Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. Moje čtyřměsíční Eliška se od minulého týdne čile přetáčí na bříško. Na zádech jí to už moc nebaví. Tím se ale z už tak úzkého okruhu hraček skoro úplně eliminovala hrazdička, kterou jsme dosud měli nejraději. Máte někdo tip na hračku při ležení na bříšku? Já nějak nemám inspiraci. Moc díky.
Ahoj Karolíno,
už si to moc nepamatuju, ale vím, že malá byla nadšená, když jsem proti ní postavila zrcadlo, vydržela si s tím prckem proti ní vyprávět i desítky minut ![]()
Iva+Viki 27m
Ahojky,Anča si na bříšku hraje s dětskou plastovou knížkou (ještě radši teda cupuje staré časopisy).Ale snažím se,aby to bylo tak nastejno,takže jí otáčím na záda a zabavuju,jak to jde.Což moc nejde,protože ona na bříšku spinká,takže ho preferuje už tak tři měsíce.
Jinak to zrcadlo je taky prima nápad,používáme ho při sedu na klíně,když potřebuju něco udělat a malá mi na zemi brečí.
Ahoj Karolinko!
Já jsem dávala kolem dokola chrastítka a různé omyvatelné přeměty, později můžeš dát třeba kousek měkkého papíru nebo kus textilu, bambulky, malou pastovou lahvičku, dřevěné hračky, kalíšky, kostky. Dítě se učí poznávat různé tvary a povrchy.
Opatrná bych byla s tiskovinami, nevím jak dalece je dnes tiskařská čerň jedovatá, ale pro 4 měsíční miminko je nevhodná. U malých dětí se musí počítat s tím, že strčí všechno do pusy.
Pozor na igelitové sáčky, pro děti jsou zajímavé (třeba nafouknuté) ale jsou vhodné jen pod stálým dohledem. Miminko si může dát sáček i na hlavu a pár minut nepozornosti…
Jak miminko poroste, dají se přidat míčky a jiné „utíkací“ předměty. Stimuluje to k pohybu do stran a vpřed.
Hrazdičku ale nechte, třeba to zase povede k přetáčení z bříška na záda. Pokud vím, má řada hrazdiček i boční hračky a hrkátka, ty jsou dosažitelné i z bříška.
Jestli máte veliký gymnastický balón, dá se miminko koulet na balonu. Trénuje se tak udržování rovnováhy a posilují zádové svaly. Na balón se dá čistá plínka, na ní se položí miminko, držíme ho oběma rukama za zadeček a koulíme napřed dopředu, pak zkoušíme i do boku. Důležité je, aby se to miminku líbilo a spolupracovalo.
Tak třeba si něco na inspiraci vyberete…
Alice
Zatím jsem zkusila to zrcadlo. Bylo to super. Strašně jsme se s manželem nasmáli, jaké Eli dělala ksichtíky.
Díky za všechny tipy.
Ahoj holky,nemáte ještě někdo nápady na hraní na bříšku? Nebo i na zádech
Dobrých nápadů není nikdy dost ![]()