Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, budu ráda za případné rady…
Syn (5 let) měl cca 14 dní rýmu, nejdřív vodovou (vzhledem k tomu, že v dětském kolektivu ji máme celou zimu, jsme to neřešili…), postupně žlutou - to už jsem nasadila Sinupret a kapky do nosu. Kašlal trošku - prostě typická dětská viroza.
Asi 2× si zastěžoval na šumění v uchu, dík rýmě.
Ale už od pondělí sleduju zhoršení sluchu. Není úplně nahluchlý, ale horší to je. Bolest v uších nemá, i jsem zkoušela mu je prohmatat (fakt důkladně) a nic. Teplotu taky nemá. Pozoruju, že hůř slyší vleže (u čtení pohádek, nebo pak ráno, po probuzení).
Co byste doporučily? Nechtělo se mi k dr (nemáme tu dobré ORL, hned píchání uší i bezdůvodně
), ale zas nevím, nemám s tím zkušenost…
Rýma pomalu zlehka odchází, asi tak od pátku se to mírně zlepšuje…
Moc dík za případné zkušenosti…
Nema usi jenom zalehly? Ja na to dostala morskou vodu ve spreji, pomahlo to.
@ncc1701 píše:
Nema usi jenom zalehly? Ja na to dostala morskou vodu ve spreji, pomahlo to.
Nevím.
Jako říkal, že mu v nich šumělo - ale já jsem na tohle tele, NIKDY jsem nezažila jediný vyšetření na ORL (sama na sobě), čili s ušima vůbec nemám zkušenost…
Nedokážu to ani porovnat sama k sobě…
Ale bolest, zarudnutí ani teplota není 100%, to vím. ![]()
Nemůže mít zánět Eustachovy trubice? To je nějaká vnitřní trubice v uchu, nebolí to ani při prohmatání, příznaky rýmy už zmizí, ale uši zalehnou, sluch je daleko horší.
Já jsem to měla asi v 7. třídě, právě po rýmě, léčila jsem se s tím potom asi tři týdny - antibiotika, Hauffovy koupele(koupele rukou a nohou, následný zábal), inhalace.
Jediným příznakem byl právě ten zhoršený sluch, uši jakoby permanentně, ale trochu zalehlé..Žádná teplota ani bolest.
Já bych na ORL zašla, i třeba někam jinam, pokud nejsi spokojená s lékaři u vás.
Není to sranda. Mě tenkrát dr. říkala, že může dojít i k trvalému poškození sluchu, kdybychom to neřešili.
@Jana206 píše:
Nemůže mít zánět Eustachovy trubice? To je nějaká vnitřní trubice v uchu, nebolí to ani při prohmatání, příznaky rýmy už zmizí, ale uši zalehnou, sluch je daleko horší.
Já jsem to měla asi v 7. třídě, právě po rýmě, léčila jsem se s tím potom asi tři týdny - antibiotika, Hauffovy koupele(koupele rukou a nohou, následný zábal), inhalace.
Jediným příznakem byl právě ten zhoršený sluch, uši jakoby permanentně, ale trochu zalehlé..Žádná teplota ani bolest.Já bych na ORL zašla, i třeba někam jinam, pokud nejsi spokojená s lékaři u vás.
Není to sranda. Mě tenkrát dr. říkala, že může dojít i k trvalému poškození sluchu, kdybychom to neřešili.
Ahoj Jani, díky za reakci.
Zkusila jsem napsat už mail jedné známé sestřičce z dětskýho, prý mi jde hned odpovědět, tak uvidím. Budeme muset zajet jinam, tu u nás by to bylo k ničemu.
Ale asi zajedeme, hned zítra.
Moje dcera mela totez, po ryme jsem zjistila, ze spatne slysi… nez jsem se dostala k nejake navsteve lekare, preslo to… Kamaradky syn mel totez, ten mel rymu delsi cas a celou tu dobu hur slysel, byli i u lekare a zaver - vzdy jen ryma. Pravda je, ze to nakonec taky samo preslo…
@Davdan až odezní rýma, zas se sluch vrátí v plné síle… nám to i měřili, po píchání uší… pak dokonce chtěli trhat mandle… měl strašné výsledky… pak výtěrem zjistili nějakého koka, proto se mu rýma stále vracela, pak přeléčen ATB a jak byl bez rýmy tak slyšitelnost opět 100%
Aktuálně řeším to samé u dcerky (3,5) a dneska jsem se rozhodla, že s ní na to ORL prostě zajít musím, jinak mě to její věčné „Cooo? Cos to říkala?“ nejspíš brzo zahubí.
