jak sterilizovat mošt

2210
16.9.07 09:13

jak sterilizovat mošt

ahojky
máme hodně jablek a tak mě napadlo, že bych je mohla odštavnit a zavařit , ale nevím jestli je to dobré a jestli se to musí sterilizovat nějak speciálně, vím že jde mošt i zamrazit ale bohužel nemám tak velký mražák

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3
16.9.07 10:07

Tak zrovna včera jsme moštovali u rodičů a část jsem právě zavařily a část zamrazily :-)

Koukala jsem na mámu ,jak to dělala a normálně to přelila do velkého hrnce, převařila , nalila do sklenic od vína apod, na dno dala kousek křenu ( prý se porom nekazí ,ale chut to nemění ) potom přetáhla to hrdlo tak 2 vrstvami potravinové folie a utáhla gumičkou a dala vychladnout a dnes to přenášeli do sklepa:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.9.07 12:13

My jsme zavařovali vloni do PET láhví: Mošt přivedeš na hranici varu a pak ho naliješ do čistých PETek a zašroubuješ. Když tam dáš, křen, malinko to chuť změní, ale opravdu zakonzervuje. Nám asi 7 láhví bez křenu vydrželo a 3 láhve nám normálně ve sklepě vybouchly. Nikdy bych nevěřila, že obyčejný mošt nafoukne, zdeformuje a roztrhne PETku. Chce to pravidelně kontrolovat, pokud to není jinak konzervované než jenom varem. Měli jsme ve sklepě pořádnou spoušť :oops: 8O :lol: :lol:
 Radka

• Citovat
  • Upravit
9867
16.9.07 20:38

Taky znám konzervaci moštu v PET lahvích - a z moštu postupně vařím výbornou šťávu:

1 litr moštu se svaří s 1,5 kg cukru a podle chuti se přidá kyselina citrónová - já dávám jednu lžičku. Ještě horké naliji do skleněných láhví (používám ty od šťávy YO), zavřu a něchám vleže vystydnout. (Samosebou k litru a půl ze zavařené PETky přidám dvě a čtvrt kila cukru a lžičku a půl kyseliny). Šťáva je hodně sladká, ale o to méně se pak ředí a láhev dlouho vydrží. Je výborná i do bylinkových čajů - i když většinou pijeme neslazené…

S vybuchlými lahvemi zkušenost nemám, ale stalo se mi, že mošt zkvasil - ovšem opravdu výjiměčně.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2210
16.9.07 20:58

lesino to nezní špatně, asi udělám z každého něco, já mám takové dvoudecové skleničky s uzávěrem myslíte, že to můžu dát do nich?
já vždycky myslela, že se sterilizuje až je to naplněné no tak to udělám podle vašich rad :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2210
19.9.07 20:30

lesino tak jsem ještě podle tvé rady udělala štávu, jen dotaz musí být uchovaná v lednici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
19.9.07 21:08

My ji v lednici nemáme - a jak? Chutná?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2210
20.9.07 07:22

je moc dobrá i když jsem říkala, že jabka nestrčím do pusy po těch zpracovaných 30ti kilech ale asi si určo dám :D :D
díky za tip

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport