Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ne. A ze zkušenosti vím, že ležet nepomáhá, naopak. Vem si dva Ibáče a jdi se projít, je potřeba tu svalovinu prohřát a rozhýbat.
Nelež, snaž se hýbat. Najdi nějakou jógu na youtube, protáhni se. Občas mám při MS i tlak do spodku či konečníku. Začalo mi to po 2. porodu.
Silná bolest při MS zrovna tak jako silná MS, PMS, bolest prsou nejsou normální a pokud se nejená o jednorázovou záležitost, může to nasvědčovat hormonálnímu problému a je nutné to řešit. A můžete to pomocí svého lékaře pomocí syntetických hormonů zamaskovat, a nebo alternativní cestou léčit, volba je vždy na vás.
Algifen je lepší než jen ibalgin. Teplo na břicho. Někdy je to peklo.
Asi by bylo dobré dodat ještě následující. Prvně chápu, že bolest, nepříjemná bolest v každém člověku vyvolá obavy a chce se ji co nejrychleji zbavit.
Léky na žaludek, na spaní, na psychiku, na odvodnění, na cholesterol, na překyselení, na bolesti, na alergie, antibiotika, na tlak a další ovlivňují přirozené chemické prostředí těla a mají estrogenní účinek. Tedy pokud jsou problémy způsobeny hormonální nerovnováhou a nadbytkem estrogenu, což je většina případů, pak ve finále problém jenom prohloubí.
Mě napadá, že mohla prasknout cysta, pokud se do toho přidá horečka, nebo zimnice, nějaké jiné neobvyklé pocity, letěla bych k doktorovi nebo na pohotovost, ať to zkouknout. Lepší než mít otravu krve..
@LadaSva píše: Více
Nevím. Já měla poměrně bolestivou MS každý cyklus, vždy na Brufen, abych mohla fungovat. Nikdy mi žádný problém diagnostikován nebyl. Pomohl až porod dcery. Od té doby MS téměř bez bolesti, za to cítím každou ovulaci.
Já měla extrémně bolestivou ms jen jednou v životě, když jsem měla cystu (což jsem nevěděla a pak jsem kvůli ní přišla o vaječník). Šla bych po menstruaci na kontrolu na gyndu.
Já měla strašlivě bolestivou MS. Dva ibáče nepomáhaly. Bylo to způsobeno sportem, kdy jsem hubla na závody a samozřejmě pila málo, abych navážila. Sice jsem navážila, ale na závodech se zhroutila. Zdravotnice mi tam doporučila dojet do nemocnice na kapačky, bylo to fakt špatné.
A od té doby to bylo peklo. A jak si tělo zvykalo na zvýšené dávky ibalginu, tak jsem musela přidávat. Takže nakonec dva 400 prášky mi pomohly jen tak tak. Co mi pomohlo, byla hormonální antikoncepce. Když jsem ji pak po letech vysadila, bolest se nevrátila. Teď po porodech zato cítím ovulaci. A vždycky si vzpomenu na tu slečnu, co kvůli ovulce volala rychlou. To vždycky pomůže ![]()
Příspěvek upraven 03.07.24 v 13:17
@Lajdus píše: Více
Tedy budu předpokládat několi faktů. Že víte, co je to cykličnost ženy, víte, jeké jsou průběhy hladin hormonů během cyklu, víte proč se tak děje a víte, co která hladina ve které fázi cyklu způsobuje. Víte, co se děje hormonálně v těle během těhotenství. A dále předpokládám, že vám v době bolestivé MS nikdy lékař hladiny hormonů neměřil, tedy vám nemohl být diagnostikovám žádný problém. Jinak silná, bolestivá MS, PMS, bolest prsou před MS, silné ovulační boleti…jsou problémy, jsou způsobeny hormonální nerovnováhou, ženy by je neměly brát jako nutné zlo související s MS a mely by je řešit.
Nepíšete, od kdy jste měla problematickou MS, co tomu případně předcházelo, ale třeba i to, zda vaše matka před vaším porodem užívala HA nebo podstoupila nějakou HST, jakou jste měla dříve životosprávu, stravu, jak jste na tom byla se stresem, jak se spánkem a další.
Tedy jenom zopakuji, že během těhotenství jste od začátku nadopována progesteronem. Zatím co během cyklu se hladiny pohybují v řádech jednotek až desítek nmol/l maximálně okolo 80 nmol/l, v posledním trimestru jste někde na 280 a víc nmol/l. Tedy během těhotenství se tělo snaží nastavit momentálně potřebné hladiny hormonů a tedy tělo dokáže i potlačit díky vysokým dávkám progesteronu předešlou zvýšenou hladinu estrogenu. Po porodu hladina progesteronu prudce klesá, nastupují další hormony, prolaktin… Vy jste měla to štěstí, a má ho řada žen díky těhotenství a porodu, že tělo nastartovalo správné hladiny hormonů po porodu a problematická MS odešla. Ne všechny ženy toto štěstí mají. Samozřejmě hraje roli řada jiných faktorů - stres, životospráva, strava atd.
@AnoNe píše: Více
I cysty způsobuje vysoká hladina estrogenu, způsobuje i myomy.
@Modesta píše: Více
První odstavec - Hubla jste předpokládám co nejrychleji, málo pila, pravděpodobně jste se i před závodem stresovala, aby to dobře dopadlo…
A totálně jste si rozházela hormonální systém.
@LadaSva děkuji, máte pravdu, hormony mi během menstruace měreny nebyly. Já se snažím dost zajímat o své tělo, jakožto žena, vím, že je v těle vše dost složité a propojené s psychikou. Ale bolestivou menstruaci jsem měla od 18let do 31 let. Od patnácti jsem brala HA. Jednoduše jsem si na to zvykla, že to tak prostě je. Jelikož většina žen v mém okolí měla bolestivou menstruaci, i lékař mi na to řekl, že to tak některé ženy mají a nemusí to nic znamenat. Celý život tedy velice silná PMS (spíše tedy se silnými psychickými projevy) a bolestivá a silná MS. Obávám se, že je minimum doktorů, kteří by ihned začaly ženu vyšetřovat hormonálně kvůli menstruačním bolestem.
Zdravím, dnes ráno jsem to dostala, ale hrozně to bolí, bolí mě úplně v zádech jak kdyby by to tlačilo na zadek a pak mě bolí hrozně divne břicho, hrozně divná a nepřijímá bolest, vzala jsem si prášek ale nezabral, jenom ležím, protože to hrozně bolí mám pocit jak kdybych měla rodit, chvíli to skoro nebolí a chvíli to bolí jak blázen. Takhle mě snad menstruace nikdy nebolela jako dnes
Bolí vás to taky tak?