Od nástupu do školky jde z rýmy do rýmy, doporučení na ORL kvůli kontrole nosní mandle už beztak od pediatra máme, takže ji tam v týdnu dovleču. Ono to může být jen zahleněním, ale třeba i tou mandlí nebo nahromaděnou tekutinou nebo zánětem… Raději ať ji zkontrolujou.
My na ORL byli, ale to jsem si jeste toho horsiho sluchu nevsimla, dcera si steyovala na boleni ucha, stridave cca tyden. Byla to jen husta ryma, nesla ani odsat ani vysmrkat, vlastne to vubec nevypadalo jako beyna ryma, od zacatlu byla nejak jina, nevysmrkatelna.
Trvalo to asi 10 dni. Ac uz jsem mela pocit, ze ryma je za nami.
Synovi (6)pomohla ušní svíce, taky slyšel špatně po rýmě, hned po užití 1.svíce jasné zlepšení, svíce se koupí v lékárně.
Čtyřletý syn to mívá pravidelně, na ORL jsme byli několikrát - přejde to samo někdy za týden, někdy až za měsíc…Bývá fakt hluchej jak tetřev a vrátí se to plně k normálu!
Je fakt, že já jsem na tom ORL byla tenkrát asi po 3 týdnech, taky jsem si myslela, že to přejde samo.
Nic mě nebolelo, chodila jsem normálně i do školy po té rýmě, „jen“ jsem špatně slyšela, na šumění v uchu si pamatuju taky.
Tak jsme tam zašli.
Davdan, neboj se, že by malému dávali nějaké léky zbytečně na to, co přejde samo. Zánět Eustachovi trubice se musí prokázat na RTG.
To, že špatně slyší, může mít mnoho příčin, od zcela banálních až po vážnější.
Ségře třeba špatně doktorka v dětsví léčila zánět středního ucha, nedoléčila jí ho, v pubertě zjistila, že špatně slyší, šla na ORL, kde jí doktor našel srůsty po tom nedoléčeném zánětu, byla na operaci, má „vybrané“ vnitřní ucho a trvale poškozen sluch na jedno ucho.
Není to sranda, i když se na ORL většinou dlouho čeká i na objednání, vyšetření trvá chvilku, i rtg.
Jak já jsem ráda za našeho zkušeného ORL lékaře, který nás zve na kontrolu po zánětu středního ucha ještě za měsíc a potom následně za 3 měsíce, pokud to byl zánět hnisavý, s píchnutím. Dceři dělal i audio vyšetření v komoře se sluchátky.
Byl to on, kdo to odhalil té ségře a poslal ji k primáři do nemocnice..
Samozdřejmě přeju, ať je ten důvod banální, žádné „perly“, ale na to vyšetření zajděte. Myslím, že mailem Ti nemůže dobře poradit ani zdravotní sestra, pokud neudělá RTG.
Tak holky, jdu z ORL.
Zánět není, v nose doznívající rýma, zvukovody čisté růžové, prostě ok.
Ale je zvětšená mandle - tu má už odmala, na rýmy trpí, stejně jako to míval v dětství manžel.
Má tam tekutinu, proto hůř slyší. Chtěli (JAK JINAK
) píchat uši, ačkoliv je afebrilní, bez zánětu, bez bolesti.. Prý aby tekutina vytekla, aby byl efekt rychlý. Že mu může dát kapky do ucha, ale bude to trvat dýl. Tak jako to mě nepřesvědčilo o nutnosti píchnutí. ![]()
A to je přesně ono - já nic jinýho nečekala - tady v okolí se prostě uši píchaj jak na páse, ačkoliv by nemusely. ![]()
No naštěstí mám kontakt na nějakýho dr z Hradce, kterej je normální a píchání uší uznává jen ve vážném důvodu, záněty, bolesti atd, kdy je potřeba ulevit.
U nás je příčinou všeho mandle, tohle jsou až důsledky. Podle té zprávy, co mi dala do ruky (jsem původně zdravotník, tak úplně mimo nejsem…) bych řekla, že to je zápis nějakého zdravého jedince jen se zvětšenou uzlinou. ![]()