Houby do mrazáku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9548
21.9.07 19:52

I já děkuji za tip proti vodnatelnosti mražených hřibů, kdybych to věděla dříve, mohla jsem jich dát pár i na mražák a ne neustále krájet a sušit, krájet a sušit… Protože letos opravdu rostly! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
24.7.14 08:25

U nás na moravě jsou houby vzácnost :mrgreen:
A když se zadaří, tak si hodím do mrazáku, tak dvě krabičky na guláš jen tak pokrájené na syrovo, zbytek suším a přidávám téměř do každého jídla :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
4.8.17 12:34

Ahoj, mám dotaz, našli jsme křemenáče a já je vysmažila, že je strčim do mrazáku, ale oni jsou po vysmažení úplně černý…Je to u křemeňáka normální??? :nevim: Díky za info…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
3.7.24 10:30
@Lenka 25 píše: Více

Je to úplně normální, Luďo. Křemenáče černají. :)
Jinak správně - houby do mrazáku jedině dušené /tepelně upravené.

Ladislav Hagara to ve svém atlase hub vysvětluje následovně: Když vložíte houby do mrarzáku, tak se teplota snižuje od okrajů objemu dózy dovnitř postupně. Po dosažení teploty mrazu začínají růst ledové krystaly, které u tepelně neupravených biologických objektů rozruší (rozpíchají) buněčné struktury, membrány včetně lyzozymů a uvolní z nich lytické enzymy. Ty rozkládají své substráty a u hub mohou vzniknout toxické produkty, a to i pod bodem mrazu.

Tepelnou úpravou se enzymy - včetně výše zmíněných lytických enzymů - inaktivují. Proto - houby zamrazovat výhradně tepelně upravené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí