Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
ráno jsem se probudila a hučí mi v uchu. Mám pocit, jako bych tam měla nějaký špunt. Nevíte, co to může být?
To znám. Něčím ucpaná cévka, která vyživuje sluchový nerv. To signalizuje (teda asi), že se ti krevním řečištěm toulají kousky cholesterolu - a teď zrovna jeden z nich uvízl v té nejmenší cévce… Přesně to jsem měl taky - v 37 letech. Ten cholesterol se mně prý začal uvolňovat ze stěn cév následkem vibrací v práci - což by mohlo tak být. Poležel jsem si týden na kapačkách - a prý mám na pár let pokoj.
Juro teda to je pěkná polízanice, ale neviděla bych to tak černě hned
Může to taky být jen ucpávka z mazu v uchu. Teď to zrovna řeším, jedno ucho my vždycky na pár dní zalahne a jsem nechluchlá a hučí mi v něm, nebo spíš jako píská. Už jsem vyzkoušela ušní svíčku, oljíček na rozpuštění toho mazu a nic nepomohlo. Takže my asi nezbyde nic jinýho než si jít zakukat na ušní ![]()
Díky za tip. svíčku nebo olejíček zkusim. Doufám, že tim cholesterolem to nebude. To bych fakt nerada.
Petrucho, to máš přesně to co já. To se ti jakoby ozývají zvuky různé výšky (různého kmitočtu) a různé hlasitosti. To znám. Šumění moře, hučení letadla, pískání komára, taky pískání jakoby píšťaly parní lokomotivy… Není to nic, co by ohrožovalo život, pokud jsou to stavy, které přijdou a odejdou. Jen to signalizuje ty vměstky cholesterolu. Horší je otoskleróza, postupné kostnatění a srůstání celého sluchového aparátu (trpěl tím třeba Ludwig van Beethoven
).
taky sem se jednou vzbudila a hučelo mi v uchu
nic příjemného..koupila jsem si v lékárně takový kornout který se zapálí a druhý konec se dá do ucha a pomohlo to
kdyby tě to trápilo,v lékárně ti poradí
Hm, tak já mám pískot a hučení už přes rok
Dle ORL mám sluch naprosto v pořádku, ucho taky.. ![]()
Už jsem to měla jednou kdysi a samo to zmizelo, po masážích a rehabilitaci (mám záda v pr**, a něco zřejmě na něco jiného tlačí)…jináč už nevím, co s tím ![]()
Rhianon, v „hluché komoře“ jsem byl taky několikrát. Tam ti akorát změří, jestli jsi schopná svým sluchem vnímat zvuky z okolí, na ORL ti prohlídnou zvukovody, jestli je máš průchodné - a šmitec. Nedělají se třeba takové testy, jako leteckým mechanikům u armády nebo posádkám obrněných vozidel, aby se měřila relativní ztráta sluchu v procentech.....
A tvoje subjektivní pocity (hučení a pískání) ti nikdy žádný doktor nevyšetří, o tom víš jenom ty sama.
No možná bychom se mohli zeptat Pudloslavy, neurologie by s tím taky teoreticky měla něco společného… ![]()
Pudli, co ty na to?
Juro, asi budu muset zajít k doktorce a vyžádat si žádanku na neurologii sama
Jinak mě pošle opět na ORL - asi po šesté…taky si myslím, že příčina bude někde jinde, mimo rámec ORL ![]()
Rhianon, jen pro doplnění - byl jsem s tou akutní nedoslýchavostí hospitalizovaný na lůžkovém ORL (tam jsem dostával ty kapačky) a ta infuze se jmenovala CAVITON. Prý je to něco na ředění krve a rozpouštění těch cholesterolových vměstků…
Jura007 píše:
Rhianon, jen pro doplnění - byl jsem s tou akutní nedoslýchavostí hospitalizovaný na lůžkovém ORL (tam jsem dostával ty kapačky) a ta infuze se jmenovala CAVITON. Prý je to něco na ředění krve a rozpouštění těch cholesterolových vměstků…
Tak to neznám…tys prostě neslyšel nebo jak? Já právě slyším normálně a k tomu jako bonus to pískání a v jednom uchu ještě hučení/tón..
U mě to bylo kombinované, měnilo se to… Jak hučení a pískání, tak ta okamžitá nedoslýchavost… A bylo mně řečeno, že ty zvukové efekty se mně budou i po tom „rozkapání“ vracet, že je to běžné..... Zrovna teď začalo v uchu „pískat“, počítám tak do pěti minut to zmizí…
Tak to jste se mi strefili do tématu
Mě hučí v uších asi měsíc - dle ušního slyším dobře, neurolog mě poslal na rezonanci - ta je v pořádku, páteř jsem si nechala „prokřupat“ na manuální medicíně ![]()
Prý pomáhá Ginkgo biloba - dlouhodobé užívání, ale asi ji neužívám dostatečně dlouho, protože zatím bez efektu. ![]()