Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Urcite je to z hladu. Totizto, mozog funguje na cukor. Cukor dostavas zo stravy. Strava je chudobna, mozog nema dostatok cukru, nefunguje a Ty blaznis.
Skus si na zaciatok rano davat do kavy alebo caju med alebo aspon glukozu. Takisto si urob medovu pomazanku - prave zmaknute maslo vyslahaj s medom, mozes urobit do zasoby, ale radsej len tak na dva dni, lebo hoci med malinko konzervuje, istota je istota.
Inak, viem ake to je, ked zo stresu nejes. Ja tak zhodila za tyzden 10 kil a naberala ich naspat dva roky. Ale starali sa o mna kolegovia v praci (dozerali ci nevynechavam obedy a bravali na vecere po restikach… ehm… hospodach
) a potom si ma nasiel a dovykrmil manzel ![]()
Myslím si že jsem vyčerpaná i z jídla ale i se hodně stresuju i když nemám důvod mám rodinu milujícího manžela a dítě a ten stres mi dost narušuje život v noci nespím a tak…
Najdi priciny stresu… snaz sa to vyriesit, aby si na to nemusela mysliet. Viem ze to nie vzdy ide, ked zistili ujovi rakovinu, preplakala som tyzden v kuse ![]()
Ale hlavne ries aspon to, co mozes - najest sa, odpocinut si, ide jar, chod na slnko - aj slnecne svetlo lieci. Mne osobne este pomahalo aj ked som chodila tancovat. Sice tancim ako rozbity robot, ale ked som si pretiahla svaly - tak som bola nejaka zdravsia.
@Mišulemišule Ono tělo často reaguje až ve chvíli, kdy ten nejhorší stres je pryč.. Dej tomu čas
Jinak co můžeš udělat sama: v jídle- jez klidně maličké porce, ale dej si upomínky do mobilu a jez pravidelně, i kdyby ses měla nutit. Vybírej si co nejvíc čerstvých potravin- třeba jahody, borůvky, cokoli si můžeš dovolit, tak se tím rozmazluj. Vynech úplně zpracované potraviny (polotovary, sáčky, krabice, konzervy, chipsy…) a všechno s umělými sladidly. Hlídej si, abys v hlavních jídlech měla vždycky trochu bílkovin(maso, mléko, sýr, vajíčko), trochu zdravých sacharidů- něco celozrnného nebo vločky a pod, a buď ovoce nebo zeleninu(různě barevné). Nezapomeň na ryby 2× týdně aspoň, jsou v nich omega kyselliny a ty jsou proti stresu jak dělané. Tím tělu rychle dodáš všechno, co mu může za ty dva měsíce chybět. Kromě toho klidně přidej tak na měsíc nějaké komplexní vitaminy z lékárny a rybí olej. Na depku můžeš zkusit třezalku (třeba dražé z lékárny Kneipp), ale dávej si pak pozor na sluneční záření- někdy dělá fleky na kůži. Pro lepší spaní je skvělý kozlík lékařský( taky dražé), nebo čajík z meduňky. ¨
Kromě toho Ti teď nedělá dobře samota, jak píšeš, snaž se chodit hodně s kamarádkami a jejich dětmi, nebuď sama, když Ti to nedělá dobře. Jestli máš hlídání, můžeš zkusit i jiné rozmazlovací procedury- třeba masáž, nebo sport( vyplavují se hormony štěstí endorfiny). No, a uvidíš tak za 3 neděle, jestli se to lepší (zdá se to dlouho, ale ani antidepresiva by Ti nezabraly rychleji). Držím Ti palce a neboj, zlepší se to- ta reakce na stres je přirozená..
