Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Krasny den,chci se zeptat, co se zjistuje hormonalnim profilem a zda me na nej muze poslat gynekolozka?? Tam mne zjisti zda ovuluji, nebo jak se zjisti jestli vubec mam ovulaci??
Je v poradku ze spinim? – docela casto (zhruba kolem ovulace – teda jestli nejaka je) a pak treba jeste 2–3 dny pred menstruaci ne moc ale prece.. Vadi to?
Mela jsem vetsi hladinu prolaktinu a vytoky z prsou pri stisknuti - na tu ted druhy mesic beru Parlodel, nevim jestli to ma nejaky vliv na spineni nebo ovulaci..??
diky
Hormonální profil se dělá z krve, tuším 2-5. den cyklu, tzn, když začneš menstruovat. Zjišťují se hladiny základních hormonů (nevím je). Ovulaci kontrolují na ultrazvuku, zda roste folikul. Špinění okolo ovulace i chvilku před menstruací je možné, ale jestli je to normální - taky záleží, jestli to tak máš pravidelně, nebo je to nová věc, která se objevila až s braním léků? Osobně nemám zkušenost, třeba někdo bude vědět.
na minule prohlidce mne folikuly ukazovala, mela sem je normalne ve vajecnicich.. tudiz to znamena ze ovuluji, nebo to ze jsou ve vajecnicich jeste nic neznamena??
Spineni mam od te doby co jsem vysadila HA ne od brani Parlodelu..
Důležitá je ta velikost, měl by jeden být cca uprostřed cyklu výrazně větší než ostatní a zvětšovat se, až praskne a vypudí vajíčko. Takhle je jasné, že vajíčka tvé tělo vytváří, ale jestli je ovulace ne. Nevysvětlila by ti to Mudr na prohlídce?
prave ze nevysvetila nic.. Sem tam byla nekdy v breznu a snazime se od ledna, tak to brala asi tak jako, ze je vse o.k. a neni potreba to se mnou rozebirat.. Kazdopadne ted az tam pujdu v zari, tak uz toho chci vedet vic.. Ale nevim, co poradne me ma zajimat - co je dulezity?? Jen sem vedela, ze jsou spatne ty vytoky z prsou a na ty sem upozornila ![]()
no, tak já mám důvěru v mého doktora, že ví, co je důležitý sledovat a není to na mě, abych to sledovala já ![]()
pokud špiníš mimo menstruaci, měla by to doktorka vědět, pokud nemáš pravidelný cyklus nebo nějaké další neobvyklosti, jinak bych se nenervovala.
Jasne o tom spineni ji reknu a taky ze mne od ovulace (teda pokud ji mam) az po MS boli podbrisek, vytoky prsou skoncily, tak snad bude vsechno v poradku..
Jo a jeste mne na minule kontole rikala, ze sliznice je v poradku velka (tak to je asi dobre) ![]()
A snad me posle na ten hormonalni profil ![]()
Špiním taky.
Kolem ovu to muže být ovulační krvácení, u mě bývalo,už není.
Dál špiním před ms asi tři,čtyři dny.
Dr to ví, bud ti může dát hormony (mě nepomohly) nebo to zkus srovnat gynexem,ten mi pomohl a eliminoval na minimalni ruzove spineni asi den dva pred ms.
Někdo to tak proste ma.
Jako mne osobne to spineni nejak nevadi, je to fakt malinko a nejcastej rano po probuzeni, takze pokud nebude potreba, tak bych na to nic nebrala.. Ale doktorce o tom urcite povim..
Muzu se zeptat jeste ohledne cipku?? Je to mazlava, lepiva mekka kulicka?? ted to posledni 3 dny zkousim a mam to tak porad.. Jen nevim jestli se prohlizim spravne.. ![]()
aakaficko píše:
Jako mne osobne to spineni nejak nevadi, je to fakt malinko a nejcastej rano po probuzeni, takze pokud nebude potreba, tak bych na to nic nebrala.. Ale doktorce o tom urcite povim..
Muzu se zeptat jeste ohledne cipku?? Je to mazlava, lepiva mekka kulicka?? ted to posledni 3 dny zkousim a mam to tak porad.. Jen nevim jestli se prohlizim spravne..
Na nic jiného v pochvě nenarazíš. Jen na čípek. Uprostřed má otvor, který se mění podle fáze cyklu
Ahoj,tak já měla hormonální profil asi 3×,protože jsem po vysazení antikoncepce neměla vůbec MS.Krev se odebírá ideálně první den MS (ten den,kdy začneš opravdu krvácet,ne jen špinit).Zjišťují se hladiny estrogenu a progesteronu,folikulostymulačního hormonu,luteotropinu a prolaktinu.Myslím,že u tebe nebude až tak důležitý,jestli máš normálně pravidelnou MS.Špinění dva dny před MS a kolem ovulace je docela normální.Pokus ti narůstají folikuly na vaječníkách a roste ti děložní sliznice,tak hormonů budeš mít dost a měla bys mít i ovulaci.U tebe bude spíš důležitější kontrolovat ten prolaktin.
Přeju hodně štěstí ![]()
takze je to ono, fain, teda otvor zadny necitim.. Jen je to mazlave a mekke ![]()
Dekuju moc za paradni vysvetleni a poprani stesti..
Snad to bude vsechno vazne v poradku u me a snad i u pritele (u nej si zadny problemy ani nechci pripoustet) ![]()
aakaficko píše:
Dekuju moc za paradni vysvetleni a poprani stesti..
Snad to bude vsechno vazne v poradku u me a snad i u pritele (u nej si zadny problemy ani nechci pripoustet)
Já byla podle doktorů 100% kandidát na IVF,manžel podle spermiogramu taky a snažili jsme se jen 10 měsíců.Takže v pohodě,hlavně se to nesmí moc prožívat ![]()