Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje 10leté dítě nehraje násilné hry, maximálně dříve hrálo hru Among Us. Chápu to tak, že je tam skupina hráčů, z nichž jednoho počítač vybere, že je vrah, ten se snaží zabít co nejvíc hráčů, ale tak aby ho u toho nikdo neviděl. A ostatní mají zjistit, kdo je ten vrah, pak snad hlasují a když se trefí, tak vyhráli. No a pak chvíli hrálo s kamarády Squid Game. To je pro mě strašná úchylárna a dost jsem to korigovala.
Ale že by hry s násilím měly nějaký vliv v tom smyslu, že by si pak dítě myslelo, že v realitě může někoho zabít, nebo že by kvůli té hře bylo nějak násilnické, tak to je podle mě naprostá blbost. To by muselo být nízké inteligence, aby nedokázalo odlišit hru od reality. Takže samozřejmě bych to s tím hraním nepřeháněla (ale to obecně), ale ani bych z těchto her nebyla nijak vyplašená.
Jinak dítě teď baví hra Pavučina lží na Déčku. To doporučují všem, i mnohým dospělým. A když jsem u toho doporučování, taky pořad Agent v kapse je super poučný.
Já jsem svého času měla problém s těmi příšerami i u „blbého“ Minecraftu a obecně jsem byla proti mlácení se mečema, klackama apod., taky jsem to synovi nekupovala..
Na druhou stranu - když si vzpomenu na své dětství, co všechno jsme vyváděli a in byli střílečky typu Doom a pod., tak si myslím, že to není o nic horší, než za nás a taky z nás nevyrostli bezmozci, co střílí na všechno a všechny, co projde okolo…
![]()
@werajsik píše: Více
tak třeba u toho Minecraftu jdou nastavit různé verze „násilí“, dcerka tam vydrží hodiny stavět domečky atd…ti zombíci ji nechávají chladnou a často je vypíná ![]()
Není mi ještě 30, i když se to blíží a když mi bylo 5 nebo 6 (školkový věk), tak jsem hrála se starším bráchou Doom. Myslím, že žádné negativní následky to na mě nezanechalo.
Stejně neuhlídáš, co budou hrát v pokojíčku u jeho kamaráda.
Pak jsem na střední měla období, kdy jsem od PC vstala jen udělat to nejnutnější do školy, WC a pak jídlo. Ale i to jídlo jsem si nosila k PC. Hráli jsme s přáteli online hry.
Zavislá nejsem, maturita s vyznamenáním a co jsem nastoupila do práce a pak otěhotněla, tak jsem si pořádně na PC nezahrála několik let.
@Keyllah píše: Více
JJ vím, syn taky hodně využívá ten kreativní mód. Ale v módu přežití jsem s tím fakt měla docela problém a než jsme přišli na to, že při mírumilovném stavu žádní zombíci nejsou, chvilku nám to trvalo
Ale pak jsem si zvykla. Syn svého času hrával i Fortnite, to je taky taková střílečka.. Teď už má 12 a aktuálně paří War Thunder. Ale kromě toho hraje Forzu, Flight simulator, nově WRC 10.
Ne, nepovoluji, naštěstí o to nikdy syn příliš nestál. Ani dnes ve skoro 13 letech nehraje střílečky a podobné hnusnosti a jsem za to moc ráda. Je mnoho hezkých, zajímavých her, které násilí nepropagují, u sedmáků teď jede další vlna Minecraftu a Geoguesser.
Rekla bych, ze pokud je dite prumerne inteligence a zna i zivot mimo virtualni prostor (netráví u her cele dny od rana do vecera a není uplne vygumovanej), tak dokaze zpracovat a odlišit rozdil mezi střílečkou a zivotem.
Syn si zahraje taky, driv among us, teď Fortnite. Nekdy hodinu, nekdy ctyri, nekdy nekolik dni vubec.
I pred sto lety si kluci hrali na vojáčky a z maloktereho vyrostl asocialni masovy vrah.
Příspěvek upraven 13.05.25 v 18:08
Našemu je 6. Miluje zbraně, takže často virtuálně s někým pořád bojuje
, na tabletu má taky nějaké střílečky. Má rád i Minecraft, auta. Prostě typický kluk. Pokud ho to baví, tak nevidím důvod mu zakazovat hry s pistolema a klackama (taky pistole
), jen proto, že dnešní společnost na to kouká divně
Kdyby měl z každého takového kluka vyrůst deviant, tak je to každý druhý
, protože co si pamatuju, tak i mí kamarádi jako děti si hráli na různé vojska a střílečky ![]()
@baracudas Syn měl taky období stříleček. Trvala jsem na tom, že se střílí na terče (cíle), nikoli na lidi nebo zvířata. A jo, klidně koupila 5 nerfek, půjčila mu na střelnici vzduchovku a nechla ho vyrobit si kuši. Ale žádné vtípky typu střelím ségru do zadku jsem fakt netolerovala. Podle mě je to, zvlášť v dnešní době kde agrese ve společnosti stoupá, dost důležitý rozdíl.
Dvojčata 11 let a už tak 3 roky máme doma na PSku Teken (což není úplně střílečka, ale řeže se to tam taky pěkně. Já ho pařila jako dítě taky a následky to na mě myslím nezanechalo
). Teď má syn i nějakou střílečku (Fortnite myslím), co mu věkově určitě neodpovídá, hraje to občas. Jinak stále dává přednost kreativnímu módu v Minecraftu, fotbalu, hokeji apod.
@unuděná píše: Více
U nás je to 10leté dítě holka. Taky měla nerfku (myslím tak 3 roky zpátky), protože ji měli kluci na hřišti. A taky nesměla střílet na lidi, zvířata, auta, domy. A to ani z plastové pistolky bez nábojů.
Hele jako upřímně střílečky u nás hraje i pětiletý syn. Ale pouze 2 hodiny o víkendu.
IMHO zakazovat úplně to nemá smysl. Jen je potřeba to trochu korigovat. A třeba naše děti vědí, že když šly spát včera pozdě (až v 9) a dneska udělaly průser, nemůžou na počítač vůbec. Až zase o víkendu (a to jdeme v neděli do divadla, už zase začneme pravidelně jezdit na chatu).
Ale chytlavé to je. Proto vysvětlujeme, proč po nich chceme, aby u toho netrávili tolik času. Ti starší už to uznávají, mladším to musíme holt ještě vysvětlovat a k tomu nedovolit.
Hry nejsou problém. Problémem je, když dítě sedí u počítače/mobilu nonstop a nikdo ho nijak neusměrňuje.
Důležité je s dětma mluvit, vysvětlovat, ujistit se, že nemají úplně vymyté mozky technologií. A hlavně jim ukazovat a nabízet i jinou zábavu.
Logicky dítěti asi nepustím nějaký válečný simulátor a nebo hry kde krev a střeva lítají vzduchem. Ale takové ty obyčejné střílečky, minecraft nebo fortnite to je ještě v pohodě.
Já se vlastního počítače dočkala až skoro v pubertě a taky jsem hrála doom, quake a jiné radosti a nikdy mi z toho nešvihlo.
Moje kamarádka zase strašně ráda hrála The Sims, kde zabíjela simíky
A taky z ní nevyrost psychopat.
Ahoj, jenom by mě zajímalo, zda dovolujete svým dětem (klukům), aby hrály násilné hry, na Xboxu nebo Playstationu? Synovi je 8 let a přijde mi to tedy brzy. Mobil zatím nemá. A pokud ano, má to nějaké následky? Díky.