Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak hypermetropie je dalekozrakost. Takhle malá hodnota (+1D) znamená, že dcera sice vidí dobře, ale aby takhle viděla, musí namáhat svaly, které se podílejí na zaostřování, více než normální člověk. A čím blíže je předmět, na který se dívá, tím ta námaha musí být větší.
Z té jedné dioptrie ti za pár let vyroste. Ale kdyby je teď nenosila a očka by se jí nepřiměřeně namáhala, mohlo by to vést k tupozrakosti a následně šilhání.
@malinika dobry den synovy také určili dalekozrakost 1,5 dioptrie, ale bryle nedali na levém očku má i asigmatismus. Ted jsem docela z neklidněla, když čtu, že holčička dostala brejličku při jedné dioptrii. ![]()
@vrtelka Byla bych v klidu, určitě budou na očním chlapečka sledovat.Ono u takovýchto nízkých dioptrií záleží na více faktorech, jestli dát brýle a nebo ne. Důležitý je věk dítěte, případné šilhání, symetričnost vady a v neposlední řadě i to, zda dítě daná vada nějak omezuje (např. ho bolívá hlava, pálí oči, špatně vidí…) A také mám vypozorováno, že každý oční lékař postupuje trochu jinak, tím neříkám, že špatně. Ale záleží na přístupu. Jsou lékaři vyčkávací, kteří zasáhnou až v případě, že by nastaly potíže a lékaři, kteří vše řeší hned. V každém případě je dobré, že víte, že syn nějakou vadu má - důležité je teď chodit na pravidelné kontroly a očička sledovat.
Co se týče holčičky, nevíme, zda dostala brýle při 1 dioptrii a nebo byly naměřené dioptrie 2, ale dostala jen jednu. Případně, jestli ji jedno očko nemělo tendenci třeba ujíždět.
@malinika píše:
@vrtelka Byla bych v klidu, určitě budou na očním chlapečka sledovat.Ono u takovýchto nízkých dioptrií záleží na více faktorech, jestli dát brýle a nebo ne. Důležitý je věk dítěte, případné šilhání, symetričnost vady a v neposlední řadě i to, zda dítě daná vada nějak omezuje (např. ho bolívá hlava, pálí oči, špatně vidí…) A také mám vypozorováno, že každý oční lékař postupuje trochu jinak, tím neříkám, že špatně. Ale záleží na přístupu. Jsou lékaři vyčkávací, kteří zasáhnou až v případě, že by nastaly potíže a lékaři, kteří vše řeší hned. V každém případě je dobré, že víte, že syn nějakou vadu má - důležité je teď chodit na pravidelné kontroly a očička sledovat.
Co se týče holčičky, nevíme, zda dostala brýle při 1 dioptrii a nebo byly naměřené dioptrie 2, ale dostala jen jednu. Případně, jestli ji jedno očko nemělo tendenci třeba ujíždět.
děkuji za vysvětlení syn má více vad a při vyšetření ani nespolupracoval
Ahojte holky, moje dcera má tři roky a dneska byla na kontrole u oční. Zjistila ji hypermetropii a má +1,0 dioptrie. Nemusí údajně nosit brýle pořád, jen na malování a dívání se na televizi…prostě při svalové námaze. Moc tomu nerozumím, páč se mi nikdy nezdálo, že by na něco neviděla. Máte s tím taky některá zkušenost…co konkrétně hypermetropie znamená? Taky by mne zajímalo, jestli se u Vašeho dítěte zrak časem zlepšil nebo došlo k zhoršení? Děkuji za jakékoliv informace.