Psychická porucha u 4letého? A jaká?

970
2.7.14 12:44

Je to psychická porucha? A jaká?

Ahoj, chci se zeptat, jestli jste někdo nezažil podobný případ a nevíte, co je to za poruchu. Byla jsem dnes u kamarádky ve školce na návštěvu. Zdrželi jsme se celé dopoledne. Měli tam jednoho skoro 4-letého chlapečka, který normálně chodí do jiné třídy)už rok), dnes však byli spojení a tak byl u mé známé. Prý ráno když přijde, maminka ho dovede na židličku do třídy, a odejde. On další hodinu sedí, hlavu položenou na stole, nekomunikuje. Přitom žmoulá so ci donesl - plyšáka a bavlněnou plenku. Pak se přesune na koberec, sedí v rožku a jen hledí. Nemluví, nic ho nezajímá, necvičí s dětma, prostě jen sedí a hledí. Při snaze o jakýkoliv kontakt skloní hlavu a sune se do ústraní, do rohu, prostě dál a dál od osoby co se s ním snaží komunikovat. Mě to nedalo a sama jsem se ho zkoušela ptát, jestli si se mnou nechce hrát - posunul se o metr. Ptám se - ty se bojíš? Nic. Jen sklonil hlavu jakoby do klubíčka a sunul se pryč. Při obědě nic nesnědl. Jen se trochu napil. A to se fakt snažili všemi způsoby. V původní třídě ho prý nechají tak, když nechce. Když ho vedli čůrat, strašně řval, že na něho někdo vůbec sahá.

Nic mi do toho není, ale já nad tím prostě nemůžu přestat přemýšlet. Podle mě i učitelek je to na psychologa, a za včasu. V původní třídě je rok, je to prý to samé, akorát občas si vezme auto a jezdí s ním kolem sebe. Maminka to prý nechce řešit. Prý je jen svůj. Má doma další 2 děti. Chlapečka dovede do školky a víc neřeší. Prý snad mluvit ani neumí. Maminka ho přihlásila na logopedii, učitelky kroutí hlavou, že z něj prostě jediné slovo nedostanou. Navíc prý pozorují občas, že má sklony k e vzteku, třeba při tom čůrání.

CO to může být za poruchu? Neznáte některá podobný případ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7376
2.7.14 12:46

Me spis napadá, jestli ho doma nejak netyraji.. doufam, ze ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hr4sek22
2.7.14 12:47

Mně to teda normální rozhodně nepřijde.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
970
2.7.14 12:48

To by na něm snad bylo vidět, ne? Modřiny neměl, to má školka povinnost hlásit… Nevím, pořád nad ním přemýšlím, bylo to fakt hodně divné… Mě spíš napadla nějaká sociální fobie? Ale nevím, jak přesně probíhá…

Příspěvek upraven 02.07.14 v 12:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
2.7.14 12:48

Zným svojí nateř- ta začala s ostatníma komunikovat kolem 5 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
2.7.14 12:49

Co to je za mámu, když takovýhle stav nechce řešit? 8o 8o 8o určitě se stává, že dítě při nástupu do školky se chová nějak, jedno řve a kope do dveří a kouše, jiné naopak se právě stáhne… ale dennodenně rok a půl (jestli jsem dobře četla)???

jediné, co mě napadá, a zvláště když to máma nechce řešit - jestli na vině není právě máma. Tři děti jsou záhul, takže jestli je klučina ještě k tomu citlivější a potřebuje tisíc procent mámy a ona mu sotva dává to, že ho dovede do školky… :nevim:… to ke zdravému sebevědomí asi fakt nepřispeje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5549
2.7.14 12:49

@Ráchelia Mě napadl autismus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
2.7.14 12:51

Mně to zase přijde na nějaký traumatický zážitek, možná i to týrání. Nemyslím si, že by musel mít nutně modřiny.
Nicméně na psychologa to je určitě, chudák malej :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
2.7.14 12:52

@maminka189 To mě taky napadlo, ale také neznám žádný konkrétní případ, jestli to odpovídá… Letos už tato školka končí, Příští rok od září ho asi bude mít ve třídě známá, nejvyšší čas něco řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
2.7.14 12:53

@Emilie Přesně, já jsem byla ořvaný mamánek, ale asi po hodině ve školce jsem se uklidnila a šla si normálně hrát (bylo to tak každý den :mrgreen: ) Ale, že by se až tak stranil a ještě vyváděl, když na něj někdo šahne? To je divný :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5549
2.7.14 12:53

@Ráchelia fakt by to chtělo návštěvu psychiatra…Tyhle děti vnímají svět úplně jinak a bojí se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
2.7.14 12:55

@Emilie Od září, tedy rok. Ani jsme přesně nevěděli, kolik mu je ale děti nastupují kolem 3 let, takže cca 4 roky.

Ještě by mohlo být problém to, že byl v jiné třídě, poprvé dnes, když byli spojení v jednu třídu. Třeba to v původní třídě není tak extrémní, ale kuchařky říkali, že to bývá v podstatě to samé. Jen občas vezme to auto na milost. A nejídává tam také.

Já nechápu už jen to, že to dítě ve školce nejí. Jednou se napil, bonbon nechtěl, oběd nic. A to šel domů až po spaní! Už jen toto je pro tak malé dítě přece nebezpečné, ne? Byl bledší než osattní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
2.7.14 12:56

@Ráchelia Já ve školce taky nesnědla ani sousto a přežila jsem to ve zdraví, měla jsem v poledne už nervy, že pro mě máma určitě nepřijde :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
2.7.14 12:58
@radkka píše:
@Emilie Přesně, já jsem byla ořvaný mamánek, ale asi po hodině ve školce jsem se uklidnila a šla si normálně hrát (bylo to tak každý den :mrgreen: ) Ale, že by se až tak stranil a ještě vyváděl, když na něj někdo šahne? To je divný :think:

Já byla taky introvert, nejšťastnější bych byla, kdyby mě dali všichni svatý pokoj a nechali mě doma v koutě. máma taky měla tři děti, taky to tak úplně nedávala (já byla víc u babičky než u mámy… jsem už od šesti let zdrhala na vlak a jela cca třicet km k babičce a dědovi, nechtěla jsem být u rodičů)… právě proto mě to napadlo. Jestli je nejmenší nebo největší, podle mě nemusí mít vliv, na nejstaršího můžou být kladeny povinnosti a zodpovědnost neúměrně jeho věku, nejmladší zase může být doma otloukánek, ani ten prostředí to nemusí být v nevyrovnané domácnosti nejideálnější (jednou jsme se s bratry jaksi „poupravili“ a zavzpomínali, že to fakt nebyla pudel ani pro jednoho…) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
2.7.14 12:59

A nejhorší prý je, že když té mamince něco říkají, bere si to osobně, skoro se urazí… Příští rok už to ale bude řešitelné, v předškolním věku se rozhoduje o nástupu do školy a můžou nařídit odklad, zvláštní školu, snad i toho psychologa? Ještě se na to kamarádky poptám, co všechno můžou…

Vy znáte někdo nějakého autistu? Jsou to podobné příznaky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí