Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mate někdo zkušenost? Syn budou mu 4roky. Mluví v množném čísle. Např. Mi rika maminko máte jogurt?
Ja mam jjen zkušenost, ze kluci občas mluví v ženském rode, a ze to přejde. Ale s tímto jsem se nesetkala.
S tímhle přesně ne, ale malý pořád každému (1 osoba) říká „čaute“. Např. Babičko čaute.
Ja teda nevim, ale prijde mi to spis jako vykani. Zvyk ze skolky, kde se dospelym vyka.
A nemluvíš na něj v množném čísle ty??? Mám doma dceru a ta mluvila v mužském rodě a syn teď mluví v ženském. Dceru to přešlo tak snad to přejde i syna.
Malej to dělá taky, ale jsou mu dva…tak nevím. Kdy to začal používat?
@martina1988 ne. Davam si na to pozor. Více mluvim na oba konkrétně než na oba dva.
@soanpe jojo nebo vykani. Ze školky by to mít mohl.
@iveta299 nějak si neuvědomují, kdy to začalo
ale není to čerstvý.
@marieondatra tu zkušenost nemám, ale to přejde. Já se bála, že moje dvojčata budou na sebe taky mluvit v množným čísle - jak se na ně mluví často najednou, dočetla jsem se, že pak na pískovišti říkají třeba: Pavlíku, půjčte mi ty hrabičky!
Ale vůbec se to u nás neobjevilo.
Syn používal dlouho obráceně osoby já a ty - když chtěl napít, tak řekl „chceš pití?“
A i když třeba na mě chtěl zavolat, tak nevolal „pojď sem“, ale „hned přijdu“ - jako by byl o krok napřed a říkal rovnou to, co čekal, že mu ten druhý odpoví. Pro nezainteresované celkem oříšek a makačka na bednu, aby pochopili, co vlastně po nich chce ![]()
Naše 3 letá popleta to taky dělá.
Jde a říká dobrý den, mamko jak se máte? ![]()
Ona slyší, že volám na soudku dobrý den, jak se máte, tak pak taky zkouší nebo když se bavím s paní sousedkou a malá to slyší, tak ona to pak taky zkouší a přesně co jsem říkala říká sestře nebo mi.
@Angua myšlení (a mluvení) dětí je někdy fascinující. Kamarádky dcera zas v předškolkovém věku odpovídala na dotaz až třeba po dvaceti minutách. Potkaly ve městě známou, ta se jí zeptala na pár věcí, holčička mlčela. Rozešly se a holčička najednou povídá jen tak před sebe: Jo, jsem. Zelí. Nepřijede. ![]()
@Angua můj sedmiletý syn neodpoví ani po těch dvaceti minutách. Takže tohle je super.
No a když se vašeho ditete někdo zeptá s ono nic. Necháte to být nebo je upozorníte, ze se teta ptala co dělal ve školce?
@marieondatra Já upozorním. Ale mlčící dítě není často nevychovaný, ale prostě se stydí. Teda aspoň ty moje v tom věku.