Hormony pro dceru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16411
17.9.22 20:43
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx Tmavě hnědé vlasy. A ve škole si některé holky všimly a právě měly blbé narážky.

Tak to ráno nafoťte, pečlivě a v dobrém světle, aby bylo, co ukazovat doktorům. A zítra běžte pro holítka a pasty a všechno to shoďte, na nic nečekejte. Rovnou kup i něco na sebe bez vytahaných rukávů a zakrývacích hader. V po holka půjde oholená a pěkném oblečení. Hned se bude žít líp. Zavoláš dětské o žádanky a necháš holku vyšetřit odborníky. To zvládnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
17.9.22 23:46
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx Tmavě hnědé vlasy. A ve škole si některé holky všimly a právě měly blbé narážky.

Antikoncepcí bych to u takto mladé holky neřešila. Pokud v tom nebude žádný jiný zdrav. problém, tak ji naučit na pravidelnou návštěvu kosmetičky. Depilace, zkusila bych i laser, pokud to vaše finanční možnosti dovolují… Depilace sice ze začátku trošku zabolí, ale pak už to je jen lepší :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.9.22 23:52
@tulipán píše:
Tak to ráno nafoťte, pečlivě a v dobrém světle, aby bylo, co ukazovat doktorům. A zítra běžte pro holítka a pasty a všechno to shoďte, na nic nečekejte. Rovnou kup i něco na sebe bez vytahaných rukávů a zakrývacích hader. V po holka půjde oholená a pěkném oblečení. Hned se bude žít líp. Zavoláš dětské o žádanky a necháš holku vyšetřit odborníky. To zvládnete.

Hm, obavam se, ze pak se spoluzacky budou vysmivat zase necemu jinemu…
Ale jinak souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
526
18.9.22 00:05
@Anonymní píše:
@Ou PCOS si nemyslím. Je štíhlounká, nemá problémy se spánkem, menstruaci má pravidelnou a nebolestivou. Vlasy jí nepadají. Má krásné, dlouhé a husté vlasy. Dlouhé a husté řasy, které každý obdivuje, že vypadají, jako nalepené. Akorát ty chloupky jsou i tam, kde nejsou žádané.

Pcos není poznatelné 100% podle obezity nebo problémů se spánkem, či podle nadměrného padání vlasů. Někde jsem kdysi četla, že děti mívají v pubertě inzulinovou rezistenci a u mladých žen, které mají geneticky dané špatné hospodaření s cukry pcos může spustit právě špatná životospráva - nedostatek pohybu, strava s převažujícímu sacharidy a možná s tím souvisi i nekompenzovaný stres. Dcera může i mít problémy s nadledvinkami nebo se štítnou žlázou. Určitě bych apelovala na to, aby tvoje dcera absolvovala testy, které přesně určí, kde je problém. A nejsem v tomto případě pro to, aby dostala antikoncepci, která ochlupení neřeší, ale vypne částečně problém, který hirsutismus způsobuje. Stejně tak totiž může brát prášky na tlak nebo na snížení cukru, i ty mohou snižovat svými účinky nadměrné ochlupení. Jestli má pcos, tak v takto mladém věku jej může zvládnout dost možná režimovým opatřením a až bude starší, tak může používat třeba Lumeu. A jestli za to může jiný zdravotní problém, tak vhodná medikace může pomoci. Ovšem taky se můžete dozvědět, že její problém je idiopatický, takže vrozený, aniž by za ním stál tedy nějaký zdravotní problém. Tak to bylo i u mě částečně. Nejdříve mi na endokrinologii tvrdili, že jsem zkrátka geneticky víc chlupatá, no a o pár let později mi lékař vysvětlil, že nemám idiopatický problém, ale že je to příznak nekompenzovaného pcos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.9.22 07:51

Zkuste raděj dceři dodat sebevědomí. Chlupy mají všichni, někteří víc, někteří míň. Člověk by se měl mít rád takový, jaký je, pak mu ani smíškové ve škole neublíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
19.9.22 11:00

Toto vypadá jaké nějaký hormonální problém. HA by možná jen trochu skryla příznaky ale mohla by holce nadělat problémy později, nejlepší by bylo najít příčinu problémů a až pak kdyžtak začít s HA.
Určitě by to chtělo návštěvu endoklinologa a podrobné vyšetření.
V každém případě ale mezitím nakoupit holítka a snažit se dceři trochu vylepšit pošramocené sebevědomí. Musí to být tomto věku fakt hodně těžké, být takto „jiná“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
19.9.22 20:36

Dobrý den, je mi 19, takže jsem vaší dceři věkem asi trochu blíže, než většina tady diskutujících. Proto bych ráda napsala svůj názor.

