Hypertonický syndrom

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
47
24.1.14 09:06

Hypertonicky syndrom

Ahoj, holky. Potrebovala bych poradit od nekoho, jehoz dite bylo silne hypertonicke. Syn, 5m. (korigovane 4 m.), je velmi drazdivy, celkove jakoby ztuhly, krecovity. Samozrejme cvicime Vojtovu metodu a ja se snazim najit jeste jine metody, jak mu pomoci. Jednak uvazuji, zda radeji Bobatha, protoze pri Vojtovce mam pocit, ze je jeste krecovitejsi a neda se pote uklidnit. Coz je opak toho, co clovek potrebuje. Ale pokud mate dobrou zkusenost s Vojtovkou pri hypetonii, dam na vas :))) Neurolozka nam ji doporucila, o Bobathovi jsme ani nemluvili. Co jineho vam pomohlo? Jak se hypertonik vyvijel? Dekuji moc, samozrejme se desim DMO, jako asi kazda maminka s ditetem s touto diagnozou… Dekuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1371
24.1.14 09:33

Ahoj, syn nebyl „silně“ hyper, ale asi „jen“ hypertonickej - už v porodnici to sestřičky poznaly - propínal se do luku, při poloze na odříhnutí zvedal a zakláněl hlavu, krkání mu nešlo právě kvůli tomu, že se nedokázal uvolnit, později začal dělat na zádech mosty, nešlo mu pasení hříbátek - dlouho, až do 6., jen se houpal na propnutým bříšku a nedokázal uvolnit ramínka a položit ruce před sebe… bylo toho víc, jak se to projevovalo.

Cvičili jsme vojtovku - nějaký extra efekt jsem v tom neviděla, taky jsem měla pocit, že to bylo u nás kontraproduktivní, protože už jen nastavení dítěte do tý polohy v něm vyvolalo takovej odpor a křeč, že cvičení byla jen přetlačovaná kdo s koho. Radili nám klubíčkování (snažil se „vyskočit“ z náruče)… byl celkově takovej dráždivej a nervák, kvůli převlíkání hysterčil až do modra a zástav dechu :zed:, koupel nebyl relax, ale pět minut jak z hororu o vraždění miminek… přikládala jsem to k tomu, že mi vyvolali porod o 3 týdny dřív proti mojí i jeho vůli (fakt se mu na svět nechtělo), vyvolávali kvůli mýmu vys. tlaku a jeho růstový retardaci, ale na neonato jsme nepobyli dýl než obvykle a do inkubátoru nemusel, měl 2,93kg - nakonec planej poplach od doktorů.

Krom Vojtovky jsme nic jinýho necvičili. O Bob… jsem se dozvěděla až pozdě. Na žádný cvičení s dětičkama ani plavání jsme nechodili, chodila jsem s ním na cvičení s miminkama od 2 měsíců, ale to celý prořval a nespolupracoval (jakože „dejte miminka na bříška a masírujte jim zádíčka“ - náš malej se houpal na břiše a řval řvad než se začal dusit… nebo „otáčejte miminka ze strany na stranu a pozorujte, jak krásně nakračuje nožičkou na otočení“ - prd, náš se prohnul do luku a konečná).

Na roční prohlídce měl oficálně „opožděné vzpřimování“, psychicky byl v normálu (řeč, oči, jídlo…). Plazit začal v 11m, otáčet někdy v 8m… chodit přesně ve 14m. Dneska je fyzicky napřed před dětma - hodně mrštnej a silnej (posiluje na hrazdě, šplhá, ručkuje na tyči ve 3 letech, skáče daleko, rychle běhá… starší děti často strčí do kapsy), psychicky je teda furt nervák a sebemenší prkotina ho vyhysterčí tak, že se stále propíná, občas spadne v tom jakoby na kolena a padne zádama na znak, když se vzteká, tka uplně vidím, jak se mu propínají špičky u nohou a uplně se celej napíná a zatíná snad všechny svaly… to mu zůstalo, ale jinak nemá žádný „následky“.

