Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Radu nemám, možná jen uklidnění, že naše tříleťačka spí taky otřesně
Vstává teda až kolem sedmé ráno, ale usíná kolem jedenácté večer (a to můžu být ráda, ještě nedávno usínala po půlnoci). Přes den přestala spát v patnácti měsících. V noci vstáváme cca 2× (do jejích dvou let to bylo běžně 8× za noc). Prý se to jednou srovná, tak čekám…
Děti i vycítí tu „nervozitu“, pak jsou i ony víc nervóznější, hůř spí atd..
Já u první vyžadovala, aby chodila spát 8-9, takže se v posteli vztekala, vrtěla, já byla nervózní, že ještě nespí, ona taky neklidná, tak se v noci budila… V poledne to samé, nechtěla spát, vztekala se, já zas chtěla, aby na chvilku usnula, abych mohla chvíli něco dělat.. Ráno se budila brzy…
Druhá - chodí spát s námi 10-11, celý večer jsme spolu, příp. se chvíli dívá u sebe na pohádku, hraje si, hrajeme si (TV nekoukáme, max. si občas stáhneme něco rodinného - Homolkovi, Vesničko atd, tak ani nevadí, že to zahlédnou, a my to už taky známe, tak není potřeba se soustředit…)… prostě jsme spolu, pak jdem spát všichni, v klidu, ještě si řekneme pohádku, vidí, že všichni spí, tak chrupe taky.. V noci se nebudí (spí s námi), ráno vstává 7:30 - 8:30, v poledne jdu spát zase s ní, přečteme pohádku, zatemníme, já neusnu, ona spokojená, odpoledne vyspaná..
Prostě některým dětem stačí spánku míň, a když jdou spát dřív večer, tak se ráno budí.. Až bude starší, pustí si ráno pohádku - a vy můžete ještě pospávat..
Starší ve všechní školní dny chodí spát teda v 9:30 - dřív než mladší.. pochopila důvod, takže je taky v poho..
@Edi tak tenhle režim bych nedala
nejsem sobec, ale potřebuju mít chvilku taky pro sebe a ne spát tak jak spí děti, jíst tak jak jí děti, a vlastně si bez dětí ani neprdnout ![]()
Když děti spí, ráda si udělám něco dobrého k jídlu, natáhnu se k telce nebo s kafčem a chůvičkou zmizím na zahradu si posedět a to ticho je k nezaplacení ![]()
@Edi to bych nesnesla, aby mě děti chodily tak pozdě spát, většinou šly do postýlky v 19.30 a ráno vstávaly mezi 6-7.Řeknu to natvrdo, večer už jsem chtěla mít svůj klid. A dětem to neuškodilo.
Čůrání samo, mají nárok fakt dlouho. Zbytek nevím, už jsem dávno rezignovala ![]()
@CokeLady na radu si taky počkám. Můj syn od narození do 2 a třičtvrtě usínal sám. Bez uspávání. Ted musim každý den uspávat a to i na odpo spaní- který už tedy je jen občas, protože pak večer nechtěl spát a zažila jsem s ním i dvouhodinové uspávání
Proč tak zničehonic chce uspávat taky vůbec netušim. Plínu na spaní má taky a taky ráno pěkně naplněnou. Zatim ho nechávám a čekám kdy k tomu dozraje. On se tedy i pozdě odplenoval přes den. 2 měsíce před 3 narozeninama. DSřív to prostě nešlo. Snažili jsme se, ale ne. Ted mu jsou 3 a měsíc.
@CokeLady jsem tam s ní
Dlouho byla kojená, spala se mnou. Teď už jí budou čtyři.. Usne už s kýmkoliv, ale prostě tam s ní musí ležet. Ono to zase tolik času nezabere. A do žádnýho přeučování se mi nechce, celý život to zná jen takhle… Mě zase říká, mě se tady strašně stýskalo (i po těch dvou minutách co mi zabere WC)