Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, potřebovala bych poradit. Syn 3 roky má v krčku po stranách takové „hrčky“ nebo co to je! Má to tam být?
Nemocný není a ani si nestěžuje že by mu to vadilo… dík…přikládám foto…
Ježiš. to jsou obrovské mandle, ne???fakt mu to nevadí??ukazala bych to na orl.
To jsou krční mandle, ale teda obrovské! Nechrápe v noci? Náš malej byl před dvěma měsíci na zmešení, ale tak obrovský je teda neměl.
Já jsem hledala nějaké bouličky, furt jsem tam nic neviděla a zakladatelka myslí mandle…no jsou veliké ale moje dcera má podobné a nejak jí to nepřekáží
To jsou mandle?? Aha…ale nijak mu to nevadí a ani nechrápe
myslíte, že s ním mám zajít na ORL??
@ančapepča ony ty větší mandle každému nevadí, ale malej děsně v noci chrápal a kolikrát měl i jakoby přestávky v dýchání. Po zmenšení je to super. No a byl na tom i jeden z dvojčat, ten zase jakoby huhňal, mluvil přes nos, jak mu ty velké krční mandle tlačili na nosní. Pokud by neměli žádné potíže, tak bych to neřešila.
@Zdeňka86 nevím, dcera má taky takové balóny a mudr říkal, že kdyby hodně trpěla n angíny tak by je doporučoval vytrhnout ale pokud je v pohodě tak se nic neděje. anginu měla zhruba 4 x a je jí 6 let. Můžeš zkusit zajít na ORL ale já bych tam zatím radši nechodila. Trhání mandlí je docela bolestivý zákrok + možné komplikace, tedy co jsem slyšela, tak bych zatím od toho chlapečka uchránila, když to není vyloženě nutné
@berunkab3 jo jo jasně, to určitě máš pravdu. Holka teď přes zimu docela mluvila nosem, až jsem zvažovala ORL. Ale přislo jaro a dobrý, takže to spíš bylo jen možná věčně ucpaným nosem od nějaké menší rýmy. Ale taky uvidím jak se to u ní bude vyvíjet a uvidím
@berunkab3 a samozřejmě kdyby měla výpadky dechu tak si na ORL postavím stan a budu tam čumákovat
Holky moc děkuju, uklidnili jste mě, dcera už taky byla trhat krční mandle ale měla to akutně…syn žádné problémy s nima nemá, tak to zatím řešit nebudu ![]()
@ančapepča to je jasný, určitě bych ještě počkala, pokud nejsou žádné potíže. Kluci byli teď a to je jim 8 a 11 let. Krční mandle se teď dětem celé netrhají, jenom jakoby „ořezávají“ laserem. Kluci říkali, že je první den trochu bolelo v krku asi jako při angíně.
@berunkab3 fakt?? tak to je super metoda. Já mam ještě v živé paměti tátu jak stojí nad umyvadlem a dáví se krví po která mu vytejkala z ran po vytržených mandlích. Tak jestli to dneska dělají už laserem tak je to pecka. Protože pro ty děti to musel být hrozný zážitek a pro rodice snad ještě horší…
@ančapepča všechno samozřejmě dělají v narkóze. Doktor mi to vysvětloval. Ty mandle tím laserem jakoby oříznou, krvácející místa nějakou pájkou jakoby zalepí a je to. Kluci po zákroku vůbec krev neplivali. První den mohli jenom chladný čaj a další dny postupně puding, jogurt, polévky bez kousků apod. Jsem ráda, že to mají za sebou. Rozhodně se jim i lépe spí a dýchá. Předtím dýchali skoro pořád pusou.
@berunkab3 já jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco nového. Nás to zřejmě taky do budoucna čeká, tak snad to ještě chvilku vydrží. Zatím teda dobrý…tata na tom byl pred 13 lety, takže jsem ráda, že medicína zase pokročila. čím méně invazivní zákrok, tím lépe. děkuji za informace ![]()