Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ono děti ve třech letech spoléhají na to, že prostě nebudeš důsladná. Prostě pravidelný spánek, já nevim třeba v jednu hodinu a přes to nejede vlak, dej jí do postele, zavři, ať si tam dělá co chce a přijd pro ní třeba za dvě hodiny. Bude to těžky, pár dní se bud vztekat, ale pak ti nějakej den prostě usne.
Důležitý je režim a prostě na tom trvat, samozřejmě pokud je to možné a nemusíte k dotkorovi atd.
@veeeraf tak to my bysme měli pokojíček vzhůru nohama
syn chodí do školky už rok, spal po obědě normálně, poslední 2 měsíce nespí a režim má pořád stejný. Takže třeba dopo řádí na zahradě, pak nespí a večer jde spát v 22h a ještě musím být s ním ![]()
@Terlas je fakt, že já mám malou holčičku, ve 4 měsících mi začala spát celou noc od 8 do 6, pak jsem nakojila a spala třeba ještě hodinu Takže jsem na nic nečekala, postýlku přestěhovala do pokojíku, aby si zvykala být sama. Dneska zalehne v 8 a jdu si pro ní v půl 8 ráno na mlíčko a vím, že od 6-nebo 7 si tam hraje s mišákem. Stejně s dopoledním spaním, položím a odcházim, dál se o ní nestarám. Je jí 16 měsíců
@Clementine píše:žijeme na samotě… celé dny (když počasí dovolí) jsme venku, lítá se psy, kolem zvířat, na procházky k ovcím a kravám, doma chvilku neposedí… pohybu má až až řekla bych od těch osmi do oběda jsme na zahradě pak po obědě máme „klid“ tak do dvou tak kouká na pohádky nebo si maluje. Pak jdeme zase ven až do těch šesti do večera pak klasika večeře, koupání zuby a pelech a kolikrát jí trvá i hodinu než vůbec usne
nikdyod mala se budí cca v šest, někdy má několikatýdenní období mezi 5-5:30, výjimečně natáhne přes šestou. Spát chodí v sedm, usíná mezi 19-19:30. Takhle to má od tří let. Taky čekám, kdy začne spát dýl, ale bylo mi řečeno, že až tehdy, když bude muset vstávat, čili at čekám, že s nástupem do školy začne spát do devíti
![]()
ale chápu, že s miminem je to šílený, já mám jen jedno a jsem taky skřivan, takže ta šestá zas není pro mě (na rozdíl od sovy manžela) tak hrozná. Pátá je na mašli, ale naštěstí to trvá vždy jen pár týdnů.
Hodně sil
Občas zabírá unavit, když jezdí celé odpoledne na kole, spí i do sedminemáš někoho, kdo by ji odpoledne unavil venku?
@MUFICE půjde spát později.. já už od těch půl osmé jsem taky grogy
Když obě děcka vytuhnou tak ještě žehlím poklízím a chystám věci na druhý den… a jsem ráda že se v jedenáct dokopu do pelechu ![]()
Malá taky jako mimino spala hodně, od dvou měs celou noc a budila se kolem sedmé osmé a pak po jídle spala ještě dopoledne potom po obědě, odpoledne a zase celou noc.. byla spáč pořádnej a od dvou let konečná a teď tohle buzení v noci a ještě ráno brzy vstávat a mám dost ![]()
@Terlas školku máme 7km od baráku… musela bych vstát pokrmit zvířata, děti, sbalit nás odvést jí tam… přijet dom to max nakojím poklidím a zas pro ní po obědě hned jed… upřímně se mi to zdá více komplikované než když jsme doma… ![]()
@Paradise v pokoji hračky nemá žádné ty jsou všechny tady v obýváku jelikož to vše v noci tahala a nechtěla spát
má tam jen postel a skříň s oblečením a i tak kolikrát něco vytahá, převlíká se nebo jde spát s čepicí šálou a rukavicemi
pohádky čtenou formou jí neberou, otáčí mí stránky, kecá mi do toho nebo mě ignoruje a zpívá si
Když tam jsem s ní tak neusne vůbec, to na mě furt mluví, na něco se ptá a když mlčím nebo na vše odpovídám, že se jde spinkat tak se začne akorát vztekat, že je už velká spát nebude a nechce a jak začne scénu tak je po spaní tutově.
@rozumbrada kdyby v pět.. ta čtvrtá je úplně na zabití
tablet když jí dám tak si tam truhla sama něco zmáčkne vyjede z pohádek a nejde jí se vrátit zpět tak mě stejně budí a chce to přepnout co 5-10min ![]()
Ano kolikrát jí pustím pohádku udělám snídani a ještě na gauči dospávám když malej spí. Ale to se mi povede tak 1× v týdnu
@veeeraf píše:
Ono děti ve třech letech spoléhají na to, že prostě nebudeš důsladná. Prostě pravidelný spánek, já nevim třeba v jednu hodinu a přes to nejede vlak, dej jí do postele, zavři, ať si tam dělá co chce a přijd pro ní třeba za dvě hodiny. Bude to těžky, pár dní se bud vztekat, ale pak ti nějakej den prostě usne.