Chápu, že je to pro ni velice těžké. Sama mám také akné, které mě hodně trápí. Naštěstí to není zase tak strašné, i když jsou týdny, kdy se to zhorší. Člověk se pak cítí špatně, má pocit, že se na něj ostatní dívají a přijde jim nechutný, a že to první, čeho si na něm všimnou, je akné. Dcera se chce v tomto věku vyrovnat ostatním dívkám a určitě se i líbit klukům, a upřímně, mladí lidé v tomto věku se bohužel ohlížejí spíš za krásným tělem a obličejem než za krásnou duší. :(
Lidi jsou na sebe v tomto zlí, a děti, i když dospívající, kvůli tomu dokážou i šikanovat. :,(
Nepomůže vysvětlovat, že na vzhledu nezáleží a podobně, jak to dělala moje máma, tím spíš v dceři utvrdíte pocit, že krásný vzhled není její silnou stránkou. Navíc bude mít pocit, že se s tím nedá nic dělat a musí se s tím smířit, a ten pocit beznaděje je strašný.

A pokud nešla na koupaliště kvůli akné a chloupkům a chová se tak, jak píšete, je to už opravdu vážné. Kvůli strachu z názoru a reakce ostatních se připravuje o svůj vlastní život, jako teenager by si měla užívat, ne se doma utápět v depresi. Bohužel její strach a problém je tak veliký, že jí neumožní si užívat. Věřte, že není ve skutečnosti mrzutá, ona by opravdu chtěla. Ale prostě nemůže…

V takovém případě je nutné hned něco dělat! Je evidentní, že má problém s hormony a to nějaké mastičky a vody nevyřeší, je potřeba hormonální léčba.
Ta bude zřejmě medikamentózní (léky/prášky). Nemusí to být nutně antikoncepce, ale jiné hormonální přípravky. Bude to pravděpodobně běh na dlouhou trať, usměrnit hormony není vůbec jednoduché. Ale je potřeba začít řešit hned, vyhledat opravdové odborníky (endokrinology), nenechat se doktory odradit a najít někoho, kdo jí bude chtít opravdu pomoct. Případně se nebát investovat na nějaké soukromé klinice. Dcera je ještě dítě, je beznadějná a nedokáže si sama pomoci, to musíte udělat vy tak, jak nejlépe můžete. Bohužel teď netrpí jen její fyzická stránka, ale hlavně její psychika. Když jí budete schopna pomoci, určitě tím upevníte i svůj vztah s dcerou. Vyjádřete jí podporu, ať ví, že s vámi o tom může mluvit. Musí mít naději, že to jde změnit!

Taky bych vám radila nijak na její nedostatky neupozorňovat, hlavně neříkat, jak to má opravdu strašné, nebavit se o tom před ní s ostatní rodinou a podobně. Mluvím z vlastní zkušenosti se svou mámou, která přesně tohle dělala a opravdu to náš vztah nevylepšilo.

Jinak gynekolog taky určitě není od věci. První prohlídka na gynekologii se doporučuje po první menstruaci nebo právě v 15 letech, ale většina holek, co znám, tam šla poprvé později. Já jsem byla v 16, ale znám i dívky, které tam šly třeba až v 19. Není se divu, nikdo se na to dvakrát netěší. A pokud vaše dcera chce jít dobrovolně na gynekologii a problém řešit, je určitě už zoufalá.

K té antikoncepci.. jsem spíš proti ní, z vlastní zkušenosti. Začala jsem ji brát v 16, hlavně kvůli chudokrevnosti způsobené velmi silnou menstruací. Přestala jsem ji brát téměř před rokem, takže jsem ji brala +- tři roky. Vystřídala jsem jich několik, žádná mi ale neseděla (bolesti hlavy, podivné zdravotní problémy, menstruace trvající zničehonic 2 týdny, divné nálady apod). Cítila jsem se s ní divně, nevím, jaké jiné slovo by to mohlo popsat. Ale - zas tak zlé to nebylo. Nepřibrala jsem z ní a ani se mi nestalo nic vážného, i jaterní testy mám v pořádku. Jen teď zpětné to vnímám, že to byla zbytečnost.
Vadil mi spíš přístup doktorů. Že mě nijak neinformovali a předepsali mi kdeco, když jsem se na něco ptala, dívali se na mě, jako co se vůbec ptám a stejně pořádně nevysvětlili. Jako poslední mi doktor předepsal antikoncepci, která sloužila především jako hormonální přípravek k léčbě akné a hirsutismu (nadměrného ochlupení žen), antikoncepční účinek byl pouze vedlejší. Tato antikoncepce se doporučovala ale pouze v případě, že na zmíněné akné nic jiného nezabralo (např. antibiotika). Přitom já jsem ani antibiotika ani jiný lék na akné nikdy neměla. Doktor mi zkrátka předepsal zbytečně silnou antikoncepci a bylo mu to úplně jedno. Myslím, že se jmenovala Minerva. To byla poslední kapka, kvůli které jsem HA vysadila.
Nicméně - vaší dceři by něco takového mohlo naopak opravdu pomoct. V tom případě bych se tomu úplně nebránila. Její psychický stav je také důležitý a třeba by jí antikoncepce s jejím problémem opravdu pomohla. Nejde se na HA dívat jen jednostranně, upřímně mít její problém, šla bych do ní zase.
Pokud by se potom bála vysazení, je to samozřejmě individuální. Já jsem se po té silné HA bála, co se po vysazení stane, čekala jsem velké zhoršení akné, ale nic extrémního se nekonalo. Akné jsem trochu měla i při HA.

