim, ze uz to mam v poradku (vytoky zadny a asi si myslim, ze uz druhej mesic mam ovulaci) a nerada bych aby kvuli par hodinam byly spatny vysledky.. ![]()
Ahoj, měla bych jít také na hormonální profil, ale teď nemá dr. volno a tak musím čekat zase až nejdříve za měsíc - dneska jsem 2.DC - chtěla bych se zeptat, na co vám brali krev - klidně bych si to teď zaplatila. http://www.synlab.cz/…y_082012.pdf
Jestli máš ovulaci by měla poznat doktorka na ultrazvuku u mě třeba poznala že k ovulaci nedochazí. Bylo tam sice spoustu vajiček ale žadný zralý (větší). Hormonální profil mi nikdy nedělala. Teď půjdeme i s partnerem do reprodukčního centra tak tam snad zjistej v čem je problém. Zkoušela jsem si dělat ovulační testy prodavaj je všude v lekárně zkus třeba to.