Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky máte někdo zkušenost s hylak forte? Někde jsem četla že se dá brát místo probiotik
a pokud jo, pomáhá?
Díky
Hylak forte patří mezi probiotika.
Probiotikum je něco, co obsahuje životaschopné mikroby či jejich spory, které se vyskytují v lidském střevě a mají nějaký prokazatlný pozitivní účinek.
Všem mikrobům ve střevě se říká mikrobiota.
Mikrobiota se živí vlákninou (tzv. prebiotikum, ale ve sktuečnosti to je stará dobrá vláknina)
Pro dobře fungující mikrobiotu není ani tak podstatné užívat nějaké bakterie - ať už v tabletkách, nebo v kvašených potravinách, ale jíst dostatek různorodé vlákniny.
Tedy celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, mořské řasy atd. Protože pokud do sebe dostanete bakterie z pilulek, ale pak je umoříte hlady běžnou středoevropskou stravou bez dostatku vlákniny, tak to jaksi postrádá efekt.
Viz třeba https://www.melvil.cz/…rava-streva/
Pozor - kniha s velmi podobným názvem od Grady je klasický očišťovačský blábol.
Ano beru ho ja i mladsi syn vzdycky min. tyden pred nejakou delsi cestou mimo Evropu, a pak samozrejme pri prujmu. Manzel a starsi syn maji travici trakt plechovy a nikdy jim nic neni.
Jo -ale koukám že trpíte dráždivým tračníkem.
V takovém případě vám jen přísun vlákniny a probiotik může uškodit.
Dráždivý tračník je často spojený se syndromem bakteriálního přerůstání tzv. SIBO. T
To znamená, že pokud si člověk dostatečně dlouho ničí trávicí systém nekompenzovaným stresem, úzkostmi a podobně, tak mikrobiotě, která patří do tlustého střeva podaří překonat přirozené překážky ve střevech a začne osidlovat střevo tenké. Tam má daleko víc krmení, protože se tam zpraocvávají jednoduché škroby a cukry. Jenže tam střevní bakterie prakticky nemají co dělat a celé to dál narušují.
Funkční cestou jak se toho zbavit je léčba antibiotiky, pokud se sibo ukáže na vyšetření a pak takzvaná low FODMAP dieta - tedy pár měsíců bez jednoduchých škrobů a cukrů a bez snadno fermentovatelné vlákniny. To vede k vyhladovění a úhynu mikrobů zejména v tom tenkém střevně - nestravitelná vláknina, kterou je v dietě pořeba konzumovat v dostatečném množství krmí žádoucí druhy mikrobioty v tlustém střevě.
K tomu je potřeba naučit se zvládat svoje úzkosti a kompenzovat stres, nebo po těch třech, čtyřech týdnech tvrdé diety a náslendého postupného návrat k normální zdravější stravě se to celé zase vrátí…
http://www.edukafarm.cz/…erustani.pdf
http://www.pro-folia.org/…/2/Bures.pdf
Plus na ty úzkosti a stres vstupte do psychoterapie - buďte na sebe hodná, přestaňte se mučit tím, že to musíte zvládnot sama a nechat si pomoci je pro slabochy. Už si tím přístupem ničíte tělo.
@Ou Tak to je opravdu zajímavé a vůbec jsem to netušila
. Já teda s vlákninou hodně bojuju. Mám dráždivý tračník, u mě se projevující hlavně velkou plynatostí. Celozrnné výrobky, luštěniny a spousta zeleniny jsou pro mě velký problém. Takže probiotika u mě postrádají význam..? Ale co s tím? Poradíte?
@Ou O tom bakteriálním přerůstání jsem už četla, ale můj doktor to smetl ze stolu jako nesmysl. Stejně tak FODMAP dietu, kterou jsem držela asi dva týdny. Mám v tom pěkný chaos a nedokážu posoudit, kde je pravda ![]()
A proč teda čtu všude že probiotika jsou fajn a tak?
Já beru Biopron simbio s boulardii. Občas je mi fajn ale někdy mám své dny. Hlavně po ránu je to naprd to jdu třeba 3 krát než odejdu z domu ![]()
A třeba nějaký rady jak jste předešli tomu častému chození na záchod ráno?
Jestli večer nejíte..... Nebo jen něco lehkého? Už si taky nějak nevím rady ![]()
Brala jsem týden v kuse v 1. trimestru společně s Lactulosou. Trpěla jsem na ošklivou zácpu. Lactulosu pak ještě samotnou další týden. Dost mi to pomohlo a já měla od té doby klid.