Este som si spomenula, teraz som citala nejaku chvalu na francuzsky sposob zivota… hlavne na to, ako ranajkuju, aby vydrzali do obeda bez svaciny. 4 pravidla
1 - nieco obilne
2 - nieco mliecne
3 - nieco ovocne
4 - nieco na zapitie
@Agáta13 čaj z medunky piju každý večer někdy ho vypiju celý někdy si jen ucucnu jak to stihnu hlídání mám ale neumím využít volný čas bydlím na vesnici bez auta zakže nic moc tak zahrádka slunce lavička a záhonky dneska jsme byly i v centru ale pořád mám splíny jak říkám nejvís večer a ráno přes den to jde…
Nejedení z psychických důvodu mi zavání určitým typem mentální anorexie - je jich víc druhů…
@Aneta.Berg to u mě nehrozí vážila jsem 100 kg a ted mam 88 kg při výšce 165 takže jsem ráda jak jsem zhubla ale ne jakým způsobem
@Mišulemišule ahoj, já teda ve stresu taky nejím
ted jsme měli v rodině pohřeb a dva týdny jsem byla totálně KO. Meduňku piju taky - sladím pro dobrý pocit glukopurem, ale pořádně rozjíst se je pro mě problém
, takže chápu, přeji ať je brzo líp ![]()
Ahoj. Šťastná zrovna nejsem a k depresím nemám daleko. Minimálně ponorkovou nemocí občas prochazím. Lépe jsem na tom, když chodím častěji ven a potkávám se s přáteli. Já tedy nehladovim, jsem opačný extrém a tak se neustále něčím cpu. Ale ano, Tvé hladovění může být následek psychického problému. V první řadě to chce asi nějak nabourat rutinu. Chodit více ven, třeba na kafe s někým. Já jsem také doma s dítětem a když z nějakých důvodů jsem doma déle než 2 dny, jsem v tom až po uši znovu. Ještě, že se již otepluje a můžeme chodit více ven, jinak bych doma zešílela. Před 2 nebo 3 týdny jsem už opravdu doma denně brečel a byla hrozně nešťastná. Čím více se dostanu odsud ven, tím lépe mi je.
@Aneta.Berg píše:
Nejedení z psychických důvodu mi zavání určitým typem mentální anorexie - je jich víc druhů…
Aj v pripade ze zabudnem, ze som nejedla? Mala som za to, ze anorekticky normalne citia hlad, ale odopieraju si jedlo. Ja ked nie som v pohode, tak hlad necitim… Bud som sa zabudla najest (ako fakt som sedela vecer na posteli a pocitala, kedy som naposledy jedla - dnes som este nevecerala, na obed som v praci nebola, ranajky som nestihla, vcera som prisla domov prilis pozde - vcerajsi obed bolo moje posledne jedlo!… to ten hnusny tvrdy rohlik asi budem musiet zjest… a proti vlastnej voli som ho zvladla)… alebo mam pocit plnosti ze hoci som cely den nejedla, tak nemam v zaludku ani miestecko a idem sa radsej vyspat… to mam akurat teraz, ale pripisujem to prvej menstruacii po 4 rokoch ![]()
@trpaslinka jsem ráda že v tom nejsem sama manžel ze mě šílí že nemám důvod se stresovat že mě miluje a tak snaí se moc ale je to prostě ve mně…
@Bábi Zlopočasná jéé, mě dodneška nikdo nevěřil, že se člověk může zapomenout najíst
@Mišulemišule fakt zacni tym medom (cukor a vitaminy a co ja viem co vsetko zdraveho este v tom mede je), rob sebe aj prckovi ranajky na onen francuzsky sposob a chod na slniecko. Naberies energiu. A ako som pisala ze mozog funguje na cukor, cukor je pre Tvoje telo cistou energiou. Podda sa to, neboj.
Jo, a neboj sa toho, ze by si zase pribrala. Len davaj pozor a jedz „cisto“… vyhybaj sa veskerym nahrazkam v strave - to ony sa ukladaju do tukovych buniek, pretoze telo nevie co s nimi, ani vylucit ich poriadne nevie.