Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
I já děkuji za tip proti vodnatelnosti mražených hřibů, kdybych to věděla dříve, mohla jsem jich dát pár i na mražák a ne neustále krájet a sušit, krájet a sušit… Protože letos opravdu rostly! ![]()
U nás na moravě jsou houby vzácnost ![]()
A když se zadaří, tak si hodím do mrazáku, tak dvě krabičky na guláš jen tak pokrájené na syrovo, zbytek suším a přidávám téměř do každého jídla ![]()
Ahoj, mám dotaz, našli jsme křemenáče a já je vysmažila, že je strčim do mrazáku, ale oni jsou po vysmažení úplně černý…Je to u křemeňáka normální???
Díky za info…
@Lenka 25 píše: Více
Je to úplně normální, Luďo. Křemenáče černají. ![]()
Jinak správně - houby do mrazáku jedině dušené /tepelně upravené.
Ladislav Hagara to ve svém atlase hub vysvětluje následovně: Když vložíte houby do mrarzáku, tak se teplota snižuje od okrajů objemu dózy dovnitř postupně. Po dosažení teploty mrazu začínají růst ledové krystaly, které u tepelně neupravených biologických objektů rozruší (rozpíchají) buněčné struktury, membrány včetně lyzozymů a uvolní z nich lytické enzymy. Ty rozkládají své substráty a u hub mohou vzniknout toxické produkty, a to i pod bodem mrazu.
Tepelnou úpravou se enzymy - včetně výše zmíněných lytických enzymů - inaktivují. Proto - houby zamrazovat výhradně tepelně upravené.