Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj kuchtičky ![]()
Dáváte houby do mrazáku? V jakém stavu? stačí očistit a pokrájet? Bude to lepší do bramboračky než sušené ? Prosím poraďte ![]()
Ahoj, než dám houby na mražák, nejdřív je podusím na oleji (bez cibulky). Zkoušela jsem je dát i jen tak pokrájené na kousky, ale když se rozmrazily, byly hodně vodnaté.. Do bramboračky ale mám radši sušené, jsou více aromatické a ne takové „rozplizlé“ ![]()
Nebo je často zavařuju do skleniček a pak je dávám třeba do špagetové omáčky, udělám z nich smaženici a tak.. Ale musí se to podusit bez cibulky, aby se to nezkazilo ![]()
Iva
Ahoj Janinko,
my mrazime houby pokrajeme a cca 10 min podusene na trose vody (cca do poloviny vrstvy hub). Ony pusti svoji vodu a trochu se povari. Bez soli a koreni. Mrazime scezene. Pak jdou pouzit na vsechno - do bramboracky, pod pecene kure, do omacek i na tu smazenici.
Pokud varis jen bramboracku s houbama, tak staci nasusit, zalezi na typu houby. Susit se ale daji jen tvdsi huby, zmrazit muzes i „blativky“.
Mate urodu? Kde rostou? ![]()
Já je nakrájím, dám do hrnce, spařím vřelou vodou a nechám jen přejít var. Pak zcedím, studené dávám do pytlíků a mrazím. Četla jsem to kdysi v knížce o konzervování zeleniny a hub.
Taky jsem privrzenec hub z mrazaku:-)Normalne je pokarjim a podusim na panvi jako na smazenici a vychladle dam do mrazaku.Pak je pouzivam rozmrzle hodne pod kure,na houbovy rizoto,zapeceny testoviny a podobne.Uz mam jistotu ze jsou zpracovane.S houbama do polevky nemam zkusenost.Letos mi jich kazdej dodava ze nestacim zpracovavat
![]()
Holky díky, tak nevím, něco dám do mrazáku a zbytek nasuším. Jak dlouho vydrží sušené, už nějaké mám ale třeba i dva roky staré, tak nevím.
Endy, v lese
![]()
Houby nemrazíme, ale podušené je zavařuji - a pak jen skleničku rozdělám a použiji jako čerstvé… Máme takovou spotřebu hub, že by mi mrazák nestačil ![]()
Jo a proti vodnatelnosti nepodušených zamražených hub je jednoduchá rada - nesmí před vařením rozmrznout - je třeba je hodit zmrzlé rovnou do hrnce nebo na pánev - pak není poznat, že byly zmražené.
L.
Ahojky
tak já je dávám do mrazáku normálně jen pokrájené, do pytlíku, nebo do krabiček od másla (např.) no a přesně jak píše Lesina, když dělám kyselo, nebo pod maso, tak je vždy hodím mražené a nenechávám rozmrazit a jsou jak čerstvé.
Houby nejlépší čerstvé nebo sušené. Vařením a cezením se z nich vylouží to proč se v kuchyni používají tedy výrazné aroma a ta trocha výživných látek co v nch je a zbyde jen inertní hmota. Zavařování a mražení považuju za ztrátu energie a když srovnám plechovkové žampiony s čerstvými nebo mražené hřiby se sušenými tak mám jasno. Vynikající jsou japonské Shitake (houževnatec hnědý tuším) a ten je v obchodech k mání taky sušený. Houby, hlavně hřibovité obsahují glutaman, proto nám taky chutnají, a taky proto sušené dlouho vydrží, glutaman je konzervant, dva roky dobře skladované (bez přístupu světla a vlhkosti) bych klidně použila.
BaraF
Ahojky, jsem další zastánce uchovávání houbiček v mrazáku - jen je pokrájím na kousky, podusím 10 minut v troše vody, zcedím, nasáčkuju a šup s nima do mrazáku - vhod přijdou hlavně v zimě ![]()
my je taky nepovařujeme, jen zasyrova očištěné pokrájené zmrazíme. Jako čerstvé…
NiKi
Janinko, v lese
Nebyla jsem si jista, konecne mam jistotu
![]()
Klasickej houbar, neprozradi revir ![]()
Endy
Ale jo, bydlíme na kladensku, přírodní park džbán, takže lesíky okolo mého bydliště
http://www.mapy.cz/searchScreen?…
(na jedničce bydlíme tak ten vlevo
)
Tak my houby taky pokrájíme okořeníme (sůl, kmín) a osmažíme a po vychladnutí zmrazíme…
Lesina píše: … proti vodnatelnosti nepodušených zamražených hub je jednoduchá rada - nesmí před vařením rozmrznout - je třeba je hodit zmrzlé rovnou do hrnce nebo na pánev - pak není poznat, že byly zmražené.
L.
Přesně tak to dělám taky a blátivé nejsou ani trošku. Jen na houbovou omáčku přidávám půl na půl ještě sušené, které nadrtím na jemno a tak to dá víc aroma a zároveň jsou v omáčce kousky hub jsou díky těm mraženým.
Příspěvek upraven 24.08.20 v 16:24