U nás byl tedy závěr ten: že hypertonie souvisela s lehkou nezralostí a časem se to ve dvou letech hodně zlepšilo - jediný zůstaly ty fyzický záchvaty při psychickým vzteku… ale už jsem si zvykla 8)… povahou to asi není, u nás nikdo nebyl takhle hysterickej :nevim: je hodně po manželovi (psychicky i fyzicky), ale ten se nevztekal, tak to fakt může souviset s něčím kolem porodu a těma prvníma týdnama na světě :think:

Přeju pevný nervy a hlavně, ať se to spraví samo taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
24.1.14 12:46

Dekuji moc za povzbuzeni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
7.11.14 12:18

Ahoj, chtěla bych oživit tuto diskusi. Mám chlapečka 7,5 měsíce, narozený v termínu. Od mala je též velmi dráždivý a hypertonický, špatně a málo spí, navíc se ještě hodně stàčel na pravou stranu (dela to pořád ale už méně). Náš doktor však nic neřešil, až se mi to v 5 měsících nezdálo a řekla jsem si o doporučenku na neurologii. Tam konstatovala ze ma KCP vlevo a ať cvičíme vojtovku. Začali jsme reflexním otàčením, to ještě šlo, pak jsme chvíli cvičili Bobatha, to nemělo moc výsledky a tak máme od 7 měsíce zpátky vojtovku. Jenže malej už má hroznou sílu a udržet ho v těch pozicích je téměř nemožné a na rehabku jdem až za dva týdny. Jinak otocil se poprvé až v 7 měsících a to ještě tak, že jsem si s ním hrála a on v zápalu boje tam najednou byl 8o, pak to ještě párkrát udělal a teď už zas týden nic:(. Hrozně mě znepokojuje, že je to takový ležák, nejradši je na zádech a kope silou do zeme :(. Když ho dám na bříško tak chvíli vydrží, ale za chvíli řev, na natažených rukou není ani náhodou, plazení nebo lezení se taky nekona, jen se pořád propíná a mrská, je to navíc nervák. Taky pořád stačí k sobě špičky když leží a kope. Hrozně se bojím aby to nebyla DMO :(. Navíc i na rehabce mi řekli že to nějaká lehčí forma může být ale ať na to nemyslím, že se to pozná až tak nejdřív po roce. Jenže to se řekne nemyslet na to. Chci se zeptat zakladatelky jak je na tom malý teď? Budu ráda za každý příspěvek maminek co měli něco podobného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
7.11.14 13:12

Urcite bych te chtela uklidnit - nas malej byl opravdu hodne hypertonickej, ztuhlejsi dite uz asi byt nemuze. Je mu 14 mesicu a chodi podel nabytku, zlepsuje se kazdy tyden. Rozhodne radim cvicit, cvicit, cvicit. Vojtovku, nic jinyho. Alespon 3× denne. Je to sileny, ja mam dvojcata a cvicila jsem s obema. Ale dnes jsem rada a rikam si, co jsem tak vysilovala. Ja mela problem, ze jsem si nebyla jista, jesli s malym cvicim dobre, jestli dobre reaguje… No proste jsem si neverila - dnes bych se vice ptala a nechala si vsechno ukazovat. Dobra rehabilitacni sestra je nejdulezitejsi.
Taky jsem rada, ze jsem si koupila knizku Dite ve Vojtove terapii. Mam ji doma, kdyby jste mela zajem. Tam jsem si nasla vsechno to, co mi nebylo jasny. Je napsana relativne odborne, ale jak se v tom trochu zorientujete, moc pomuze. (Nejvic asi obrazky a popis toho, co se po nem vlastne chce).
Take jsem delala masaze podle knizky, co jsem si nasla na ulozto.cz, ale nejsem si jista nazvem. Mylim Masaze kojencu..? Medunkovym olejickem kazdy den po koupani. Nevim, jestli nam to pomohlo s hypertonii, ale psychicky urcite. A to spolu uzce souvisi.
A pak nam hodne pomohlo valeni sudu. Blbla jsem s nim a on se zacal hodne zlepsovat - rehabilitacni vam urcite ukaze jak na to. Jak se rozleze, zacne ta hypetnonie ustupovat.
A bonus je, ze zacne ustupovat i ta drazdivost.
uvidite, bude to dobry… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2215
7.11.14 13:49

@PaVi84 radím jediné, vydržet, i když má hroznou sílu, tak cvičit a cvičit. Já cvičím se synem už 14měsíců, sílu má šílenou, ale prostě ho musím svou silou udržet, vojtovka nás čeká ještě další min 3roky.
Na začátku byl šíleně hypertonický, dle naší fyzioterapeutky, takhle moc hypertonické dítě nikdy neviděla. Ale cvičili jsme poctivě od dvou měsíců a pokroky dělal víceméně ve stejném věku jako jeho vrstevníci.
Nesnáším vojtovku, je to nápor na psychiku a někdy i na fyzičku, ale jsem jí vděčná, že díky ní jsme tam kde jsme. Syn chodil v roce jako ostatní děti.
Dobrá fyzioterapeutka je určitě důležitá, ta naše je anděl, pořád hledá jiné možnosti držení při cviku, protože jednou nám to vyhovuje tak jindy jinak. Ukázala nám míčkování, masáže, cvičení vojtovky na míči, různé protahovací cviky, chodíme si plavat (jen tak vozit po vodě, ale krásně se tam uvolní). Cvičení na něj má efekt velký, jen musíme 4× denně čtyři cviky, jak se poleví bylo to vždy hrozně znát.

S DMO vůbec neplaš, může to tak být a nemusí. Nám to taky naznačovali a nakonec je to vrozená vývojová vada, ale diagnozu začali řešit až právě po tom roce. Je to těžké netrápit se tím, ale dokud není nic jisté máte velkou šanci, že to rozcvičíte.

Knížka ve vojtově terapii mi ze začátku taky hrozně moc pomohla ;-)

kdyby tě ještě něco zajímalo nebo jsi si jen chtěla popovídat písni zprávu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
7.11.14 14:17

Děkuji za povzbuzení. Jsem ráda, že se vám to zlepšilo, snad se to bude lepšit i u nás. Nejhorší na té vojtovce je udržení v té pozici, kdyby neměl tak velkou sílu. Navíc náš tatínek není cvičení moc nakloněn, on si myslí, že je to zbytečný a neuvědomuje si rizika, takže ani podporu doma moc nemám a když u toho malej už moc řve, chce abych přestala. Ale ja vim že tohle cvičení je důležité. Na rehabce se vždy na vše ptám a i mi to ukazuje víckrát a kontroluje mě, upravuje cviky, jenže vždycky pár dnů dobrý a pak se začne malej hrozně šprajcovat a akorát se spolu perem. Obdivuju vás, že jste cvičila s dvojčaty, to muselo být dost náročné. Ty masáže kojenců asi zkusím. Kde kupujete meduňkový olejíček? Už aby se rozlezl a bylo to lepší. Můžu se ještě zeptat kdy vám začal lézt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
7.11.14 15:09

Luciwa díky za příspěvek. Ja vim ze to cvičení je důležitý. Štve mi, že to doktor zanedbal, mohla jsem s ním cvičit když byl ještě malinkej a tolik se nevzpíral, takhle se bojím, že mu ublížim jak ho tam šteluju :(. Já s DMO plašit nechci, ale bohužel na té rehabce to naznačovali a čím víc o tom čtu tím víc mi to u něj přijde pravděpodobný. Když ho někdy vidím, jak jen leží na těch zádech a kope silou do země, chce se mi řvát. Mrzí mi to s tou vrozenou vadou u vás. A můžu se zeptat o co jde? Jé to hodně závažné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
31.7.19 13:43

U moji dcery (prvni z dvojcat), narozne 35+0, byl neurologem diagnostkovan hypertonicky syndrom, má tendence drzet hlavičku v pravo, cvičíme Vojtovku, ale neplace u toho, je nejaká šance, že bude ‚normální‘, nebo co ji hrozí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
31.7.19 13:46

Navuc ji, spi a plače. Noci jsou pokojne, rada se koupe. Ma rada hladeni po vlasech.Dost vyžaduje potornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27552
31.7.19 13:46

@jjjjjudy pro by nebyla normální vojtovka to zpraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
31.7.19 14:25

Toto je jeji zprava z neurologie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
21.3.21 13:11

Dobrý rden, oživují diskuzi, jak prosím u vás pokračocala hypertonie? Malý 6.5 měsíce je od narození dráždivý, těžký porod, špatně pasl, letadelkoval, otočil se na brisko až v 6 měsících, zatím další pokrok. Má zvýšené svalové napětí v nožičkách a vzhledem k asfyxii při porodu straší obrnou… Můžete mi prosím sdělit vaše zkušenosti? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí