Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám pár dotazů ohledně hormonálního tělíska Mirena, o jehož zavedení uvažuji.
a)jsou po zavedení nějaká omezení, příp. jaká a jak dlouho (resp. ten den, co se to zavádělo, má být klidový režim, nebo člověk může běžně fungovat. A jak s bazénem, sexem apod.? Máme jet pár dní po zavedení na dovolenou- je to rozumné, nebo to ničemu nevadí?)
Já si ho nechám zavést hned po šestinedělí. Vůbec to při kojení nevadí.
Někomu se usazuje delší dobu i 3 měsíce, takž můžeš stále pošpiňovat, mít bolesti v podbřišku. Ze sexem problémy nejsou a na tampóny ti každý doktor odpoví jinak. Sestra ho má několik let a až na první 3 měsíce, si ho nemůže vynachválit. Na tu dovolenou, by si se měla zeptat svého gynekologa.
A. Zpočátku je obvyklé špinění (i několik měsíců), každá to má jinak. V den zavedení jsem měla bolesti asi jako při horší menstruaci. Po čase jsem menstruaci neměla, což bylo super.
B. Dala jsem si ji jako bezdětná, doktor mi tvrdil, že to ničemu nevadí. Půl roku po vyndání jsem byla bez menstruace, bez ovulace, rozhodila mi hormony a dlouho jsem to řešila. Po dětech si ji klidně dám znovu, ale dokud si budu myslet, že bych ještě nějaké chtěla - ani náhodou.
Ahoj Já jí mám půl roku a je to super.Hned druhý den jsem šla cvičit a 14 dní nesmíš mít sex a jen se 14 sprchovat.Dva měsíce jsem špinila a pak nic.Když mám mít menstruaci,tak mě trochu bolí břicho a jinak v pohodě.Stalo se mi,že jsem třeba dva dny špinila,ale není to pravidlem.Mám dvě děti a u druhého jsem ještě kojila bez problému.Určitě jí budu chtít za 5 let znova
![]()
zaváděla jsem ho po šestinedělí (teda doktor
). ten den zavedení jsem měla klidovější režim, další dny už ne. doktor říkal, že antikoncepčně funguje hned a žádná omezení nejsou. jen mi ho doporučil až po druhém porodu, mezi dětma ne… to tělísko je na 5 let.
počítej s tím, že bude fakt tak 2-3 měsíce trvat než si to sedne. já jsem skoro 2 měsíce v kuse špinila. tampony používat můžeš, jen je malé riziko, že si tamponem to tělísko vytáhneš.
jinak já kojím. a právě tahle antikoncepce se při kojení může v pohodě.
Ahojky, já mám tělísko od února, chtěla jsem ho hlavně proto, že kojím a kojit ještě chci a chci se chránit. 1)mě říkal dr, že se vůbec v ničem omezovat nemusím, ale měla bych 10 dnů vyčkat třeba s bazénem a pak při krvácení tampon, to je jasné, že.
A ještě, když mi tělísko zavádli tak jsem měla silnější MS 3 dny, pak jsem asi 3 dny špinila a od té doby zatím vůbec nic
každé tělo je jiné