Důležitý je režim a prostě na tom trvat, samozřejmě pokud je to možné a nemusíte k dotkorovi atd.
to je přesně ono… režim… dodržovala jsem ho moc dlouho a vše šlo přesně pomalu na minuty i když taky déle nespala max do 7 ale to bylo super.. jenže jak jsem otěhotněla a měla jsem rizikové a klidový režim tak si pro ní hned po obědě chodily babičky abych měla klid, manžel si jí bral do práce, jezdila semnou po doktorech a režim šel víš kam ![]()
@veeeraf Takhle jsem to měla taky… nikdy jsem dceru neuspávala, nehoupala, položila jsem dala pusu pohladila a ahoj uvidíme se ráno.. Pohoda… vždy usínala sama, pak už větší si vzala medvídka polštářek řekla dobrou a šla do pokoje klidně sama. Do dnes když má dost (kolem šesté sedmé večer) mi řekne že chce hajat tak jde. Ale ty rána… a je úplně jedno zda jde spát dřív nebo dýl, fakt jak kdyby měla budík…
@werunkaw123 - tříletá dcerka také nespí moc dobře (často se budí a křičí, vstáváme k ní min. 2× za noc, do toho mám ještě rok a půl a k té vstávám několikrát za noc také). U nás byl problém s odpoledním spaním také, ale prostě jsem na něm trvala i přes pláč a křik. Domluvili jsme se, že si půjde lehnou a nemusí spát, stačí jen odpočívat, pouštím jí pohádku na CD na poslouchání a buď usne, nebo ne. Na 99% usne a spí. Když nespí odpoledne, je to pak blbé, je přetažená a špatně spí i v noci. Každé dítě je úplně jiné, takže to nemusí u vás fungovat. Každopádně vám držím pěsti, dlouhodobé nevyspání je fakt náročné a hlavně, když trvá dýl, je to už opravdu o zdraví.
Jo, když je šílené období, že se dlouhodobě nespí, dávám Pediakit pro dobré usínání. Pak se to vždy na chvíli srovná, alespoň mi to tak přijde.
@veeeraf píše:
@Terlas je fakt, že já mám malou holčičku, ve 4 měsících mi začala spát celou noc od 8 do 6, pak jsem nakojila a spala třeba ještě hodinu Takže jsem na nic nečekala, postýlku přestěhovala do pokojíku, aby si zvykala být sama. Dneska zalehne v 8 a jdu si pro ní v půl 8 ráno na mlíčko a vím, že od 6-nebo 7 si tam hraje s mišákem. Stejně s dopoledním spaním, položím a odcházim, dál se o ní nestarám. Je jí 16 měsíců
syn byl v tomhle věku taky celkem v pohodě, dala jsem ho do postýlky, z které nemohl vylést a v pohodě. Žádné uspávání nic. Tohle trvalo dokud jsme nedali větší postel, od té doby je to o nervy, chodí za náma, chce mě, třeba hodinu uspávám atd. Po obědě spí jen když je úplně KO nebo na něj zařvu a jsem na něj hnusná. Ale to dělám jen velice nerada.
@werunkaw123 píše:
@veeeraf Takhle jsem to měla taky… nikdy jsem dceru neuspávala, nehoupala, položila jsem dala pusu pohladila a ahoj uvidíme se ráno.. Pohoda… vždy usínala sama, pak už větší si vzala medvídka polštářek řekla dobrou a šla do pokoje klidně sama. Do dnes když má dost (kolem šesté sedmé večer) mi řekne že chce hajat tak jde. Ale ty rána… a je úplně jedno zda jde spát dřív nebo dýl, fakt jak kdyby měla budík…
to jsem měla asi půl roku, když byl mimino a ještě v zimě, vstával tak 4:30-5, venku tma, bylo to hodně těžký období
Posunout usínání na 20h třeba? Mě přijde, že chodí hodně brzo a pak je vyspaná taky brzo
ikdyž vlastně píšeš, že to vliv nemá
mě to syn dělal taky jenže on usínal tak ve 21-22, což mi hlava nebrala
Ta školka samozřejmě na celý den.
Já po různých spacích experimentech s mými třemi dětmi (2 nespací, 1 spací) došla k názoru, že přes veškerou snahu jsou typy dětí, co spánek nenávidí, nepotřebují, pohrdají jím a radši budou hodinu řvát než aby chvilku pospali. Člověk si to nesmí brát osobně, jako své selhání a musí se tomu nějak přizpůsobit. Prostě bych ji naučila s tím tabletem, uspořádala ty ikonky tak, aby to zvládla, popř. to pojistila pohádkou v televizi. Zdůraznila jí, že nemusí spinkat, když se jí nechce, ale že máma a miminko ještě spinkat budou.
@Terlas brzy? mě teda na tříleté děcko nepřijde brzy v 19:30h ani trochu
nejsem zastánce toho aby děti tady s náma trůnily pomalu déle než my.. Jsem s dětmi od rána defakto teď od čtyřech a večer od těch osmi už bych ráda hoďku dvě klidu třeba na to žehlení, vaření apod. než půjdu sama spát.
@rozumbrada tohle zkusit mohu… tak v tom tabletu má jen pohádky nic jiného a k ničemu jinému to není, ale i když jí to učím tak náš malej nervák s tím radši švihne a radši koukat nebude než aby to zkoušela zapnout sama… ![]()