Jak jsem už psala, velmi důležitý je i psychický stav vaší dcery, podle toho, co píšete, má sebevědomí na dně. Podceňuje se, může si připadat méněcenná. Možná je na pokraji deprese, a asi nemusím psát, že deprese vedou k sebepoškozování a dalším nepěkným věcem. Zdá se to jako tabu, ale znám ve svém okolí velké množství lidí, kteří sebepoškozováním v nějaké formě trpěli. Myslím, že by nebylo od věci jako součást léčby vyhledat i dobrého psychologa/psychoterapeuta a poradit se s ním, případně aby dcera chodila na pravidelné návštěvy, pokud by chtěla. Neznamená to, že by měla být blázen není to ani nějaká slabost. Člověku to může pomoci.

Takže moje rada zní:
1. Být dceři oporou, udělat všechno, co je ve vašich silách, abyste problém společně vyšetřili.
2. Najít kvalitní odborníky a pokud nebude zbytí a jiná hormonální léčba, přikloňte se k antikoncepci, pokud by měla pomoci. Uvědomit si, že dcera má zdravotní problém, který je stejný jako jakýkoliv jiný, a je potřeba jej řešit s doktory. Trvat na řešení problému, nenechat se odbýt a očekávat výsledky.
3. Neupozorňovat na dceřiny nedostatky, pomoci s výběrem vhodné péče a kosmetiky, aby se o sebe mohla starat a aspoň si sama trochu pomoci. Zaměřit se s ní i na módu, ukázat jí, že je krásná a že její nedostatky nedefinují její hodnotu.
4. Zaměřit se na její psychiku. Dobrým psychoterapeutem nic nezkazíte.

Moc vám děkuji, pokud jste si našla čas a přečetla si to celé, jako názor mladého člověka, který má věkově blíž k vaší dceři a prošel si něčím podobným, i když pravděpodobně ne tak závažným.
Věřím, že vaše dcera je určitě krásná a výjimečná a že se snažíte udělat všechno, abyste jí pomohla. Posílám mnoho sil, určitě vše bude jen lepší :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
25.9.22 11:58
@Anonymní píše:
Dobrý den,
asi někoho pohorším, ale nevím, co dělat. Mám dceru, které je 15 let. Je nadměrně ochlupená. Ruce má jako chlap, chloupky i na prstech na rukou, také na břichu. Do toho má problémy s akné, téměř po celém obličeji a bolavé. Dělá se jí také na ramenech a zádech. Letos o prázdninách byla jenom doma. ani jednou nebyla na koupališti. Nosí převážně dlouhé rukávy a natahuje si je tak, aby nebyly vidět ty chloupky na prstech. Přírodní cestou už jsme zkusily snad všechno. Už mě napadá jedině antikoncepce. Četla jsem mnohokrát, že na tento problém zabírá. Moc se mi nelíbí, že už v tomto věku bych do ní měla cpát hormony, ale jaké je jiné řešení? Nechci aby začala upadat do depresí. Už to k tomu směřuje. Co byste dělali vy? Chci jí pomoct, když vidím, jak je nešťastná. Jsou hormony opravdu takové zlo? Fakt nevím, co dělat. Ona si už o tom samozřejmě také načetla a prosí mě o to, abych s ní zašla na gyndu.

Hormonální profil jí někdo dělal? Nemá hodně testosteronu? Můž být problém i v jiných hormonech než jen estrogen a progesteron a testosteron. Běžte na hormonální profil a uvidíte, co vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21812
25.9.22 12:17

Určitě v první řadě návštěvu endokrinogie, i akné má hormonalni původ. Potom teprve tu kosmetiku, i podle ochlupeni se lékař endokrinolog orientuje. Gynekologa až poté, co bude dcera mít vyšetřenou krev, štítnou žlázu apod. Řešila bych to rychle, dcera je v citlivém věku, tak ať se psychicky netrápí.
Zkus na endokrinologie zavolat, třeba vás vezmou i bez zadanky od dětské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí