Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky potřebovala bych tak nějak uklidnit… Dcera 3r poslední půl rok už nespí po obědě, spát chodí cca 19:30 no ale vstává mezi 4-5 ráno
Jede takhle v kuse až do večer, celé odpoledne je pak protivná, unavená že s ní není k vydržení a ty rána mě snad zabijou
Čekala jsem, že teď budu vstávat kvůli miminu a ne že budu běhat s tou starší
Převčírem přišla, kouknu na mobil 3:45h a že chce hamat a pohádku a ven.. do postele jí prostě nedostanu, max s velkou scénou, tam bude 10min brečet a pak přijde zas.
Čekala jsem kdy to přestane, zrušila poobědní spaní, že pak třeba bude spát déle, ale čekám už pomalu půl roku. Je jedno zda jde večer spát déle nebo dříve jak kdyby v sobě měla budík
Začíná mi z toho slušně hrabat, v noci vstávám 2-3× na kojení k miminu, 1-2× se budí malá buď se počůrá (málokdy, ale vždy vše povlíkat a kvalita mého spánku 0), nebo chce jen napít či přikrýt a spí dál a pak vstane v tuhle vražednou hodinu a už nespí ![]()
Tak mě někdo uklidněte, dělaly to taky vaše děti? kdy začaly vstávat normálně? aspoň v těch sedm ![]()
Co s ní?
U nás když malej nejde spát odpo, usne kolem 20:00 a spí do 4 hod max., tkž já dělám vše proto, aby chodil spát i po obědě, když neusne sám, lehnu si za ním a jdu spát s ním
večer mi sice usíná až kolem 21:00-22:00, ale spí do 8-9 hodin ![]()
@werunkaw123 Já bych řekla, že je přetažená a to pak děti dost často spí blbě (alespoň o mém starším to platí 100%) zkusila bych vrátit to spaní po obědě.
@111verunka111 jenže já jí teď už po obědě do postele nedostanu… sice tam s hádkou a nafouklá půjde, ale vydrží tam hodinu jen sedět na posteli, buď fňukat nebo si brkat s plyšákama a pak přijde s tím, že hajala ![]()
@j.a.n.i1 to je právě to co mi nejde… snažila jsem se o to poslední měsíc… Jenže ona usne jen v autě když někam jedeme.. jinak doma ani omylem pokud není nemocná ![]()
@werunkaw123 píše:
@111verunka111 jenže já jí teď už po obědě do postele nedostanu… sice tam s hádkou a nafouklá půjde, ale vydrží tam hodinu jen sedět na posteli, buď fňukat nebo si brkat s plyšákama a pak přijde s tím, že hajala
Já nevím, ale u nás pomáhá, když si vedle něj lehnu a jdeme spolu spát, přitulí se ke mě, když bere hračky, tak mu je vezmu a jde se spinkat. Zkus třeba před oběděm jít s malou na hřiště at se tam pořádně vyblbne a třeba bude unavená
náš by teda byl, a šel si lehnout ještě sám
Měla jsem to dost podobně s malou. Doopravdy pomohlo vrátit odpolední spánek. Než jsem ji naučila v poledne spát tak to bylo šílený - vztekací scény, trucování, pláč apod. Katastrofa. Musela jsem ji ukázat, že já prostě neuhnu a spát po obědě bude ať se jí to líbí nebo ne. Sice to trvalo několik dní než to pochopila, ale výsledek byl úspěšný ![]()
Moje je o neco mladsi, kdyz jde spat po obede (nekdy nechce, nekdy usne ani nevi jak) trebas jen na 20 minut (je schopna spat i tri hodiny), usne vecer az v 11, po velkych hadkach, jejim revu a nasi beznadeji…
kdyz nespí po obědě, usne v 7, ale probudí se v 1 a jde spát trebas az ve 3…
kdyz já se vecer, musím ucit a manzel dodelava zakázky vecer, tak je to na palici…
to už jsem se rozhodla, ze dnes zahajim vyrvavaci metodu u syna. Byla jsem odpurcem, ale jsem zoufala.
@werunkaw123 píše:
Tak mě někdo uklidněte, dělaly to taky vaše děti? kdy začaly vstávat normálně? aspoň v těch sedm
nikdy
od mala se budí cca v šest, někdy má několikatýdenní období mezi 5-5:30, výjimečně natáhne přes šestou. Spát chodí v sedm, usíná mezi 19-19:30. Takhle to má od tří let. Taky čekám, kdy začne spát dýl, ale bylo mi řečeno, že až tehdy, když bude muset vstávat, čili at čekám, že s nástupem do školy začne spát do devíti ![]()
ale chápu, že s miminem je to šílený, já mám jen jedno a jsem taky skřivan, takže ta šestá zas není pro mě (na rozdíl od sovy manžela) tak hrozná. Pátá je na mašli, ale naštěstí to trvá vždy jen pár týdnů.
Hodně sil ![]()
Občas zabírá unavit, když jezdí celé odpoledne na kole, spí i do sedmi
nemáš někoho, kdo by ji odpoledne unavil venku?
Radu nemám, ale mám zase problém úplně opačný, ta tě zkusím aspoň potěšit:-)
naše tříletá chodí od roku a půl do školky a já do práce, až na půl 9, ale ty ráno jsou hrozné, ona totiž zase vstává pozdě, nemůžu ji o půl8 vůbec vzbudit, je jak spící panna, usne na nočníku, v křesílku…je úplně mimo. a to ji dávám spát brzy, ale to na to nemá vůbec vliv (asi jako u vás), budí se prostě o půl9 (když jsme doma) a dřív ani ťuk, když ji budím dřív, řve jak tur, je strašně protivná, brečí a usíná a já potřebuji do práce, už tak je to luxus, že chodím až na tak pozdě. do školky ji vodím jako poslední a vždy dostaneme sprda, že jdeme pozdě. takže každé ráno nervy…nevím, co by bylo lepší ![]()
Tohle neznám, náš kluk spal od 4 měs. celou noc a před 8 nevstával. Ted jsou mu 4 a spí klidně do 11
Zato buzení do školky je horor ![]()
Asi bych zkusila dávat spát po obědě, klidně i ve 14-15h. Když bude vyspalá, tak půjde spát později a bude spát déle.
Vyzkoušela bych odpolední spánek navyknout tím stylem, že je velká a až bude chodit do školky, tak tam se po obědě taky spinká. Takže po obědě, převlíct do pyžamka, přečíst pohádku a spinkat. Eliminovat z dosahu hračky a být s ní v pokoji, aby věděla, že má kontrolu.
Je pravda, že do té doby než syn začal vstávat do školky budil se kolem páté, od té doby, co navštěvuje školku ho v týdnu nemůžu v sedm dostat z postele a o víkendu je v šest vzhůru.
![]()
@werunkaw123 a nemůžeš jí dát na pár dní někam do školky? Aby sis odpočinula? Třeba by jí to prospělo, já syna dávala od cca 2 let na jeden-dva dny do soukromé… mě syn (4rky) taky teď přestal spát po O, jenže on usíná tak ve 22h a vstává v 7h cca. Do toho se v noci tak 5× vzbudí a furt něco che, přikrýt, napít, je mu vedro, škrabe si ekzém. Já se za ty 4 roky nevyspala pořádně snad ani jednou. Některé noci se budí klidně po hodině. Když mám štěstí tak spíme 3h v kuse. Mimino nemáme a po pravdě si to ani moc nedokážu představit, by mě asi hráblo
@michaela1808 tak na to bych asi nervy neměla, jsi dobrá, že to zvládáš, já taky chodila asi 3 měsíce do práce, kluk v soukromé školce, vyzvedávala jsem ho v 17h, to už padal na hubu, rána taky děs. Nakonec si zaměstnavatel vymyslel pracovní dobu od 8 do 18 a to už jsem nedala…
Mám to samé, kluk vstává mezi 4-5 hod. Je mu 2,5 roku, ještě NIKDY (opravdu od narození) nespal dýl než do 6 hod! A to chodí spát ve 21-21,30. Vzhledem k tomu že dodělávám VŠ, tak ani nejsem schopná se večer učit, protože jsem úplně mrtvá a abych se začínala učit ve 22 hod na to prostě nemám.
Já jsem teda odpolední spánek vrátila, byl to hodně velkej boj, ale aspon vstává před tou 6, a ne ve 4, což už prostě pro mě je rozdíl.
Když v poledne nespal, tak samozřejmě byl v 18 hod už vyřízenej, takže usnul kolem 19 hod (pro mě super že jsem najednou nevěděla co s volným časem), ale ráno před 4 hod budíček ![]()
Jedině dát do školky. Tento typ dítěte prostě doma spát nebude. Sama jedno takové odrostlé mám. A než od září začne školka, tak bych ji ráno nechala u pohádek (ideálně v posteli s tabletem), klidně pití k posteli, rohlík, nočník… protože v 5h se prostě nevstává.